Daniel Ricciardo

 Imago/imago Sportfotodienst/profimedia
KRAJ PRIČE

Miljenik navijača Formule 1 dobio otkaz u Red Bullu. Čeka se objava o mirovini

Daniel Ricciardo više nije član Red Bulla, a utrka u Singapuru vjerojatno mu je bila zadnja u karijeri
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 26. rujan 2024. 18:36

Daniel Ricciardo (35), jedan od najomiljenijih vozača Formule 1, od danas više nije član Red Bulla, austrijskog diva koji u Svjetskom prvenstvu ima dvije momčadi, Red Bull Racing te Racing Bulls.

Australac je u potonjoj, "B" momčadi ove sezone bilježio uglavnom ispodprosječne rezultate, ostvarivši tek tri top 10 plasmana, a njegov se odlazak očekivao već neko vrijeme. Zamijenit će ga već na sljedećoj utrci 22-godišnji Novozelanđanin Liam Lawson, koji već ima ponešto F1 iskustva te je lani osvojio bodove u Singapuru za tadašnji AlphaTauri.

Ricciardo je nakon Velike nagrade Singapura izjavio da je to vjerojatno bila njegova posljednja utrka u karijeri, čime je nagovijestio što će se dogoditi. Simbolična je bila odluka momčadi da ga uoči posljednjeg kruga pozovu u boks i tako mu omoguće da se oprosti najbržim krugom.

"Shoey" (nadimak je dobio jer je imao običaj piti šampanjac iz cipele) je u bolidu Racing Bullsa htio izboriti povratak u glavnu momčad Red Bulla, no priznao je da mu "završetak iz bajke nije uspio". Šef momčadi Laurent Mekies zahvalio mu je na "napornom radu u posljednje dvije sezone" te poručio da su njegovo "iskustvo, talent i fantastični pristup učvrstili timski duh".

Iz svijeta Formule 1 Ricciardo odlazi s ukupno osam pobjeda (jedna je bila za McLaren), 32 postolja te 1329 bodova u Svjetskom prvenstvu. Osim riskantnim vozačkim stilom, naklonost mnogih navijača osvojio je neposrednim, katkad i infantilnim humorom, koji je osobito bio naglašen u Netflixovom serijalu "Drive to Survive". Njegov je staž u oktanskom cirkusu uz kratki prekid trajao 13 godina.

Linker
26. rujan 2024 18:37