Sara Kolak je u dobroj poziciji da osigura Igre

 MICHAL CIZEK Afp
ATLETIKA

Posljednja prilika za lov na Olimpijske igre: Hoće li se još netko priključiti hrvatskom kvintetu za Pariz?

U Karlovcu se u subotu i nedjelju održava Prvenstvo Hrvatske za seniore
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. lipanj 2024. 06:08

Karlovac je u subotu i nedjelju domaćin seniorskog Prvenstva Hrvatske u atletici, natjecanja koje ove godine ima i veći značaj nego inače. Naime, kvalifikacijsko razdoblje za plasman na Olimpijske igre u Parizu završava upravo u nedjelju, tako da će za dio atletičara ovo biti posljednja prilika za skupljanje bodova za renking ili eventualno za ispunjavanje normi.

Hrvatska zasad ima petero sigurnih atletičara za Pariz, one koji su ispunili normu, to su Sandra Elkasević (disk), Filip Mihaljević (kugla), Filip Pravdica (dalj), te Matea Parlov Koštro i Bojana Bjeljac (obje maraton). Na Igre će neupitno i Marija Tolj koja je visoko na renkingu među diskašicama i ne može više nikako ispasti, ali imamo još nekoliko atletičara koji “vise” i dobar nastup u Karlovcu im može biti od presudne važnosti.

Sara Kolak, naša olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira, zasad je na 28. mjestu među 32 kopljašice i u dobroj je poziciji za Pariz, ali svejedno bi joj kvalitetan nastup na PH dobro došao da se riješi svih upitnika. Njezin je nastup na programu u nedjelju od 17.55.

Dvojica atletičara u ovom su trenutku na 32. mjestu, posljednjem koje vodi na OI, i nije ni potrebno govoriti koliko bi bilo važno da na stadionu Branko Čavlović Čavlek ostvare dobar rezultat. Riječ je o diskašu Martinu Markoviću i kladivašu Matiji Greguriću, finalistu nedavnog EP-a u Rimu. Obje discipline na rasporedu su također u nedjelju, kladivo od 16.35, a disk od 19.10.

Male nade da mogu do Olimpijskih igara još uvijek gaje 800-metraši Nina Vuković (nedjelja, 18.10) i Marino Bloudek (nedjelja, 18.25), kao i daljaš Marko Čeko (subota, 19.25), ali njima će trebati jako, jako dobar rezultat ili čak napad na normu da bi došli do Pariza.

Prva zvijezda dvodnevnog natjecanja je Filip Mihaljević, aktualni europski doprvak u bacanju kugle, kojeg ćemo na djelu vidjeti u subotu od 19.10. Osim Marka Čeka, u skoku u dalj ćemo sa zanimanjem pratiti i Filipa Pravdicu koji se ove sezone vinuo do fantastičnih 8,35 m što je u ovom trenutku peti rezultat u svijetu. Izdvojimo i nastup spomenute Marija Tolj u bacanju diska (subota, 19.20), a zanimljivo će biti pratiti i nastupe naših mladih nada Mije Wild (100 m prepone - subota, 19.30 i 100 m - subota, 19.50) Jane Koščak (vis - nedjelja, 16.30) i Roka Farkaša (100 m - subota, 20.00 i 200 m - nedjelja, 18.55).

Linker
29. lipanj 2024 06:08