Ivan Šnajder

 MAXIMILIAN KOCH/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Maximilian Koch/imago Sportfotodienst/profimedia
ZANIMLJIV IGRAČ

Novo lice na popisu hrvatske reprezentacije: ‘Konkurencija je top, ali nemam strah, želim se pokazati‘

Krenuo je kroz mini rukomet, tamo je bio vratar, a na krilo je dospio jer je bio mali
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. listopad 2023. 12:13

36 igrača pozvao je na pripreme početkom studenog u Poreč Goran Perkovac. Velika većina tih igrača na neki način potekla je u Hrvatskoj ligi. Izuzetak je Ivano Pavlović mladi srednjak prvaka BiH Izviđača iz Ljubuškog koji nakon Mandića, Hrstića i Šarca predstavlja novu snagu koja dolazi iz uvijek važnog Ljubuškog za hrvatski rukomet.

Mnogi su iz dva najbolja hrvatska kluba Zagreba i Nexea ili su preko njih došli u prvi plan, a ima i onih koji su svoj put gradili drugačije, bez dodira sa dva najbolja hrvatska kluba. Recimo, Maksimilijan Molc već dvije godine dobro napreduje u Dubravi, juniorski je reprezentativac i vrlo zanimljivo desno krilo za budućnost, posebno po obrambenom potencijalu koji je na prvom mjestu u njegovom slučaju. Sličnim putem išao je Ante Ivanković koji je nakon Dubrave odabrao Celje, Tomislav Kušan koji se preko mnogih stranih destinacija probio do zapažene role u francuskom Limogesu, a možda najveća posebnost je Ivan Šnajder, lijevo krilo koji je potekao u Karlovcu, koji je prije pet godina otišao u njemačku Drugu ligu, a danas igra u Prvoj u dresu istog kluba u koji je otišao prije pet godina – Eisenacha.

To je samo dokaz da je domaćoj ligi postoji jako zanimljivih igrača, koji nažalost ne mogu dobiti svi priliku u najjača dva kluba, koji zbog toga biraju teži put, a uspjeh je stvar ambicije, dosljednosti i upornosti. Kod Ivana Šnajdera se skupilo sve to pomalo. Naznake cijeloj priči davao je uvod u dresu Karlovaca, dominantna igra u Hrvatskoj ligi, ali je u Njemačkoj dosegnuo u najboljoj europskoj ligi razinu da ga je Goran Perkovac odlučio vidjeti i isprobati sa našim udarnim tercetom na lijevom krilu Mandić – Jelinić – Mihić. Dakle, radi se o trojcu u kojem je jedan igrač jakog kluba Bundeslige, a dvojac igra u klubovima koji igraju Ligu prvaka. I to je svakako odlično saznanje za nas. Zanimljivo da je Šnajder krenuo kroz mini rukomet, da je tamo bio vratar, da je na krilo dopao jer je bio mali i eto na krilu i ostao do danas.

Sada uz sebe dobivaju i 26-godišnjeg Šnajdera, koji je jak u oba pravca, koji je iznimno eksplozivan i s obzirom kako igra Bundesligu, može se reći da definitivno zaslužuje priliku. On nije favorit u spomenutom okruženju, ali je dokaz mnogo toga dobroga što imamo na širem popisu reprezentacije, a na čemu inzistira Goran Perkovac.

A što kaže Šnajder?

Naravno da sam jako sretan i ponosan što sam u takvom društvu. Nemam strah, želim se pokazati. Znam koliko mogu, nisam toliko iznenađen i bit će mi drago imati priliku pokazati svoje mogućnosti. Sada kada sam tu želim pokazati najbolje od sebe.

U Eisenachu to ide jako dobro, iz druge ste prešli u prvu ligu, ali ste čak i iznad očekivanja?

Pa, baš tako. Imamo sedam bodova na pola prvog dijela, a planirali smo do 10 do stanke za Euro. Još puno ima, a mi smo samo tri boda do nekog zamišljenog cilja. U ovom trenutku se nismo tome nadali, ali igramo dobro, doma nas nosi publika, prije neki dan dobili smo RN Lowen koji je dobro znan i jedino što moramo je nastaviti na taj način. To što sad imamo više, ne znači da će ostalo doći samo po sebi, Bundesliga te lako neugodno iznenadi, ako nisi pravi u svakoj utakmici.

Kako ste vi zadovoljni svojom rolom?

Jako sam zadovoljan, imam veliku minutažu, vraćam najbolje što mogu. Mogu reći da nam švicarski trener Kaufmann daje maksimalnu dozu discipline i ozbiljnosti, što je jako važno, jer mi smo do jučer bili druga liga, a sada svo u prvoj što je bita razlika. Mi smo lani ušli u prvu ligu kao drugi iz druge, jer smo imali bolju gol razliku od Dessaua i mnogi nas nisu vidjeli kao konkurentne za neku sredinu. No, mi smo odlično odgovorili za što velike zasluge ima Kaufmann.

Vama je ovo u Eisenachu već…

Peta sezona. Kada sam došao sa 22 godine iz druge lige u kojoj je tada igrao Karlovac, bilo je puno teže, makar nas je u tom trenutku bilo petorica iz Hrvatske. S vremenom se to prorijedilo, lani nam je otišao Tokić u Austriju, došao je Špikić na gol. Sead Hasanefendić je bio taj koji nas je pozvao u Eisenach, dobio sam preporuku i od Andreja Obranovića koji je bio tu, a Hasanefendić je nakon one korona sezone otišao i nije bilo sve jednostavno kako se danas doima. No, sve je bilo jedno veliko iskustvo i danas smo u najboljoj ligi svijeta.

Tko zna koji igrač po redu iz Karlovca…

Da, uvijek se tamo događalo puno dobrog, ali jednostavno nije bilo načina za ostati i napredovati. To nije problem samo Karlovca. No. Činjenica da domaća liga i dalje izbacuje igrače, govori da se radi dobro, a drugo i tako nije u našoj moći. U Eisenachu su bili Karić, Obranović Volar, Tokić, Bećiri, sada smo Špikić i ja.

Razgovarali ste s izbornikom?

Jesam. gospodin Perkovac je nazvao, rekao da me prati, da na mene računa. I ništa posebno više. A realno i nije bilo potrebno, jer jako mi je drago da sam tu.

Nećete igrati utakmice?

Pa dobro, trenirat ćemo, pokazati što možemo i to je nekad važnije od same utakmice. Kada bude prilike bit će i toga – zaključio je Ivan Šnajder.

Linker
21. rujan 2024 12:36