Ante Čizmić / Cropix
BEZ PRAVE OBRANE I IDEJE

FOTO: NORVEŽANI ZAVILI HRVATSKU U CRNO 'Kauboji' su sve imali u rukama, a onda su pretrpjeli težak udarac

U susretu 2. kola B skupine europskog prvenstva hrvatska rukometna reprezentacija je Katowicama izgubila od Norveške 31-34 (17-16) ugrozivši plasman u drugi krug natjecanja.
Piše: HinaObjavljeno: 17. siječanj 2016. 17:15

Izabranici izbornika Željka Babića ponovno nisu briljirali, kao ni protiv Bjelorusije kad su ipak pobijedili. Norveška je ipak bolja momčad, zabili su našima prevelik broj pogodaka, pokazalo se da nam obrana ipak nije tako dobra da garantira pobjede protiv jačih suparnika te je sada sve otvoreno uoči utakmice protiv Islanda koja je na rasporedu u utorak u 20.30. U slučaju poraza, naši mogu ispasti i pakirati stvari za povratak kući.

Bila je to utakmica koja je imala potpuno drugačiji početak nego ona s mučenjem u prvom poluvremenu protiv Bjelorusije, nažalost i drugačiji ishod.

Duvnjak je ekspresno zabio četiri komada bombama iz daljine, opasni su bili i ostali u napadu. Unatoč čak tri situacije s igračem manje nasuprot jednom Norvežana, puno bolja obrana s isturenim Duvnjakom i ovaj put raspoloženim Alilovićem (brzih pet obrana uključujući sedmerac), učinili su da su naši poveli sa 7-3 te je norveški izbornik Berge morao pozvati time-out. To je malo trgnulo njegove igrače koji su smanjili prednost, no to je bilo najviše zahvaljujući tri hrvatska zapucana zicera s crte jer Brozović i Marić nisu bili dovoljno koncentrirani. Nastavak takvog “trenda” doveo je i do izjednačenja (13-13 u 24. minuti). Umjesto da se na krilima odličnog početka dođe do još izraženije prednosti, završnica prvog dijela protekla je u egalu.

Svoje je prve pogotke rutinerski upisao Luka Cindrić koji je s podljevom na oku premijerno bio u momčadi, upravo on je s dva gola podigao tempo naše momčadi svojim brzim i prodornim kretanjem. Poluvrijeme je završilo s jedan razlike za Babićevu momčad (17-16), prednost je prednost, no ozbiljna momčad koja igru bazira na obrani ne smije primiti toliko pogodaka.

Da stvar bude gora, nastavak je donio dramu, razbranio se norveški vratar Christensen, obranio je tri zicera i suparnici su poveli s dva razlike. Nije izgledalo nimalo lijepo, obrana je i dalje bila nepovezana te je Alilović bio “na streljani”. O kolikom se ulogu radilo i fajtu s tim povezanim, pokazala je činjenica da su isključenja “frcala” na obje strane. Za nijansu su zatim u tom dijelu nadvladali naši igrači, okrenuli su rezultat i poveli 23-22 golom Brozovića. Kad je on odmah zatim izborio i sedmerac, a Horvat treći puta zaredom bio precizan, naslutila su se “bolja vremena”, ali i to je bio samo privid. U zadnjih se 10 minuta ušlo s prednošću Norvežana od plus jedan nakon što je dvaput jedan na jedan prošao Tonnesen. U završnici je presudila bolja koncentracija Norvežana, naši su se čak pomalo i pogubili unatoč fanatičnoj požrtvovanosti.

U drugoj utakmici u našoj skupini B Bjelorusi su sa 39-38 iznenadili favorizirane Islanđane u prvoj utakmici na EP-u koja se može okarakterizirati kao ozbiljno iznenađenje. To je jako zakompliciralo rasplet u našoj skupini u kojem svatko može ispasti, čak i Hrvatska. Bila bi to velika sramota...

Norvešku su do pobjede predvodili Kristian Bjornesen sa sedam golova, Espen Lie Hansen sa šest, te Harald Reinkind s pet golova. U hrvatskim redovima najefikasniji su bili Domagoj Duvnjak s osam golova, Zlatko Horvat s pet golova, te Marino Marić sa četiri pogotka.

U drugom susretu iz ove skupine Bjelorusija je iznenadila Island pobijedivši 39-38. Bila je to utakmica bez obrana sa čak 77 golova. Bjelorusiju su do pobjede predvodili Barys Puhouski sa 11 golova, te Serhej Rutenka s osam, te Maksim Baranau sa sedam golova. Kod Islanda najefikasniji su bili Alexander Petersson sa šest, te Gudojn Valur Sigurdsson i Robert Gunnarsson sa po pet golova.

Nakon dva kola sve četiri reprezentacije u skupini imaju po dva boda. U posljednjem kolu skupine B u utorak, 19. siječnja se sastaju Bjelorusija i Norveška, te Hrvatska i Island.

REZULTATI:

SKUPINA B

Bjelorusija - Island 39-38 (17-18)

HRVATSKA - Norveška 31-34 (17-16)

LJESTVICA:

1. HRVATSKA 2 1 0 1 58-55 2

2. Norveška 2 1 0 1 59-57 2

3. Island 2 1 0 1 64-64 2

4. Bjelorusija 2 1 0 1 60-65 2

HRVATSKA - NORVEŠKA 31:34

PRIJENOS UŽIVO

60' - Gotovo je. Hrvatska je poražena 31-34.

59' - Gol Tonnesena i Norveška već slavi na ulazu u zadnju minutu.

