Ante Cizmic / CROPIX
BEZ VRATARA, KRILA I IDEJE

IZGUBILI SE U PAKLU ARENE Srpski uragan u nastavku pomeo očajnu Hrvatsku!

Hrvatska rukometna reprezentacija neće igrati u finalu Europskog prvenstva. Bolji od Kauboja bili srpski rukometaši sa 22-26 pred 20.000 ljudi u beogradskoj Areni
Piše: Slobodan MufićObjavljeno: 27. siječanj 2012. 20:30

U rukometnom obračunu desetljeća, polufinalnoj utakmici Europskog prvenstva pred 20.000 navijača u beogradskoj Areni, Hrvatska je izgubila od domaćina Srbije 22-26 (14-13). Najlošije izdanje hrvatskih rukometaša na cijelom natjecanju bilo je razlogom za frustrirajući poraz, koji će do sljedećeg susreta biti ožiljak na reputaciji ove generacije.

Iako je atmosfera bila na granici incidenta, unutar same beogradske Arene nije bilo izgreda. U dvoranu je uspjelo ući tek nešto više od stotinu hrvatskih navijača, potpuno izoliranih na gornjoj etaži, koje su od domaćih fanova štitila dva kordona žandarmerije i redara.

Hrvatska himna uopće se nije čula od erupcije zvižduka istih onih koji su minutu ranije zdušno otpjevali “Bože pravde”. Klicalo se kasnije i Draži Mihailoviću, izvikivalo svakojake uvrede i uvijek iznova tražilo način da se iskaže mržnja, ali hrvatski rukometaši sve su to ignorirali svetačkom mirnoćom. Ali zato je hrvatski izbornik Slavko Goluža žestoko reagirao na svaku sudačku odluku na štetu njegove družine.

Službena procjena da je na tribinama beogradske Arene bilo 14.000 navijača ne doima se preciznom. U dvorani nismo uspjeli zapaziti prazan prostor u koji bi se smjestilo još 6000 ljudi, pa se smirujuće informacije o reduciranom kapacitetu nisu činile točnima.

Meč je počeo neuobičajeno, realiziranim sedmercima s obje strane. Goluža se odlučio vratiti obrani 5-1, a nakon što je dvije utakmice praktički pauzirao, njegovo je povjerenje od 15. minute ponovno zadobio Ivano Balić. Ktome, Duvnjak nije briljirao u sredini hrvatskog napada.

Nakon ravnopravnih 15-ak minuta, Srbija je sedam minuta igrala bez postignutog gola, ali Hrvatska to nije uspjela kapitalizirati pogocima.

U 22. minuti Hrvatska se prvi put uspjela odvojiti na dva pogotka prednosti (11-9). U tim trenucima Goluža je nagnao Vukovića da posegne za drugim golmanom Marjancem. Hrvatski izbornik ponovno je tražio visok tempo, kako bi slomio srbijanski otpor, baš kao što je to koji dan prije uspio učiniti s francuskim. Kako se koji hrvatski prvotimac umorio, odmah bi na teren ulazila zamjena.

U nastavak se ušlo zaista nevjerojatnom serijom hrvatskih promašaja. Nestalo je inspiracije, strah se uvukao u hrvatsku sedmorku, a suparnički vratar Darko Stanić razbranio. S druge strane, sada je Goluža morao na vrata poslati Venija Loserta. U prvih 10 minuta drugog poluvremena postigli smo samo dva gola, a primili čak šest.

U 43. minuti Srbija je povela 20-17, isključen je Buntić i prijetila je katastrofa. Pogodak Prodanovića za 21-17 u 46. minuti označio je kraj utemeljene hrvatske nade u finale. Tribine su proključale i uzalud je Goluža vikao i gestikulirao, njegove upute više nisu dopirale do igračkih glava. Mirne ruke sredinom nastavka bio je jedino Marko Kopljar. Ostatak vanjske linije pogađao je sve samo ne mrežu iza Stanićevih leđa. S druge, pak, strane srbijanska se vanjska linija (posebice Vujin i Ilić) šetala kroz hrvatsku obranu kako je htjela.

