ARIS MESSINIS Afp
ČUDESNA PARTIJA U PIREJU

Nevjerojatna Hrvatska uništila Dončića i Slovence! Šarić odigrao utakmicu života

Hrvatski košarkaši pobjedom su otvorili kvalifikacijski turnir za OI, već sutra ih čeka Novi Zeland
Piše: Tvrtko Puljić iz Pireja, Andro Polić, Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 02. srpanj 2024. 22:28

Hrvatska - Slovenija 108:92 (31:16, 23:25, 39:27, 15:24)

HRVATSKA: Filipović 21, Smith 11, Hezonja 12, Šarić 19 (10 s, 10 a), Zubac 18, Kapusta 3, Krušlin, D. Drežnjak, Branković 15, M. Drežnjak, Nakić 9, Vraneš

SLOVENIJA: Dončić 26 (11 s, 10 a), Nikolić 6, Z. Dragić 3, Čančar 12, Nebo 12, Prepelič 19, Hrovat 7, Murić 3, Dimec 4, Stregar, Ščuka, Cerkvenik


Hrvatska je odigrala fenomenalnu utakmicu na startu olimpijskih kvalifikacija u Pireju. Nakon pet uzastopnih poraza od Slovenije, nakon što nas je Luka Dončić školovao u svakoj zgodi u kojoj bi se namjerio na Hrvate, sada je jedan od najboljih košarkaša svijeta doživio potpuno drugačiju Hrvatsku. Hrvatsku koja je nastavila lomiti svoje protivnika na način na koji je to radila i lani u Istanbulu. Uostalom, da nije bilo obilatog sudačkog poguranca u prvom poluvremenu koje završilo 54:41 za naše, mogla je ovo biti najveća katastrofa Slovenije u Dončićevo vrijeme. Ovako je završeno 108:92, moglo je biti kud i kamo više, jer smo u jednom trenutku imali i 29 poena viška...

image
ARIS MESSINIS Afp

Josip Sesar je uvodno stavio Jaleena Smitha na Luku Dončića, a kad je Smith pokupio dva faula, zamijenio ga je na mjestu čuvara slovenskog superstara Filip Krušlin. Ivica Zubac je duboko zonirao, a Slovenci nikako pronašli ritam u napadu. Do posljednje minute prvog poluvremena šutirali su za tri nestvarnih 0-14.

Hrvatska je ciljano tražila u svakom posjedu loša mjesta slovenske obrane, posebno ako je u na centarskim pozicijama ostao kao čuvar Luka Dončić. Usput je Sesar dobio od svakog igrača kojega je podigao s klupe nešto; Filipović je odmah pokazao kako nije slučajno dio najbolje naše petorke, stavio je čim je ušao i Borna Kapusta, stavio je Toni Nakić, a Dario Šarić, Mario Hezonja i Ivica Zubac držali su ritam. Da Slovenci nisu izveli 17 slobodnih bacanja, a Hrvatska deset, da sudačka trojka nije bila pomalo inspirirana Lukom Dončićem, moglo je sve biti gotovo već za uvodnih dvadeset minuta.

image
TONCI VLASIC Cropix

No, Luka Dončić je znao da ovo nije ta večer, da ovakva Slovenija ne može parirati Hrvatskoj. Jer, uopće se nije ljutio, bjesnio na svaku odluku. Bio je svjestan činjenice kako je Hrvatska, barem u utorak, puno bolja reprezentacija od Slovenije.

Uoči nastavka postala je bojazan u samom otvaranju, posebno kad su Slovenci spustili na 46:56. No, nije bilo brige. Nova injekcija u hrvatskoj igri stigla je u Goranu Filipoviću, koji je odigrao čarobno. Povezao je dvije trice, iznudio je faul, skočio u obrani i Hrvatska je u 25. minuti bika na 73:53. No, nije prestajala.

image
Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Niti je dovedena u opasnost kad je četvrti faul napravio Ivica Zubac. Jer, ulazak Danka Brankovića bilo je upravo ono što je trebalo Dariju Šarić za treći povijesni triple-double u hrvatskom dresu. Prvoga je vlasnik Stojko Vranković i zbio se na Eurobasketu 1993., s blokadama, a drugi je ostvario Toni Kukoč na europskoj smotri dvije godine kasnije. Sada je Dario Šarić kombinirao 19 poena, uz deset skokova i deset asista, od čega su posljednji asisti za kompletiranje nesvakidašnjeg učinka bile na razigranog Brankovića. I Luka Dončić je, po običaju, bio na triple-doubleu s 26 poena, 11 skokova i deset asista, ali to nije pomoglo Slovencima, koji su u jednom trenutku zaostajali i 29 poena razlike (73:102).

