foto: Getty / JL
HRV - ŠPA 29:33

FOTO: GLAVU GORE KAUBOJI! Crna rupa progutala je baš sve hrvatske snove o finalu u frenetičnoj atmosferi u Krakovu

Hrvatska rukometna reprezentacija poražena je od Španjolske 33-29 u polufinalu Europskog prvenstva u Poljskoj. 'Kauboji' nisu uspjeli ponoviti briljantno izdanje protiv Poljaka i Španjolci će zasluženo igrati za zlato, dok će Hrvatska igrati za treće mjesto protiv Norveške.
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 29. siječanj 2016. 21:20

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 29-33 (14-18)

HRVATSKA: Stevanović, Alilović; Marić 4, Duvnjak 1, Kopljar 4, Gojun, Horvat 3 (1), Karačić 3, Štrlek 4 (1), Čupić 2, Kovačević , Mamić, Šebetić 2, Slišković 6, Cindrić, Kozina

ŠPANJOLSKA: Šterbik, Perez de Vargas; Gurbindo, Maqueda 2, Tomas 5, Entrerrios 4, Aguinagalde 5, Ugalde 3, Canellas, Morros de Argila, Garcia 6, Baena, Rivera 6 (5), Guardiola 1, Del Arco, Dujšebajev 1

ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute, Španjolska 4 minute.

SEDMERCI: Hrvatska 4/2, Španjolska 5/5

Ostat će tako hrvatski rukomet bez jedinog zlatnog odličja kojeg nikad nije osvojio, za novu priliku za europsko zlato morat će čekati dvije godine do EP-a koji će se 2018. održati na domaćem terenu

Kao i Hrvati, ni Španjolci još nemaju zlato s najbolje smotre “starog kontinenta”, no oni će ga imati priliku osvojiti sada u Poljskoj u nedjeljnom finalu u kojem će im se suprotstaviti Nijemci koji su nakon produžetaka pobijedili Norvešku sa 34-33 (27-27).

Nažalost, igrači izbornika Željka Babića nisu uspjeli nastaviti na krilima euforije poslije fenomenalne pobjede nad Poljskom. Polufinale i priliku za osvajanje zlata propustili su u završnici prvog dijela kad su zapravo odigrali očajnih desetak minuta te su Španjolci minus od tri gola pretvorili u prednost od četiri. Prava šteta, činilo se da ih nakon plasmana u polufinale nikakva sila ne može zaustaviti.

Babićevi su puleni opet odlično otvorili utakmicu, pogocima Marića, Čupića, Duvnjaka te Kopljara poveli su sa 4-1 te je Manuel Cadenas odmah prisiljen na traženje time-outa. Klasično najubojitiji španjolski igrač Raul Entrerrios nije dao da sve baš ide glatko te je s tri gola smanjio prednost. Bio je to ipak period igre u kojoj je naši dominirali i s isturenim Duvnjakom u 5-1 obrani onemogućivali lagani protok lopte kod španjolskih napada. Puno iskusniji španjolski igrači mučili su se i u obrani jer su na trenutke djelovali presporo za naše mlade brzance koji su relativno lako stvarali višak i otvarali prostor za udarac. U tom dijelu igre nitko od naših nije bio impresioniran imenom Arpada Šterbika na vratima španjolske momčadi, bez kompleksa su sijevali udarci.

Nažalost, u više od 15 minuta na vratima Mirko Alilović sakupio je samo dvije obrane, s pravom će neki postaviti pitanje zašto Babić ponovno nije otvorio utakmicu s Ivanom Stevanovićem. U rukometu nije sve uvijek stvar učinka i postignutih pogodaka, no taj je dio igre obilježio odlični i “bezobrazni” Ivan Slišković koji nije imao respekta te je triput “izbušio” Šterbika. Nakon točno 20 minuta igre i Kopljar je to učinio treći puta te je rezultat ponovno vraćen na tri plusa za Babićevu momčad (12-9).

Španjolci ipak nisu odlegli pritisku kao Poljaci u prošloj utakmici, nisu izgubili glavu te su držali priključak i u samo tri minute anulirali prednost te se ponovno krenulo od nule, a kad je netom nakon toga zabio Ugalde, bila je to prva prednost za Španjolce na utakmici. Isti je igrač odradio još jednu uspješnu kontru za dva razlike (13-15). Kopljarov gol je tada prekinuo čak pet minuta dugi “post” bez postignutog pogotka. Ono od čega se u stvari najviše strahovalo, ostvarilo se, najviše je pogodaka primljeno s crte, a to se jako dobro znalo, no nije se uspjelo spriječiti te se na odmor otišlo s neugodnih 14-18 poslije perioda u kojem Španjolska napravila seriju od 8-1 u samo osam minuta od 22. do odlaska na odmor. Naprosto nedopustivo za momčad koja je ciljala na vrh Europe.

