AP
HRVATSKA - C. GORA 7:5

BARAKUDE U FINALU Granitna obrana i ‘ludi’ Pavić donijeli finale protiv Italije!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. kolovoz 2012. 17:09

Hrvatski vaterpolisti su u polufinalu Olimpijskih igara svladali Crnu Goru sa 7-5 i osigurali Hrvatskoj petu olimpijsku medalju u Londonu.

Nastavljen je nevjerojatan niz hrvatske vaterpolske reprezentacije. Sedma londonska pobjeda stigla je protiv reprezetacije koja ih je svladala prije četiri godine. Rezultatski nije bilo tako uvjerljivo kao u četvrtfinalu protiv Amerikanaca, ali pobjeda protiv Crnogoraca i samo pet primljenih pogodaka izazivaju respekt. Bošković, Sukno, Burić, Pavić i društvo na nevjerojatno uvjerljiv su način stigli do 23. hrvatske medalje na Ljetnim olimpijskim igrama.

Počeli su nervozno

Početak nije bio sjajan. Mnogo nervoze, dvije pogreške u napadu i drhtave ruke podsjetile su na Peking. Prije četiri godine Crna Gora je bila bolja u ključnoj utakmici turnira, u četvrtfinalu. Međutim, stvari su brzo krenule pravim smjerom. Nakon realiziranog igrača više Ivovića u prvom napadu, Pavićev gol ostao je zaključan do kraja prve četvrtine, a ljudi iz drugog plana, Bušlje, Muslim i Buljubašić, donijeli su početnu prednost Hrvatskoj.

Drugi dio utakmice počeo je slično kao i prvi: pogreške, neorganizirani napadi i guranje lotpi u crnogorske ruke. Rudić je u tim trenucima objašnjavao svojim momcima da smire stvari, da ne griješe sasvim nepotrebno u situacijama u kojima ih nitko ne pritišće. Međutim, granitna obrana, koja je zaštitni znak Rudićeva sastava u Londonu, opet je odradila najveći posao. Pavićeva je mreža ostala netaknuta i u drugoj četvrtini. Crnogorski post je trajao punih 16 minuta, sve dok Zloković nije smanjio na 5-2.

Pobjednički ples

U trećoj četvrtini igra hrvatske reprezentacije počela je polako padati. U napadu su se i dalje mučili, a napad više nije bio onako sinkroniziran kao do tada. Opet, kada je trebalo “orati i kopati”, igrati obranu “krvavih koljena”, hrvatski su reprezentativci napravili sjajan posao. Obezglavljeni Crnogorci nisu pronalazili način na koji bi realizirali igrača više. Hrvati nisu imali problema s realizacijom peteraca, Bošković i Sukno držali su razliku i pobjeda je bila na vidiku. Posljednja je četvrtina, unatoč trećem isključenju Sandra Sukna, donijela potvrdu ulaska u velikog finala. Crnogorci su se u završnici primaknuli na samo dva gola zaostatka, ali hrvatski pobjednički ples nije došao u pitanje.

- Odlično smo igrali od samog početka turnira, sve smo gazili s nekoliko golova razlike. Ova je utakmica imala posebnu težinu, htjeli smo otići do kraja i to smo i dočekali. Dobro smo igrali u obrani i dobro smo se pripremali za njhov napad. Ako odigramo ovakvu obranu u finalu možemo otići i do zlatne medalje, kazao je Rudić nakon utakmice.

Hrvatska za zlato igra s Italijom

U nedjelju, u velikom finalu vaterpolskog turnira na Olimpijskim igrama, za zlato će igrati Hrvatska i Italija. Podsjetimo, Hrvatska je sa 7-5 pobijedila Crnu Goru, dok je Italija svladala Srbiju sa 9-7...

Italija je aktualni svjetski prvak iz Šangaja prošle godine, a prije dvije godine su Hrvatska i Italija igrale finale Europskog prvenstva, kojem je domaćin bio Zagreb. Tada je pobijedila Hrvatska.

U petak, u drugom polufinala Igara, Srbija je bolje otvorila meč i sredinom prve dionice je vodila 2-1. No, u završnici prve četvrtine Talijani su doslovno poludjeli u plivalištu. Zabili su tri brza pogotka i poveli 4-2, a početkom druge dionice podigli prednost i na 5-2.

Ta stvorena prednost je bila ključna, jer do kraja se Srbi više nisu približili Talijanima. U zadnjoj četvrtini se igralo krajnje tvrdo, sa strašnim obranama. Srbija je uspjela zabiti za 8-6, ali je Perez na samom kraju zaključio utakmicu golom za 9-6 i slavlje Talijana je moglo početi.

Najbolji igrač Italije je bio Valentino Gallo s tri pogotka, dok je dva dodao Maurizio Felugo. Vanja Udovičić je na drugoj strani bio strijelac triju pogodaka.

Finale u nedjelju, dakle, igraju Hrvatska i Italija, dok će se za broncu boriti Srbija i Crna Gora.

HRVATSKA: Pavić, Burić 1, Bošković 1 (1), Dobud, Joković, Buljubašić 1, Muslim 1, Bušlje 1, Sukno 2 (1), Barač, Hinić, Obradović, Vićan.

CRNA GORA: Šefik, Brguljan, Pasković, Petrović, Drašković, Radović, Ml. Janović, Ni. Janović, Ivović 2, Zloković 1, Gojković 2, Jokić, Šćepanović.

PETERCI: Hrvatska 2 (2), Crna Gora -

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 3/8, Crna Gora 2/9.









HRVATSKA - CRNA GORA 7:5

KRAJ UTAKMICE

6. minuta - Janović zabija za Crnu Goru

2. minuta - Gojković je iskoristio igrača više i zabio za smanjenje vodstva Hrvatske

ČETVRTA ČETVRTINA

7. minuta - Sukno vraća prednost Hrvatske od +4

4. minuta - Gojković zabija za Crnu Goru

2. minuta - Bošković iz peterca zabija za novih +4 Hrvatske

2. minuta - Zloković je smanjio za Crnu Goru

TREĆA ČETVRTINA

7. minuta - Hrvatska je iskoristila igrača više, a Burić diže na +4

6. minuta - Nakon nekoliko neiskorištenih napada s jedne i druge strane, Sukno diže na +3 Hrvatske

DRUGA ČETVRTINA

8. minuta - Buljubašić diže na +2 Hrvatske

7. minuta - Muslim zabija fantastičan pogodak za vodstvo Hrvatske

6. minuta - Barač je zaradio isključenje, ali Crna Gore nije realizirala napad s igračem više

3. minuta - Bušlje zabija prvi pogodak za Hrvatsku

3. minuta - Hrvatska nije iskoristila i svoj treći napad, ali srećom niti Crnogorci nisu uspjeli zabiti

1. minuta - Isključen je Burić, a Ivović dovodi Crnu goru u vodstvo

Utakmica je počela!

PRVA ČETVRTINA





Linker
23. rujan 2024 15:20