DAVID PINTENS Belga Via Afp
PROMJENA TERMINA

Tour de France 2028. možda u kolovozu: ‘Hoće li Tour biti održan prije ili poslije Olimpijskih igara? Nemam pojma‘

Organizatori su i za ovogodišnje izdanje morali napraviti određene promjene zbog Olimpijskih igara u Parizu
Piše: HinaObjavljeno: 17. rujan 2024. 12:29

Tour de France 2028. mogao bi biti održan u kolovozu, zbog preklapanja uobičajenog srpanjskog termina s Olimpijskim igrama u Los Angelesu, koje su na rasporedu od 14. do 30. srpnja.

"Kada će biti održan Tour 2028.? Ne odlučujemo mi o tome nego UCI (Međunarodni biciklistički savez). Vidjet ćemo", rekao je direktor Tour de Francea Christian Prudhomme za mrežni portal Wielerflits u ponedjeljak.

"Hoće li Tour biti održan prije ili poslije Olimpijskih igara? Nemam pojma", dodao je Prudhomme.

Jedna od opcija bila bi odgoditi Tour za kolovoz. Međutim, to bi značilo da bi utrka ostala bez tradicionalne etape na francuski nacionalni praznik, 14. srpnja, na Dan pada Bastille.

Druga opcija uključuje start Toura 25. lipnja sa završetkom 16. srpnja, ali bi se najveća biciklistička cestovna utrka u tom slučaju preklopila s početkom Igara u Los Angelesu.

Oba rješenja bi imala implikacije i na ostale utrke u kalendaru Međunarodnog biciklističkog saveza. Premještanje Toura u kolovoški termin doveo bi do pomicanja starta španjolske Vuelte u kasniji termin od uobičajenog, krajem kolovoza. Pomicanje u raniji lipanjski termin, smanjio bi razmak između završetka talijanskog Gira i Toura, a došlo bi i do kolizije s uobičajenim tradicionalnim terminima za nacionalna prvenstva u cestovnom biciklizmu te značajnih jednotjednih Word Tour utrka Tour de Suisse i Criterium du Dauphine.

Tour de France je "prisilno" starta u terminu krajem kolovoza 2020., zbog pandemije izazvane koronavirusom.

Organizatori su i za ovogodišnje izdanje morali napraviti određene promjene zbog Olimpijskih igara u Parizu. Tour je imao cilj u Nici, umjesto tradicionalne završne etape na pariškom Champs-Elyseesu.

Linker
17. rujan 2024 12:29