foto: CROPIX
NEKA NOVA HRVATSKA

'PREBILI' IH NA TERENU Hrvatska rapsodijom najavila El Clasico! Legenda Kauboja: 'Uf, ja jedva čekam'

U susretu 1. kola drugog kruga europskog rukometnog prvenstva u Poljskoj, hrvatska reprezentacija je u Krakowu pobijedila Makedoniju 34-24 (17-13) ostavši u igri za plasman u polufinale.
Piše: HinaObjavljeno: 21. siječanj 2016. 16:27

HRVATSKA - MAKEDONIJA 34-24 (17-13)

HRVATSKA: Stevanović, Alilović; Marić 5, Duvnjak 2, Kopljar 3, Gojun 1, Horvat 3, Karačić 3, Štrlek 5, Čupić 1, Kovačević, Mamić 3, Šebetić 2, Slišković 6, Cindrić, Brozović.

MAKEDONIJA: Ristovski, Dupjačanec; Manaskov 7, Stoilov 3, K.Lazarov, Mitkov 2, Jonovski, Mirkulovski 1, Markoski, Mojsovski 2, Pribak, Georgievski 3, F.Lazarov, Ojleski 2, Kuzmanovski 4, Peševski.

ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute, Makedonija 2 minute.

SEDMERCI: Hrvatska 1/1, Makedonija 4/4

Hrvatski rukometaši pobijedili su Makedoniju sa 34-24 u prvoj utakmici drugog kruga natjecanja na EP-u u Poljskoj. Prva utakmica u Krakovu, u velebnoj Tauron Areni, bila je samo odrađivanje formalnosti protiv najslabije od tri momčadi s kojima igrači Željka Babića trebaju riješiti pitanje eventualnog prolaza u polufinale. Naravno, tako je ispalo, iako je momčad našeg trenera Ivice Obrvana na turniru u Poljskoj prikazala zavidan rukomet samim plasmanom u drugi krug natjecanja. Ispalo je, dakle, prilično lagano, čak i lakše nego na prošlom SP-u u Kataru prije točno godinu dana, kada je Hrvatska također slavila u istoj fazi natjecanja.

Babićevi su igrači u utakmicu ponovno krenuli furiozno, jednako kao i protiv Islanda u posljednjem ogledu prvog kruga, Kopljar je brzo “zabio tricu”, dva je dodao Mamić, po jedan su stavili Štrlek i Marić i bilo je ekspresnih 7-1, nakon čega je Obrvan tražio "mali odmor". Tu su Makedonci nešto pokušali, stisnuli su redove, no Marić je nastavio dobivati i iskorištavati lopte na crti, izvana je također ulazilo Mamiću. Obrana s isturenim Duvnjakom radila je probleme makedonskim napadačima koji su teško dolazili u priliku, a kad su je izborili, nastupao je Alilović kojem je krenulo kako treba.

Malo opuštanje u završnici prvog dijela donijelo je smanjenje na 17-13, rezultat s kojim se otišlo na odmor.

Kako se u tom razdoblju igralo, najbolje će ilustrirati podatak da je Kiro Lazarov ostao bez postignutog pogotka, a nije mu "svanulo" niti u drugom poluvremenu te je ostao na nuli.

Na početku drugog dijela Babićevi su igrači opet malo stisli, to je vrlo brzo rezultiralo novom prednošću od osam razlike (24-16) u 40. minuti i bilo je to sasvim dovoljno za osiguravanje rutinske završnice. Hrvatska je opet pokazala da ima recept za suparnike iz Makedonije. U jednom se trenutku prednost povećala i na plus deset, osigurana je nova pobjeda za nastavak nadanja u polufinale. Najbolje je to što se nitko od naših nije ponovno previše potrošio jer je Babić išao dosta u širinu.

Nakon tri utakmice u prvom krugu i pobjeda protiv Bjelorusije i Islanda te poraza od Norveške, pala je i Makedonija, za naše igrače pravi turnir tek počinje.

