Ante Čizmić / Cropix
BACIO IH U TRANS

EVO TKO JE 'KRIV' Junak otkrio kako je točno počelo demoliranje Poljske

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 03. veljača 2016. 20:20

Poslije svečanog dočeka u Zagrebu hrvatski rukometni junaci raspršili su se, uglavnom otišli svojim klubovima, a jedan od njih, Ivan Slišković, požurio je u Split.

- Uvijek kad imam priliku makar na dva dana dolazim u svoj Split - rekao je Slišković u televizijskom talk showu "Istinom do gola".

- Još sam opčinjen događanjima u Poljskoj, mojom prvom medaljom. Koliko sam bio nesretan četvrtim mjestom u Danskoj na Europskom prvenstvu, pogotovo šestim u Qataru na Svjetskom, toliko sam sad zadovoljniji.

Slišković ima ipak jedan prigovor, koji se odnosi na tretman vratara Alilovića u našim medijima:

- Kad mi u napadu zapucamo šansu, ne iskoristimo šut, ispada nikome ništa, kad vratar ne uzme 15, 16 lopti onda udri po njemu. Mirko je izvrstan vratar, mogu kazati da drži Veszprém, on je još bolji čovjek i nije zaslužio tolike kritike. Radi se o tome da mi nemamo napretek vratara, odnosno igrača uopće, tako da svoje vrijednosti moramo čuvati. Alilovića posebno.

Nova naša reprezentacija (šest debitanata) djelo je, po Ivanovom uvjerenju, izbornika Željka Babića i njegovih suradnika…

- Babić i Metličić su nas izvrsno pripremili za svaku utakmicu, posebno za onu protiv Poljske. Čvrsto smo se dogovorili da pobijedimo domaćine makar s jednim golom razlike, a kad smo čuli da su Francuzi izgubili od Norveške i kad nam je na centru govor održao Pero Metličić, koji je kazao da imamo 'priliku karijere', zaigrali smo kao pomamljeni, baš u transu. Dodatna snaga, vjerujte, bila je i naša predsjednica na tribinama. Neka govore da je to populistički gest, ali nama je bilo itekako poticajno.

Imamo li momčad koja će - kako najavljuju stručnjaci - deset godina igrati značajnu ulogu na europskoj i svjetskoj sceni? Slišković tu postavlja jedan uvjet, a to je plasman na Olimpijske igre...

- Ove kvalifikacije za Brazil su opasne, čak i neizvjesne, Norveška i Danska su jaki protivnici. Moramo otići u Rio, neophodno je da nastavimo s nastupima na velikim natjecanjima u kontinuitetu, tako ćemo igrati sve bolje.

Slišković je ocijenio da ova momčad kao osnovnu vrlinu, osim rukometnih kvaliteta, ima u svojim odnosima.

- Prava smo klapa. Duvnjak je šef, najbolji igrač, on diktira pozitivno raspoloženje. Ma posvađamo se, 'beštimamo', ljutimo se, ali i to nas jača. Nama je čast biti u sastavu, guštamo se boriti za reprezentaciju, dok u klubovima igramo kako bismo osigurali bolji život. Ono kako mi pjevamo o svojoj domovini, po meni to je vrhunac, posebno jer se ne radi o pozi nego se radi o istinskoj ljubavi za Hrvatsku.

Slišković je potekao iz Splita, trener mu je bio baš izbornik Babić. Sad su iz splitskog kluba u vodstvu reprezentacije uz Babića još i Metličić, koordinator Ivano Balić pa direktor Ivica Maraš, onda kondicijski trener Mario Tomljanović

- Žao mi je što Split nema prvoligaša. Jer naš klub je rasadnik talenata. Veszprém, za koji sad igram, uživa potporu mađarske države, Mađari mnogo ulažu u sport, to je tradicija. Nije u pitanju isključivo promocija države, što je itekako značajno, pa vidjeli ste kako je naš narod doživio osvajanje brončane medalje. Radi se o mnogo važnijoj komponenti života, o zdravlju naroda.

Linker
05. listopad 2024 18:31