Uvodne minute drugog dijela nisu donijele ništa posebno u rezultatskom smislu, dvije minute viška igrača nakon isključenja Morrosa nisu donijele pomak, niti Stevanović nije ušao u ritam kako treba nakon što ga je Babić uveo u drugom dijelu utakmice jer je Alilović sakupio samo tri obrane u 30 minuta.

Nakon što je desetak minuta drugog dijela protekla u nadmudrivanju i obostrano nervoznoj i nepovezanoj igri. Došli su Babićevi igrači do dva minusa makon što je bilo španjolskih plus pet, u zadnju se “četvrtinu” ipak ušlo s neizvjesnim rezultatom i 23-24 poslije Šebetićeve bombe koja je probila Pereza de Vargasa.

Unatoč fanatičnoj borbenosti, Duvnjak i suigrači nisu uspijevali napraviti ono što su Španjolci bez muke odradili u završnici prvog poluvremena iako je uspješna kontra koju je realizirao Horvat još jednom donijela nadu kao i solo prodor Šebetića za održavanje minusa od jednog pogotka. No, s druge strane, ni obrana nije bolje prolazila ne uspijevajući zaustaviti španjolske napadače. Kad je Tomas realizirao dvije kontre nakon pogrešaka u napadu, bilo je sve gotovo. Velikih minus četiri samo pet minuta prije kraja nije se dalo nadoknaditi. Kao i uvijek kad su naši izgubili u Poljskoj, vratari nisu imali svoj dan. Nažalost, mora se ponoviti, Babić je stvarno morao startati sa Stevanovićem na vratima. Nakon onoga što je učinio u utakmici s Poljskom, morao mu je opet dati povjerenje...

Španjolce su do četvrtog plasmana u finale predvodili Jesus Antonio Garcia i Valero Rivera sa šest, te Julen Aguinagalde s pet golova, dok su u hrvatskim redovima najefikasniji bili Ivan Slišković sa šest, te Marino Marić, Marko Kopljar i Manuel Štrlek sa po četiri gola.

PRIJENOS UŽIVO

60' - De Vargas skida prvo sedmerac, pa zicer. Utakmica je gotova i Španjolska slavi zasluženu pobjedu.

59' - Rivera zabija i privodi polako polufinale kraju.

58' - Marić golom vraća tračak nade, ali vremena je jako malo. De Vargas brani Štrleku sedmerac i Španjolska je koračić udaljena od finala.

57' - Krasan gol Tomasa s krila i opet je plus 4 za Španjolce.

55' - Španjolska u kratkom periodu radi seriju 3-0 i odlazi na velika četiri gola razlike. Karačić zabija iz koraka svoj treći gol.

53' - Rivera je realizirao svoj četvrti sedmerac iz isto toliko pokušaja. Hrvatska igra s igračem manje, ali zabija Šebetić.

52' - Horvat zabija iz kontre. Hrvatska je opet na minus 1. Ajmo se obraniti.

50' - Garcia zabija i opet Španjolska odlazi na plus 2.

49' - Dvije minute isključenja za Guardiolu. Evo prilike. Hrvatska je uspjela zabiti. Horvat je izborio sedmerac, a zabio ga je Štrlek.

48' - Koraci Karačića, a na drugoj strani brani Stevanović.

47' - Maqueda je zabio nakon jednog dugog španjolskog napada.

46' - Šebetić bombardira gol Španjolske. Samo je jedan gol razlike. Hrvatski navijači su na nogama.

44' - Tomas je ostao sam na crti i zabija za Španjolce. Uzvraća Slišković.

43' - Hrvatska nije iskoristila priliku za dolazak na samo minus 1.

42' - Horvat je ostao ležati na parketu nakon jednog sudara. Kopljar je odšepao s parketa.

41' - Hrvatska dolazi na minus dva. Strijelac je Štrlek.

40' - Sjajna akcija Sliškovića i gol s igračem manje.

38' - Marić zabija svoj treći pogodak. Ali na drugoj strani Štrlek je zaslužio isključenje, a Rivera je zabio iz sedmerca.

37' - Ostao je sam Aguinagalde na crti i trese se mreža.

35' - Zabija Karačić i Hrvatska ima igrača više. Kakva šteta, Garcia je zabio iz užasno teške situacije.

