foto: Ante Cizmic / CROPIX
VELIKA ANKETA SPORTSKIH

Poljska je zatvorena priča, ali jedna je ostala otvorena! Koga bi voljeli vidjeti na vratima reprezentacije?

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 03. veljača 2016. 13:24

Mirko Alilović ima 30 godina, Ivan Stevanović 33. Ako su vratari kao vino - što stariji, to bolji - onda su to skoro pa najbolje godine. No, rukomet evoluira, a ono što su bili tandemi prije deset godina, danas zbog napora teško može postojati. Drugo, oko vratara se nekad slagao stil, a danas se stil slaže s kapacitetima momčadi u koju se vratari moraju uklopiti. Po tom rezonu Njemačka ne bi bila nikad prvak Europe, a Andreas Wolff koji je branio prvi put bio je - totalna senzacija. I to je dio priče da se rukomet mijenja, da znanje i tehnika možda nisu kao nekad i da u tome ne treba tražiti baš sve odgovore. Nekad su vratari u rukometu imali 20-ak udaraca na gol po utakmici, danas ih imaju i do 50, a to nije lako.

Nasreću imamo i onih koji svojim radom i obranama grade sliku i traže priliku i to je stvar koja se mora respektirati. Trojica se u toj priči nameću i ne slažemo se s pričom da nemamo vratara. Možda nemamo Matoševića, Šolu ili Loserta, ali ni novog Balića nikad nećemo naći, niti smo u Metličiću dobili svojedobno Saračevića, ni u Džombi Smajlagića... Dakle, svaka priča je drugačija, svako vrijeme nosi svoje, neke se stvari klonirati ne mogu, ali se kriteriji koje diktiraju trendovi moraju poštovati. Tu treba naći najbolje rješenje.

U redu čekaju Ivić, Pešić i Šunjić

Ivan Pešić

On više nije tako mlad. S Duvnjakom i Štrlekom bio je nositelj generacije koja je bila europski prvak. Ima neki vratarski “šmek” koji drugi nemaju, konstitucijski je drugačiji od Ivića. Ima i ono malo više “barabe” u sebi, što mu je odnijelo ponešto zbog čega nije ostvario kontinuitet.

Mislimo da sada osjeća šansu, da se zbog toga primio sanacije i da sprema povratak na velika vrata. Sa 26 godina, ako bude zdrav i dostigne formu, što garantira kontinuitet, može biti sutra - senzacija. Uvjereni smo u to.

Filip Ivić

Brani sjajno za PPD Zagreb. Na svojoj reprezentativnoj premijeri 2013. osvojio je svjetsku broncu u Španjolskoj. Samo su mu 23 godine, dakle perspektiva - samo takva. Brz je, nekad i prebrz, ta brzina mu stvara problem u razmišljanjima, ponekad odnosi mir i koncentraciju, pa oscilira, a te oscilacije treba smanjivati na najmanju moguću mjeru. To je ustvari jedino pitanje pred njim i mora ga početi rješavati.

Mate Šunjić

Samozatajni, pametni matematičar tražeći pravu priliku uputio se prije nekoliko godina nakon Nexea u Francusku. Tamo je izabrao Creteil, počeo kao broj 2 s Makedoncem Ristovskim, ali je toliko dobar da je ostao sam i pokazuje veliki napredak.

Sa 28 godina u vratarskoj je zrelosti. Tehnički on je možda ispred svih, blizu zahtjevu koji se često postavlja kao kriterij “obrani što moraš, a tek onda što ne”.

Prošao je svojedobno sve mlade selekcije. No stilom je nekad premiran, a vratari su u današnjem rukometu lideri po mnogim drugim stvarima. On je sigurno vratar koji nudi argumente.

Linker
05. listopad 2024 15:51