ANDREJ ISAKOVIC Afp
FEŠTA U MONTE CARLU

Ispunjenje dječačkog sna dočekao je u šestom pokušaju, ali i nakon niza pehova: ‘Večeras nitko ne ide doma!‘

Ferrarijev vozač Charles Leclerc postao prvi monegaški vozač koji je pobijedio na utrci u Monte Carlu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 26. svibanj 2024. 20:38

Charles Leclerc postao je prvi vozač rođen u Monte Carlu koji je pobijedio na utrci Formule 1 u - Monte Carlu. Ispunjenje dječačkog sna dočekao je u šestom pokušaju, ali i nakon što je prethodnih godina doživljavao peh za pehom na jednoj od najpoznatijih utrka u F1 povijesti.

Pole position 90% pobjede

Vozač Ferrarija do svoje šeste pobjede u karijeri došao je zahvaljujući najboljoj startnoj poziciji ostvarenoj u subotu te nesreće koja se dogodila u prvih 500 metara poslije starta. Naime, veliki sudar neposredno nakon starta, u kojem su sudjelovali Sergio Perez, Kevin Magnussen i Nico Hülkenberg, uzrokovao je prekid utrke, zbog kojeg su sve strategije oko guma i odlaska u boks pale u vodu.

Jer svi su vozači nakon toga mogli promijeniti gume, što se računalo kao ona jedna obavezna promjena u utrci, pa s obzirom na karakteristike staze u Kneževini više nije bilo potrebno odlaziti u boks do kraja utrke, što je u prijevodu značilo da u poretku koji su zauzeli nakon ponovljenog starta tako su mogli voziti do cilja. Jer pretjecanja su, kao što je dobro znano, u Monte Carlu praktički nemoguća.

A Leclerc je i nakon drugog starta zadržao prvo mjesto i ostao preostalih 76 krugova na toj poziciji.

- Riječi ne mogu opisati moje osjećaje - rekao je Leclerc nakon pobjede, njegove prve nakon Austrije 2022.

- Imao sam san postati F1 vozač, a drugi je bio pobijediti ovdje, kod kuće. Zato je sada puno emocija, razmišljao sam i o ocu pred kraj utrke, jer on je dao sve da ja budem u Formuli 1 i da, eto, danas ovdje pobijedim.

image
NICOLAS TUCAT Afp

Leclerc je imao najbolju startnu poziciju, koja je u Monte Carlu praktički 90% pobjede, dva puta u prethodne tri godine, ali nevjerojatni slijed nesretnih okolnosti oduzimali su mu i pobjedu. Prvo 2021. nije ni startao zbog problema s mjenjačem uoči starta, a 2022. je stvar uprskala momčad s izborom guma na kišno-suhoj utrci.

Sada je, međutim, sve prošlo bez greške i sve sjelo na svoje mjesto.

- Toooo! Tooooo! Toooooo! - urlao je Leclerc u radio neposredno po prolasku kroz cilj, gdje je kockastom crno-bijelom zastavicom mahao Kylian Mbappe.

- Bravo, Charles, večeras slavimo, nitko ne ide doma - uzvratili su mu iz boksa.

- I bolje vam je da ne idete!

Max u sendviču Mercedesa

Oscar Piastri cijelu je utrku gledao u Ferrarijev auspuh, ali prolaska naprijed nije bilo, kao što nije bilo ni za Carlosa Sainza, koliko god Španjolac “visio” na repu McLarenova Australca. Doduše, Sainz može biti jako sretan i s postoljem na kraju, budući da je u prvom startu probušio gumu i ostao bi bez bodova da nije bilo sudara te prekida utrke i ponovljenog starta.
Aktualni prvak Max Verstappen, kako je i sam najavljivao, nije s bolidom Red Bulla mogao parirati Ferrariju i McLarenu na ovoj specifičnoj stazi, pa je ostao na tek šestom mjestu, u sendviču dva Mercedesa.
Sljedeća, deveta utrka sezone vozi se za dva tjedna u Montrealu.

REZULTATI

1. Leclerc (Ferrari) 2;23:15.554, 2. Piastri (McLaren) +7.152, 3. Sainz (Ferrari) +7.586, 4. Norris (McLaren) +8.650, 5. Russell (Mercedes) +13.309, 6. Verstappen (Red Bull) +13.853, 7. Hamilton (Mercedes) +14.908, 8. Tsunoda (RB) +1 krug, 9. Albon (Williams) +1 krug, 10. Gasly (Alpine) +1 krug...
POREDAK U SP: 1. Verstappen 169 bodova, 2. Leclerc 138, 3. Norris 113, 4. Sainz 108, 5. Perez 107, 6. Piastri 71...

Linker
28. rujan 2024 22:39