Željko Hajdinjak / CROPIX
GORE NE MOŽE

PENEZIĆ NAKON ISPADANJA 'Dosta mi je razočaranja, više neću igrati za reprezentaciju'

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 12. prosinac 2014. 12:01

Šok, nevjerica, totalna konsternacija i stanje opće apatije i depresije zavladali su u taboru hrvatske ženske rukometne reprezentacije u Varaždinu nakon poraza od Njemačke i rekordno brzog ispadanja s EP-a.

Ni u najgorim noćnim morama nitko to nije mogao zamisliti nakon višegodišnjeg truda odgovornih u HRS-u da se ženskom rukometu pruži što više i da se barem jednom na rezultatskom planu približe muškim kolegama.

Izlobirano je i dobiveno domaćinstvo, opet su u projekt organizacije i domaćinstva uložena ozbiljna financijska sredstva i trud, prvi put u povijesti reprezentacija je imala baš sve kao na dlanu. Većina reprezentacija je imala smjenu generacija, mnoge su bile opterećene brojnim ozljedama i bila je to prilika kakva se pruža jednom u životu.

Ključna igračica

Danima su u medijima iz svih tih razloga svi u reprezentaciji najavljivali veliki uspjeh, nismo imali niti jednu ozlijeđenu ključnu igračicu, uvjeti za pripreme bili su idealni. Pričalo se doslovno:

- Imamo priliku generacije. Imamo kompletnu postavu s igračicama koje su odlične u Ligi prvaka, imamo logistiku kao nikada, vrhunskog psihologa, spoj iskustva i mladosti, jednu od najboljih igračica svijeta Andreu Penezić…

Imali smo sve za vrhunski rezultat, no na kraju smo imali samo jednu jedinu igračicu, spomenutu “Penku” koja sama nije mogla pobijediti.

Nažalost, zagrebačka Arena će sljedećih dana zjapiti prazna dok će se u njoj za slavu i prolaz u polufinale boriti Šveđanke, Njemice i Nizozemke te najbolje tri ekipe koje će doći iz skupine D iz Osijeka. Potpuno je jasno da je projekt u koji je toliko uloženo doživio nezamisliv fijasko.

Izbornik Canjuga očekivano je dao ostavku, tko će ga naslijediti još se ne zna. Hoće li to biti Červar kako neki najavljuju, mada nije vjerojatno, želi li se toga prihvatiti Irfan Smajlagić ili netko treći, prerano je govoriti. Jasno je da iz reprezentacije odlazi Tatari, možda Jelčić, Zebić, Gaće, Milanović-Litre, Horvat… Kako li je tek neutješnoj kapetanici Tatari koja se željela oprostiti s medaljom, a ostala je bez svega i ktome još ozlijeđena?!

Hladna analiza

U HRS-u ne žele istrčavati s preranim zaključcima, osim s onim da je trenutačna situacija - “gore ne može”. Potvrdio je to direktor ženske reprezentacije Ratko Balenović:

- Pravi užas, no djevojkama je najgore. Nažalost, mislili smo napuniti Arenu, a sada to neće biti slučaj i EP je ispao pravi debakl. Ne treba brzati s odlukama, već hladih glava sjesti, napraviti analizu i odlučiti s kim i kako dalje. Kandidata za nasljednika izbornika Canjuge ima. Jako je malo vremena jer ćemo sada dobiti vrlo jakog suparnika u play-offu za plasman na SP koji je pak izborni za odlazak na OI u Rio de Janeiro. Situacija je užasna.Idemo sve ispočetka.

Nažalost, najgoru vijest priopćila je Andrea Penezić:

- Neću se više odazivati pozivima za reprezentaciju. Mnoge od nas iskusnijih napravile bi to i ranije, no ipak se igralo u Hrvatskoj i to nas je držalo. Naravno, najveća je čast igrati za svoju zemlju, no ovo više nema smisla. Sad je red na mlađima. Imala sam neprospavanu noć kao i sve djevojke, jako smo razočarane, no na to smo već godinama navikle.

Linker
21. rujan 2024 22:40