33' - Španjolska zabija novi gol. Strijelac je Guardiola. Na drugoj strani uzvraća Horvat, pa Marić.

31' - Počelo je drugo poluvrijeme. Stevanović je na golu Hrvatske i odmah brani.

Kraj poluvremena - Četiri sekunde prije kraja Španjolci odlaze na četiri razlike. Sva sreća da je odmor, jer treba nam novi elan. Španjolci su napravili 8:1! Upali smo u živo blato, hitno nam treba izvlačenje. Nadajmo se da Kauboji za to imaju snage!

30' - Karačiću suđeno probijanje. Užasno se mučimo...

29' - Spustili smo se na 6-0, ali pivot opet sam zabija. Izgubili smo se, upali smo u crnu rupu. 'Ajmo momci, izađimo i krize!

28' - Mi se mučimo, a Španjolci nam zabijaju lakoćom...

27' - Pet minuta smo bez gola... Do sad! Kopljar smanjuje! sada treba popravit obranu!

27' - Evo druge minute za odmor. Ne čudi, Španjolci su napravili 5:0 i otišli na dva razlike. Pali smo potpuno, nemamo ideje

26' - Posljednjih pet minuta prvoga dijela. Treba nam gol, stali smo... I eto, izgubil smo loptu, a Španjolci su otišli na prvo vodstvo...

26' - Pali smo u napadu, nemamo strpljenja, a Alilović je na 14% obrana. A imamo egal. Dakle, rezerve su tu! Nema predaje!

24' - Sa 3:0 Španjolska je došla na 13:13! Je li vrijeme za minutu odmora? Je...

22' - Stevanović je prvi puta ušao na parket, ali nije uspio spriječiti gol iz sedmerca

21' - Španjolci smanjuju, ali Hrvati uzvraćaju u stilu!

20' - Kopljar za tri od tri! Šterbik u jednu, Kopljar u drugu stranu!

19' - Španjolci odmah uzvraćaju...

19' - Sjajna finta Karačića, u stilu Balića te asistencija za Marića koji zabija. Sjajna akcija. Duvnjak zove navijače za još malo vjetra u leđa...

18' - Aguinagalde nam stvara probleme: riješio se Kopljara i zabio. S va gola zaredom drži Furiju blizu

16' - Ipak, Hrvati prekidaju seriju, te s dva brza gola opet vode Kauboje na plus 3! Odlično!

16' - Mini-serija Španjolske za približavanje Španjolske na jedan razlike

14' - Najbolji igrač Furije s crte probija Ailovića...

13' - Eto! Dug napad donio je odličnu situaciju za neumoljivog Štrleka i odličnih 8:5!

13' - Španjolci bacaju loptu u bunar, a Kauboji kreću u novi napad. Imamo ritam i obranu. Nedostaje nam strpljenja, ne možemo baš sve razbiti u prvih 15 minuta...

11' - Entrerrios ponovno zabija, on je daleko najbolji igrač naših suparnika večeras! Ali Slišković fantastično zabioja za održavanje dva gola razlike

11' - Preolako smo protratili napad, ali Alilović brani pokušaj Aguinagaldea! Mirko je u formi!

9' - Štrlek koristi probijanje Španjolske te s lijevog krila sigurno zabija za 6:4

8' - Španjolci su probili obranu 5-1, a Maqueda smanjuje na 5:4. Španjolci su se vratili nakon 'time-outa'

7' - Kapetan Furije Tomas smanjuje na 5:3...

7' Marko Kopljar ponovno se diže te sa sedam metara stavlja loptu pod gredu! Opet smo na +3

6' - Alilović brani, Hrvatskoj suci sviraju prijestup, a Entrerrios iz kontre smanjuje na minus 2

5' - "Samo držite obranu", govori izbornik Hrvatske Željko Babić

5' - Duvnjak diže na plus 3! Odlično smo otvorili susret, a Španjolci zovu minutu odmora. Mogu li zaustaviti seriju Kauboja?

4' - Kopljar se diže i 'diže' na 3:1. Alilović, pak, upisuje prvu obranu...

3' - Ćupić iz kontre diže na 2:0, ali Entrerrios smanjuje na 2:1

2' - Šterbik brani prvi pokušaj Hrvatske, ali Španjolci u prijestupu. Marić dovodi Hrvatsku u prvo vodstvo!

0' - Počela je utakmica!

21.00 - Počinje velika bitka za finale Eura. 'Ajmo Kauboji, iznad svih - Hrvatska!

