foto: CROPIX
OKRŠAJ U POLUFINALU

Junaci spektakla protiv Poljske najavili Furiju: 'Ponovimo li one kontre vratari im neće pomoći'

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 29. siječanj 2016. 09:35

Ivan Stevanović branio je fenomenalno protiv Poljaka, bio je jedan od kreatora velike pobjede. Sakupio je na utakmici sretnih 13 obrana, sve jednu veću od druge, uvijek kad se lomilo i omogućio suigračima da stvore veliku prednost. Ni on dan nakon "čuda u Krakovu" nije mogao vjerovati što se dogodilo:

- Bio je to zaista lud dan, u jednom trenutku u polufinale prolaze Francuzi, Danci i Poljaci, barem su tako svi mislili i onda nekoliko sati kasnije evo nas, Norvežana i Nijemaca u polufinalu. Španjolce se moglo očekivati. Ovo je prvenstvo jedno od neizvjesnijih, najčudnijih po rezultatima.

“Stiv” je pokušao vratiti film:

- Kad smo u se u jednom trenutku u prvom dijelu malo odvojili, pomislio sam - majko mila, zar je moguće da ćemo uspjeti? Samo mirno, mirno, bodrili smo jedni druge i prednost je rasla. Na kraju je ispala nevjerojatna priča za pamćenje, no to je za nama.

Pred nama je Španjolska, novi veliki izazov i borba za finale:

- Pogledali smo videomaterijale, izbornik Babić i Pero to će dobro odraditi, a na nama će biti da na terenu provedemo njihove zamisli. Vjerujem da možemo uspjeti.

Stevanović i Alilović imat će s druge strane terena jake konkurente:

- Arpad Šterbik je broj jedan, možda i na svijetu, iako je Perez de Vargas fantastičan, ako ih gledamo u paru, možda su i najzvučnija imena od svih parova vratara na EP-u. No, Mirko i ja ćemo ih popratiti i parirati im. Budu li dečki igrali dobru obranu, problema neće biti. Neće Španjolcima pomoći njihovi vrsni vratari ako iz dobre obrane idemo u brzu tranziciju. Postizat ćemo te lagane golove.

Trenutačno prvi hrvatski vratar dobro poznaje Arpada Šterbika "Lepog":

- Znamo se iz SEHA lige, odličan je čovjek, odličan sportaš, rukometna legenda...

Poruku Lepom u stilu 'stari, bit ću bolji od tebe' Stevanović nije želio uputiti. Samo se nasmijao, previše je ozbiljan za takvo nešto...

Stevanović ne strahuje od španjolskih pucača:

Tu su Maqueda, Dujšebajev, Canellas, vrsni igrači. Sve ih znamo iz SEHA lige, vjerujem da ih možemo čitati, uvjeren sam u to.

Kad se u jednom trenutku nakon poraza od Francuske činilo da su sve nade izgubljene, javnost i mnogi u Hrvatskoj kritizirali su naše vratare. Stevanoviću se to ne sviđa, ali shvaća jer poznaje mentalitet naših ljudi:

- Nažalost, kad čovjeku ne ide, onda ga naši ljudi odmah žele pokopati, kad si dobar, onda te previše dižu u nebesa. To je tako, što se može?!

Cijela hrvatska momčad letjela je u srijedu navečer u Tauron Areni, Ivan Stevanović radio je čuda na vratima, dečki su ginuli u obrani, svi su, baš svi, bili heroji velike pobjede.

No, naš najbolji strijelac Manuel Štrlek bio je briljantan u napadu, postigao je čak trećinu hrvatskih pogodaka, ukupno 11, ali 11 iz 11 pokušaja. “Mister 100%” Manuel Štrlek. Bio je naprosto nezaustavljiv, posebno u kontrama, ali i s krila. Manuel je trenutačno četvrti najbolji strijelac EP-a, iza Makedonca Lazarova, Španjolca Rivere i Bjelorusa Puhovskog. Zabio je 35 golova iz 41 pokušaja. Po postotku je najbolji na cijelom turniru s čak 85 posto uspješnosti, nitko mu nije ni blizu.

- Ne znam uopće što reći, nismo vjerovali prije utakmice Norveške i Francuza. Nakon toga rekli smo si 'idemo, nemamo što izgubiti'. Pero je ponavljao 'igrajte, šansa će doći'. Nismo još uvijek svjesni što smo napravili. No, sve to treba zaboraviti i spustiti se na zemlju. Moramo se koncentrirati i pripremiti za Španjolce.

Recept je opet isti kao protiv Poljske:

- Moramo se boriti skupa, svi zajedno, moramo biti mirni i koncentrirani i možemo napraviti stvarno velike stvari ovdje u Poljskoj.

Manuel si opet nije želio pripisivati posebne pojedinačne zasluge. Igra fenomenalno, ali ne pripisuje to nečemu posebnom u životu:

- Sve je isto kao prije, igram u kontinuitetu u klubu. Dobra ekipa uvijek izbaci nekog pojedinca, sutra neka to bude netko drugi, ali samo je team važan. Nije važno tko će, koliko i što napraviti, samo da se vidi zajedništvo. Individualac tu nije bitan, ni ja ni bilo tko drugi.

U posljednje dvije utakmice na EP-ima naši i Španjolci sretali su se u utakmicama za brončana odličja. U Srbiji 2012. slavila je Hrvatska, a u Danskoj 2014. Španjolci:

- Te utakmice nisu važne, samo ova koja slijedi. Španjolci su dobro igrali ovdje na turniru, na pripremnim utakmicama također, i u dobroj su formi. I oni imaju dobar učinak i dobre igrače na krilima, imaju odličnu obranu, puno igraju na kontre. Julen Aguinagalde prima dosta lopti na crtu. Opasnost prijeti sa svih strana i zato ćemo se dobro pripremiti.

Manuel se nada svom dobrom izdanju, ne strahuje od Šterbika i Pereza:

- I oni su u odličnoj formi, golman je važna karika, ali ako se sjetimo, igrali su Španjolska i Danska, Arpad je imao vrhunski dan i čak 21 obranu, a izgubili su. Ako opet bude dobar i protiv nas, vjerovat ćemo u sebe i čekati svojih pet minuta. Uvjeren sam da možemo do finala i do kraja.

Linker
04. srpanj 2024 09:41