Baš kao što je rekao ugledni srpski novinar, prvo pero balkan-handball.com-a Žika Bogdanović: "Rukomet je sport koji se ozbiljno počinje igrati kad Hrvati dolaze, a Srbi odlaze kući". Legendarni Gary Lineker ne bi se postidio ovog plagijata. Bilo je tu sarkazma, tako tipičnog za naše susjede, no, posljednjih desetak i više godina ispada da je zaista tako.

Sada se to konkretno može odnositi i na Makedonce, koji su ovim porazom izgubili sve izglede. Za Hrvatsku pravi turnir tek počinje protiv Francuza, u subotu u 18.15. Naravno, nastavlja se s Poljacima, i tu će se odlučivati o tome tko će među četiri najbolje momčadi Starog kontinenta.

Izbornik Babić je izrotirao cijelu momčad, a do pobjede su nas predvodili Ivan Slišković sa šest golova, te Marino Marić i Manuel Štrlek sa po pet golova, dok je Mirko Alilović sakupio 11 obrana. Kod Makedonaca, koje vodi hrvatski stručnjak Ivica Obrvan, najefikasniji su bili Dejan Manaskov sa sedam i Filip Kuzmanovski sa četiri gola, dok njihov najbolji igrač Kiril Lazarov nije zabio niti jedan pogodak.

REZULTATI:

HRVATSKA - Makedonija 34-24 (17-13)

Francuska - Bjelorusija 34-23 (20-5)

LJESTVICA:

1. HRVATSKA 3 3 0 1 92-79 4

2. Francuska 3 2 0 1 89-78 4

3. Poljska 2 2 0 0 55-48 4

4. Norveška 2 2 0 0 63-58 4

5. Makedonija 3 0 0 3 70-88 0

6. Bjelorusija 3 0 0 3 71-90 0

PRIJENOS UŽIVO

60' - Zabili su Šebetić, pa Mitkov i Horvat za kraj. Hrvatska je pobijedila 34-24. Stručni sukomentator RTL-a je riječima: 'Jedva čekam' najavio sljedeći okršaj 'kauboja' protiv Francuske koji se igra u subotu.

58' - Iako je pobjeda Hrvatske odavno osigurana obrana ne popušta. U napadu zabija Slišković. Makedonci su se međusobno posvađali na klupi kod zamjene.

55' - Ojleski zabija za Makedoniju, a Slišković za Hrvatsku. Na tribinama se hrvatski i makedonski navijači zajedno zabavljaju.

53' - Slišković opet para mrežu Makedonaca.

52' - Utakmica je ušla u posljednjih osam minuta. Babić i Obrvan dali su prilike igračima koji su dosad imali manju minutažu.

50' - Slišković opet trese mrežu za novi odlazak na plus 10 'kauboja'.

46' - Novi gol Sliškovića i Hrvatska odlazi na plus 10. Rapsodija Babićeve momčadi.

45' - Golovima Marića i Sliškovića Hrvatska odlazi na rekordnih plus 9.

43' - Kontra Hrvatske i gol Štrleka - nezaustavljivo. Bio mu je to peti gol iz isto toliko pokušaja.

42' - Zabio je Georgievski za mini-seriju Makedonije 2-0.

41' - Manaskov zadržava stopostotnu realizaciju iz sedmeraca.

40' - Čupić gađa gredu, a kod Hrvatske Duvnjak dobiva dvije minute isključenja.

38' - Golovi Kuzmanovskog i Gojuna. Hrvatska u ovim trenucima vodi s rekordnih plus 8.

37' - Sjajna akcija Karačića i Marića rezultirala je golom sa crte.

36' - Mirkulovski i Karačić zabijaju golove ekspresno, u razmaku od nekoliko sekundi.

35' - Karačić vraća na plus 5 za Hrvatsku nakon što je dobro ispremiješao makedonsku obranu.

33' - Blok Gojuna i Štrlek zabija iz kontranapada.

31' - Započelo je drugo poluvrijeme. Makedonci imaju prvi napad i igrača manje. Kuzmanovski zabija i Makedonija se prišuljala na minus 3. Na drugoj strani uzvraća Duvnjak.

30' - Makedonija u zadnjoj minuti zabija dva gola i dolazi na minus 4. Rezultat na poluvremenu je 17-13 za Hrvatsku. U prvom poluvremenu makedonski vratari imali su samo dvije obrane, a Lazarov nije zabio niti jedan gol.

