SRPSKI IZBORNIK VUKOVIĆ

'Hrvati su iznimna momčad, mnogo iskusnija od nas! Strah me da mi momčad ne izgori'

Piše: Kristina DominkovićObjavljeno: 27. siječanj 2012. 11:13

Sa strane možda izgleda kao strah i trepet, iskreno, takav je bio i prvi dojam dan prije velike utakmice. Sve dok srpski izbornik Veselin Vuković nije pružio ruku i rekao “lijepo je što ste došli”. Miran, i dalje ozbiljan, ali izrazito ljubazan. Jedan od rijetkih kojeg smijete pitati sve što želite, a da ne “dobijete po nosu”.

- Danas igramo za snove - počet će Vuković.

- Već smo malo i potrošeni, ali i ostali su. I mi imamo ozljede, a imaju ih i oni. Ostajemo pri tome da je jedina obaveza dati sve od sebe, a to je dovoljno. Poslije nam nitko neće moći ništa reći.

Nekoliko je puta ponovio, “ovo je nama prvo polufinale nakon milijun godina”.

- Možda je upravo Hrvatska najbolja za nas u tom prvom.

Zašto?

- Zato što su tu posebni odnosi, posebni motivi na obje strane. A i publika... Zamislite da igramo u Hrvatskoj? Vjerojatno bi bila ogromna prednost za domaćina. Zato se nadam da će to u ovom slučaju biti prednost za nas.

Je li utakmica s Kupa nacija od prije dva mjeseca replika onoga što bi Srbija željela napraviti i danas?

- Puno utakmica smo ovdje igrali po modelu te utakmice. Sjećate se da sam poslije nje rekao da je to jedini način po kojem možemo doći do rezultata. Pokušat ćemo taj recept primijeniti i danas. Jedino...

Jedino?

- Jedino se bojim da ekipa ne izgori od prevelike želje. Jer doslovno pucaju od želje. Ne znam kako ćemo se ponašati u svemu tome jer nemamo iskustva. Za razliku od Hrvata.

Mnogi kažu, “bit će to rat obrana i vratara”.

- Vidjeli ste da u utakmicama koje se igraju na mali rezultat puno znače jedna ili dvije obrane više golmana. Takvu utakmicu može odlučiti jedna pogođena vratnica, jedna sudačka odluka, ili odčepljena linija. Bit će to teško preživjeti.

Nije htio previše o Hrvatskoj, “zar se o njima sve ne zna, imaju pune vitrine medalja”.

- Najveća kvaliteta Hrvatske je - kvaliteta. Baš tako. Iznimna ekipa, kao uostalom i Španjolci i Danci, ali i mi smo pokazali da imamo kvalitetu, a mjerit ćemo je od 20.15.

Jedan srpski kolega pokušao ga je pitati o finalu...

- Nemojte, rano je.

Imao je u rukavu još jedno pitanje da ga pokuša izbaciti iz takta. Išlo je otprilike, “je li vas iznenadila činjenica da Hrvatska na ovom turniru igra bolje s Balićem na klupi?”

- Ne želim to komentirati, neću dirati u tuđe probleme. Svatko ima svoje. Ivano je svjetski igrač, tko ne misli tako, griješi. Možda je malo prešao zenit, ali je i te kako potreban i koristan. Ali nek’ kolega Goluža razmišlja igra li bolje s njim ili bez njega - poručio je mirno Vuković.

Linker
22. rujan 2024 03:55