57' - Hrvatska je u velikim problemima. Udarac Cindrića je obranjen, a Sagosen zabija za plus tri Norveške.

56' - Gol O'Sullivana i s druge strane faul u napadu vraćaju Norvežanima prednost. Isti je igrač bio koban za 'kauboje' i u sljedećem napadu.

54' - Štrlek vraća na minus jedan nakon puno sreće, a potom majstorski izjednačava Čupić.

51' - Norvežani vraćaju vodstvo preko Bjornesena. Zabijaju poton Tonnesen i Čupić.

50' - Hrvatska nije dobro iskoristila igrača više i primila je dva gola. Obrana ne funkcionira dobro.

49' - Igra se gol na gol. Nakon gola Horvata, zabio je Tonesen s igračem manje.

47' - Norvežani su vezali dva gola i izjednačili, ali Slišković zabija svoj drugi gol za novo vodstvo 'kauboja'. Ekspresno uzvraća Sagosen, a na našim vratima je Stevanović ušao po prvi put.

45' - Brozović je iznudio sedmerac kojeg je sigurno zabio Horvat.

44' - Brozović zabija svoj prvi gol na susretu za novo vodstvo Hrvatske.

42' - Duvnjak prolazi kroz suparničku obranu i vraća izjednačenje.

41' - O'Sullivan zabija i opet dovodi Norvežane u vodstvo.

40' - Težak prekršaj na Štrleku i Norveška dobiva dvije minute isključenja. Horvat zabija za izjednačenje.

39' - Nakon Marića za Hrvatsku zabija i Duvnjak i poziva svoje suigrače da se trgnu.

36' - Norveška opet vodi nakon gola Hykerunda. Novi problemi za Hrvatsku nakon gola Hansena i Norveška odlazi na plus 2.

34' - Norveška vodi nakon gola Hansena. Za njih je to prvo vodstvo u utakmici. Uzvraća Čupić.

31' - Počelo je drugo poluvrijeme. Norveška opet dolazi do izjednačenja iz sedmerca preko Bjornsena.

30' - Marić je vratio Hrvatskoj vodstvo, a Alilović upisuje svoju devetu obranu za odlazak na odmor s vodstvom.

28' - Drugi gol Cindrića na utakmici za vodstvo 16-15. "Djelujemo bezidejno i loše. Kao da su prestali igrati što je dogovoreno', komentirao je stručni RTL-ov sukomentator Zlatko Saračević.

26' - Usprkos igraču manje vodstvo Hrvatskoj vraća Kopljar, ali ekspresno poravnava Reinkind.

25' - Najgori mogući scenarij za Hrvatsku. Reinkind je zabio, a Brozović je isključen.

24' - Hrvatska se prednost istopila. Hansen zabija za izjednačenje, ali ekspresno uzvraća Cindrić koji je minutu ranije prvi put ušao u igru na ovom natjecanju nakon problema sa zatvorenim okom.

22' - Mini serija Norvežana i nakon gola Bjornsena Norveška dolazi na samo gol zaostatka. Marić vraća prednost na plus dva.

20' - Golovi na obje strane. Za Hrvatsku je zabio Slišković, što mu je prvi gol večeras.

19' - Hrvatska opet lakše diše. Zabio je Horvat iz sedmerca za odlazak na tri gola razlike.

17' - Hrvatska opet igra s igračem manje, ali na vratima nas spašava Alilović koji je upisao petu obranu.

16' - Hrvatska opet odlazi na dva gola razlike nakon gola Karačića.

15' - Norvežani su vezali dva gola, ali Kopljar uzvraća s igračem manje.

14' - Prvo isključenje za Duvnjaka.

11' - Redaju se golovi na obje strane. Hrvatska je u jednom trenutku otišla na plus 4, ali su se Norvežani brzo vratili.

9' - Ponovno je zabio Marić za plus dva Hrvatske. Na njega se nadovezao Horvat i Hrvatska prvi put odlazi na plus 3.

6' - Drugi gol Duvnjaka, ali za Norvežane brzo zabija Sagosen.

5' - Isključenje je zaslužio Mamić, a Alilović brani sedmerac, svoj prvi na natjecanju.

4' - Prvi gol u utakmici Norveška zabija iz sedmerca preko Tønnesena, ali uzvraća Mamić.

3' - Dvije vratnice u dvije akcije. Prvo Hansen gađa okvir gola, pa Duvnjak.

1' - Započela je utakmica. Hrvatska vodi. Prvi gol na ovom Euru zabio je Duvnjak!

NAJAVA

18.15 - Upravo je završeno intoniranje himni i sve je spremno za početak susreta.

18.00 - "Po meni su bolji nego Bjelorusi. Igraju brže i življe“, rekao je o Norvežanima legendarni hrvatski rukometaš Ivano Balić.

17.45 - Veliko iznenađenje napravila je Bjelorusija u prvoj utakmici 2. kola hrvatske skupine B. Naime, Bjelorusi su pobijedili Island 39-38 i tako maksimalno zakomplicirali borbu za drugi krug natjecanja.

17.40 - "Utakmica će biti izjednačena. Oni igraju jako brzo, imaju odličan protok lopte i dobri su u igri jedan na jedan“, rekao je uoči susreta hrvatski izbornik Babić.

17.30 - Hrvatska i Norveška dosad su međusobno odigrale devet utakmica. Hrvatska je uspješnija s pet pobjeda, Norveška ima dvije, a dva su susreta završila neodlučeno. Na europskim prvenstvima protiv Norvežana imamo četiri pobjede i remi, pa je tako statistika na strani 'kauboja'

Linker
23. rujan 2024 05:24