Kapitulacija je bila potpisana nakon pogotka Ilića za 25-20 u 53. minuti. Pet pogodaka zaostatka u takvoj utakmici, protiv tako nabrijanog suparnika i pred tako fanatičnim navijačima jednostavno nije bilo moguće sustići.

Poraz koji nas najviše boli, priznali to mi ili ne, ipak se dogodio. Uz zvuke “Mesečine” Srbija je slavila plasman u finale protiv Danske (17.00), a Hrvatska u nedjelju u 14.30 igra za broncu protiv Španjolske.

HRVATSKA - SRBIJA 22:26

Kraj

60. minuta Srbija je u finalu

58. minuta Vujin zabija

57. minuta Horvat zabija svoj prvi gol

54. minuta koljar daje svoj 7. pogodak

53. minuta Ilić za +5

51. minuta Balić zabija. ilić uzvraća za Srbiju

51. minuta Balić zabija

50. minuta Vujin zabija za povećanje razlike

49. minuta Sedmerac za Srbiju. Ilić puca i zabija

48. minuta Koljar ponovno

46. minuta kopljar zabija peti gol

45. minuta Prodanović za +4 Srbije

43. minuta Vori smanjuje zaostatak, njegov 4. pogodak. Toskić vraća na +3. Bubtić je dobio 2 minute

41. minuta Ilić zabija ponovno. +3 Srbije

39. minuta Kopljar smanjuje. Vujin uzvraća. Alilović je danas indisponiran. Ulazi Losert

39. minuta Kopljar smanjuje

38. minuta Vujin zabija za Srbiju

37. minuta nismo iskoristili čovjeka više

35. minuta Ilić diže prednost Srbije na +2. Lacković smanjuje

34. minuta Toskić ponovno

31. minuta Toskić zabija za Srbiju

Drugo poluvrijeme

30. minuta Kraj prvog poluvremena

29. minuta Vujin zabija za Srbiju

28. minuta Kopljar za Hrvatsku

27. minuta Vori zabija svoj treći pogodak

26. minuta Vujin zabija za Srbiju

25. minuta sedam metara za Srbiju. Ilić izvodi i zabija. kontra Srbije zabija Stanković. Balić uzvraća

22. minuta Kopljar zabija za dva razlike

21. minuta Vori s crte zabija

19. minuta Stanković za prednost Srbije. Buntić zabija za izjednačenje

19. minuta Stanković za prednost Srbije

17. minuta Isključenje Kopljara. nikčević zabija za Srbiju

17. minuta Isključenje Kopljara

16. minuta nikčević zabija za Srbiju, Čupić vraća u kontri

15. minuta Ulazi Ivano Balić

11. minuta Ninčević zabija za vodstvo Hrvatske

10. minuta Lacković zabija

7. minuta Sedmerac za Srbiju. Ilić zabija

6. minuta Isključenje za Srbiju

5. minuta Sedmerac za Hrvatsku. Čupić puca i zabija

4. minuta Nikčević zabija za Srbiju

3. minuta Čutura zabija, Vori uzvraća

2. minuta Sedam metara za Srbiju. Ivić puca i zabija. Kopljar uzvraća

1. minuta Prvi napad za Hrvatsku. Isključenje za Srbiju. Sedmerac izvodi Čupić, pogodak.

HRVATSKA: Alilović, Ninčević, Čupić, Vori, Lacković, Duvnjak, Kopljar, Losert, Batinović, Horvat, Musa, Gojun, Bičanić, Vuković, Balić, Buntić.

SRBIJA: Stanić, Prodanović, Toskić, Nikčević, Vujin, Čutura, Ilić, Marjanac, Stojković, Beljanski, Nenadić, Vučković, Šešum, Stanković, Manojlović, Marković.

Linker
08. srpanj 2024 11:19