29' - Sedmerac za Hrvatsku i zabija ga Horvat.

28' - Kuzmanovski i Manaskov zabijaju dva vezana gola i Makedonija smanjuje na minus 5. Babić zove minutu odmora.

26' - Prvi put Hrvatska ima plus sedam nakon gola Šebetića. Četiri minute prije kraja poluvremena najbolji makedonski igrač Lazarov je bez gola.

25' - Krasan gol zabio je Štrlek iz užasno teške situacije. Makedonci opet zabijaju iz sedmerca, a Stevanović nije uspio pročitati udarac Manaskova. Ali napad funksionica sjajno i zabija Karačić.

24' - Krasan gol zabio je Štrlek iz užasno teške situacije.

23' - Novi gol zabija Manaskov, opet iz sedmerca.

21' - Lazarov je izborio sedmerac koji je iskoristio Manaskov! Čupić uzvraća na drugoj strani.

19' - Uslijedio je period bez postignutog gola na obje strane. Isti prekida Mamić i Hrvatska odlazi na najvećih šest golova razlike.

15' - Prvi gol Manaskova na susretu. Ali Hrvatska opet uzvraća preko Mamića.

14' - Georgievski zabija novi gol za Makedonce, ali Marić vraća Hrvatsku na plus 5.

12' - Makedonci su uspjeli zabiti nakon šest minuta bez gola. Zabli su Georgijevski za Makedonce i Marić za Hrvatsku.

10' - Makedonci ne znaju kako zabiti Aliloviću. Duvnjak na drugoj strani zabija.

7' - Treći gol Kopljara i Hrvatska odlazi na plus 5.

6' - Fantastičan gol Hrvatske. Pod prekršajem zabija Mamić i prvu minutu odmora pozvao je makedonski izbornik Obrvan.

5' - Alilović brani udarac Lazarovu, uslijedila je brza kontra i gol Kopljara.

4' - Makedonci su zabili svoj prvi gol na susretu preko Mojsovskog.

3' - Marić zabija za 3-0! Sjajan početak Hrvatske.

1' - Započela je utakmica u Krakowu. Hrvatska ima prvi napad na utakmici i zabija Kopljar. Nakon toga obranili smo se, a zabio je Štrlek.

20.15 - "Često smo igrali s njima. Makedonija je ekipa koja igra kontroliran rukomet, ne previše brz i tu vidimo našu šansu. Makedonci će probati usporiti igru, spriječiti nas da zabijamo brze golove“, iznio je uoči susreta svoje razmišljanje Petar Metličić, pomoćnik izbornika Željka Babića.

"Igraju stvarno dobro, igraju pametno i imaju naravno Kirila Lazarova“, rekao je o Makedoncima Domagoj Duvnjak.

20.05 - Pola sata ostalo je do početka utakmice. "Ne bojim se za nas, posebice ako ponovimo obranu kao protiv Islanda“, najavio je susret RTL-ov stručni sukomentator Mirza Džomba. "Siguran sam da će Hrvatska dobiti utakmicu“, nadovezao se na njegove riječi Goran Šprem.

20.00 - Hrvatska i Makedonija nedavno su snage odmjerili na Croatia Cupu, a 'kauboji' su slavili uvjerljivo s 29-21. Također, Hrvatska i Makedonija međusobno su snage odmjerile prije točno godinu dana na SP-u, a tada su 'kauboji' slavili 29-26.

19.50 - Najveća opasnost po hrvatski gol prijetit će svakako od Kirila Lazarova, igrača koji je u prve tri utakmice dosad postigao 21 gol. Nikako ne treba zaboraviti ni ostale makedonske adute poput Manaskova, koji je zabio gol u zadnjim sekundama protiv Srbije za remi koji ih je odveo dalje, kao i Georgievskog i Mirkulovskog.

19.30 - Sat vremena je ostalo do početka utakmice između Hrvatske i Makedonije. Hrvatska je prema kladionicama veliki favorit (koeficijent između 1.40 i 1.50) protiv momčadi koju vodi bivši trener Zagreba Ivica Obrvan.

Linker
23. rujan 2024 23:22