20.55 - Svira hrvatska himna u Krakovu, Kauboji su spremni za početak velikog okršaja. Tauron Arenom odzvanja 'Lijepa naša'...

20.55 - Inače, odigrane su utakmice razigravanja za peto i sedmo mjesto, a u njima su slavili Francuzi i Poljaci. Francuska je pobijedila Dansku sa 29:26, dok je Poljska svladala Švedsku sa 26:24

20.50 - Igrači su na terenu, sve je spremno za veliki okršaj u Krakovu!

20.40 - Hrvatski igrači zagrijavaju se u hodniku Tauron Arene...









20.40 - Pero Metličić je uvjeren da je ekipa spremna: "Igrači su svjesni da je Poljska iza nas. Moramo zaboraviti na tu utakmicu, a ako damo sve od sebe, što god da se dogodi, mi ćemo biti zadovoljni..."

20.35 - U dosadašnjih 19 međusobnih susreta Hrvatske i Španjolske, pobijedili smo 13 puta, Furija je slavila u pet navrata, dok je jedan susret završio bez pobjednika

20.30 - Sve miriše na Portugal, onaj Portugal 2003. godine kada je Červarova otpisana Hrvatska kreirala senzaciju i finalu se trijumfom nad Nijemcima popela na krov svijeta!. Neka se povijest ponovi...

20.25 - Kraj prvoga dvoboja! Nijemci su kreirali iznenađenje i porazili Norvešku nakon produžetaka sa 34:33, čime su postali prvi finalisti!

20.20 - Gotovo tisuću navijača Hrvatske našlo je način kako da uđu u Tauron Arenu. Dok oni traže svoja mjesta, dvije i pol minute prije kraja i dalje traje potpuna neizvjesnost: rezultat je 32:32

20.10 - Dok se igraju produžeci Norveške i Njemačke, Kauboji su stigli u dvoranu. Manje od sat vremena do početka utakmice koju 'živi' cijela Hrvatska...

20.00 - Norveška i Njemačka igrat će produžetke...

20.00 - Sat vremena prije početka naš utakmice traje drama u prvom polufinalu, 20 sekundi prije rezultat je izjednačen!

19.45 - Dok Norvežani i Nijemci traže put do finala, na društvenim mrežama naši sportaši postaju navijači! Malo više od sat vremena do početka duel Hrvatske i Španjolske u Krakovu, Mario Mandžukić, Alen Halilović, Dinamo i mnogi drugi 'lijepe' objave podrške Kaubojima. Nema dvojbe, cijela Hrvatska napeto čeka početak utakmice kako bi bila uz Babićeve momke...

19.40 - Manje od 17 minuta prije kraja dvoboja i dalje ne znamo prvog finalista Eura u Poljskoj, jer Norveška i Njemačka i dalje vode tešku borbu

19.20 - Točno 100 minuta do utakmice, Norveška i Njemačka početkom drugog poluvremena drugog polufinala igraju utakmicu u 'egalu'...

Rukometna reprezentacija Njemačke izborila je plasman u finale europskog prvenstva u Poljskoj nakon što je u prvom polufinalu nakon produžetaka pobijedila Norvešku 34-33 (27-27, 14-13).

Odlučujući pogodak postigao je Kai Hafner pet sekundi prije kraja produžetka.

Njemačku reprezentaciju su do pobjede predvodili Tobias Reichmann sa 10 golova, te Kai Hafner i Julius Kuhn sa po pet golova, dok je Andreas Wolff sakupio 10 obrana.

Kod Norvežana najefikasniji su bili Kristian Bjornesen s osam golova, te Magnus Jondal i Byarte Myrhol sa po pet golova. Sjajnu predstavu pružio je vratar Ole Erevik sakupivši 16 obrana, no to ipak nije bilo dovoljno za pobjedu.

Njemačka je posljednji put bila u finalu europskog prvenstva 2004. u Sloveniji kada je osvojila svoje jedino zlato pobijedivši Sloveniju (30-25). U finalu su bili i 2002. godine u Švedskoj gdje su izgubili od domaćina (31-33). Norvežanima je već sam ulazak u polufinale bio najveći uspjeh na europskim prvenstvima.

U drugom polufinalu sastaju se Hrvatska i Španjolska.

Doznali smo i pobjednike u susretima za poredak od petog do osmog mjesta. Francuska je peta nakon pobjede protiv Danske (29-26), dok je Poljska osvojila sedmo mjesto nakon pobjede protiv Švedske (26-24).

Linker
05. listopad 2024 17:18