Ante Cizmic / CROPIX
HRVATSKA - DANSKA 24:30

Kauboji zaustavljeni! Danci očitali lekciju Hrvatskoj i osvetili se za London!

Udarac za Hrvatsku je bila ozljeda Vukovića u prvom poluvremenu, a i Vori je odigrao samo desetak minuta. Hrvatska će u subotu u 19 sati igrati za treće mjesto protiv Slovenije
Piše: HinaObjavljeno: 25. siječanj 2013. 20:06

Zlokobno londonsko proročanstvo Mikkela Hansena ispunilo se u polufinalu Svjetskog prvenstva. Danska u revanšu za olimpijski poraz nije pregazila Hrvatsku sa 20 razlike, kako je Hansen prošlog ljeta najavio u Londonu, ali konačnih 30-24 dovoljno je bolno.

Kombinacija umora akumuliranog nakon pobjede protiv Francuske, tromosti u napadu te sporog vraćanja u obranu rezultirali su potpunom nemoći Golužine momčadi. Danska je “letjela” i zabijala sa svih pozicija, potvrdila reputaciju najefikasnije momčadi prvenstva (66% prije utakmice, 63% protiv Hrvatske) i dodatno nadahnuta obranama Niklasa Landina (16) izborila veliki finale protiv Španjolske.

Bolesni Duvnjak

Već su uvodne minute prvog poluvremena nagovijestile da će to biti najgora dionica Hrvatske na prvenstvu. Nakon uvodnog pogotka s krila (Ninčević), počelo je razbacivanje loptama i Danci su se začas našli na prilično neugodnih 6-1.

Napadački “blackout” Hrvatske potrajao je punih devet minuta: Landin se rano razbranio i u prvih 30 minuta upisao 10 obrana, dok s druge strane Aliloviće obrane nisu imale efekta. Sve što bi Mirko odbio, završavalo je ili odmah u rukama Danaca, ili su im to Hrvati poklonili, kao kod sudara Duvnjaka i Kopljara.

Iako je u prvom dijelu bio najbolji strijelac (3), Domagoj Duvnjak djelovao je puno nervoznije nego protiv Francuske. Prvu loptu je uručio već u 3. minuti, a brzo potom jednu je lansirao i na tribine. Dodatni problem bio je što je Duvnjak, koji je noć prije utakmice proveo pod temperaturom, jedini preuzimao inicijativu u napadu. Najviši Marko Kopljar uopće se nije usudio pucati, a za otvaranje prostora na krilima nedostajao je brži protok. Alibi-šutevi završavali su uglavnom u Landinovim rukama ili u mreži, ali onoj iza gola, te se činilo da Golužine igrače jučer ne bi mogla motivirati ni Gotovinina MMS poruka.

Ni činjenica što je dvaput imala igrača više Hrvatskoj nije pomogla da smanji minus. Danci su držali distancu preko raspoloženog Andersa Eggerta i sve do odlaska na odmor Hrvatska se nije približila na više od tri gola zaostatka.

Eggert sve pogađao

Nastavak nije ponudio oporavak, naprotiv. Dansku artiljeriju poveo je Mikkel Hansen, koji se dotad više fokusirao na razigravanje nego šutiranje, a ni kratkotrajno buđenje Kopljara, koji je Hrvatsku doveo na 14-16, nije uplašilo Wilbekove udarnike.

Europski prvaci ubrzo su se preko Lassea Svana vratili na +5, a Alilovića je nastavio probijati i gotovo nepogrešivi Anders Eggert (9/11).

Posljednji tračak nade probudio je najraspoloženiji Damir Bičanić, koji je Hrvatsku dvaput vratio na tri gola zaostatka. No prekršaji u napadu, promašeni šutevi i nemaštovita dodavanja na 12-13 metara od Landinovog gola Dancima su prostrli tepih

Hrvatska će se sutra (19.00) za broncu boriti protiv Slovenije, a novi Golužin problem je pokrpati već desetkovanu momčad. Protiv Danske se ozlijedio i Drago Vuković.

HRVATSKA: Alilović, Ivić; Vuković, Čupić, Vori, Horvat 3 (2), Duvnjak 4, Bičanić 7, Gojun, Kopljar 3, Musa 1, Marić 3, Šprem 1, Stepančić, Mandalinić 1, Ninčević 1

DANSKA: Landin, Green; Noeddesbo 5, Nielsen, Eggert 9 (3), Spellerberg, Soendergaard 3, Lindberg 1, Hansen 1, Svan 2, Lauge 2, Markussen 3, R. Toft 2, H. Toft, Mortensen, Moellgaard 2

ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute, Danska 6 minuta

SEDMERCI: Hrvatska 2 (2), Danska 3 (3)

SUCI: Horaček i Novotny (oba Češka)

SP rukometaša, polufinale:

Danska - Hrvatska 30-24 (14-11)

Španjolska - Slovenija 26-22 (13-12)

Linker
23. rujan 2024 23:29