Hrvatsku na tom putu nije omela niti gotovo polusatna pauza, zbog kvara na semaforu za vrijeme napada iznad koša. Tu smo svjedočili i zanimljivoj situaciji u kojoj su se obje momčadi zagrijavale na isti koš. Svi osim Luke Dončića koji je za to vrijeme vozio bicikl uz slovensku klupu...

Bila je ovo blistavo izdanje Hrvatske, s obzirom na jačinu protivnika i dominaciju koju je pokazala Hrvatska, možda ovo spada i u jednu od najboljih utakmica reprezentacije ukupno. Bila je ovo poruka jedne posebne generacije i jedne posebne košarke koju igra momčad koju sjajno vodi Josip Sesar posljednjih godinu dana.

image
TONCI VLASIC Cropix

I pokazala je Hrvatska kako je u Pirej došla po sve. Ali, polako. Već u srijedu, i to od 16.30 sati, niti 19 sati nakon što se zaključila utakmica sa Slovenijom, Hrvati će opet na parket. Sada protiv Novog Zelanda. Uvjerljiva pobjeda nad Slovenijom otvara nam sada razne mogućnosti, ali o tome ne treba razmišljati. Jako smo patili da bi povratili izguljeni ugled. Sada ga treba čuvati.

Na koncu je završeno, s igračima s klupe, 108:92. Moglo je biti i više, ali dovoljno je bilo. Dojam je, uostalom, bio kud i kamo viši. Hrvatska izgleda doista moćno...

Hvala vam što ste bili s nama u tekstualnom prijenosu, dragi čitatelji. Družimo se ponovno sutra od 16.30, kada Hrvatska igra protiv Novog Zelanda, a u nastavku večeri donosimo vam sve najvažnije komentare te reakcije iz Pireja, gdje je naš novinar Tvrtko Puljić.

Ivica Zubac morao je nešto ranije preseliti na klupu iz preventivnih razloga, zbog četiri skupljena prekršaja, ali je u 18 minuta igre uspio ubaciti 18 poena, skupiti osam skokova i pet asistencija.

image
TONCI VLASIC Cropix

📣 Na društvenim mrežama doslovno pljušte vaše reakcije, izdvajamo nekoliko njih.

"Uživao sam u košarci nakon dugo vremena, bravo Hrvatska! Svaka čast i treneru, fantastično vodi ekipu, zna se tko što radi. Kapa do poda, momci." (Darko Kožul)

"Jednostavno savršena utakmica, potpuno smo ih razbili... Sad treba ići dobiti Zeland, u polufinalu 99% Dominikanska i onda se potući u finalu s Grcima ili Slovencima. Sve u svemu, Sesar je preporodio hrvatsku košarku." (Stjepan Raguž)

"Bravo, dečki! Uz standardne Šarića i Hezonje, posebno me iznenadio mali Branković, koji je svoju minutažu sjajno odigrao." (Robert Mašić)

"Nije čudesna pobjeda. Bili ste bolji, a naši kao da su na pripremama samo kartali." (Mišo Malek)

Posljednji komentar stigao nam je iz Slovenije. Hvala, susjed!

Jedno je sigurno, Dario Šarić, a i hrvatski ljubitelji košarke pamtit će ovu večer. Nadajmo se da Šiši već sutra priprema reprizu.

image
TONCI VLASIC Cropix

Hrvatsku već sutra, točnije, za 18 sati čeka novi izazov u Pireju. U drugom kolu kvalifikacijskog turnira naša će reprezentacija igrati protiv Novog Zelanda. U skupini B, u kojoj su Grčka, Dominikanska Republika i Egipat, odigrana je također samo jedna utakmica zasad: Dominikanci su danas svladali Egipat s 90:77.

KRAJ UTAKMICE!

Hrvatska je odigrala fantastičnu partiju u Pireju i srušila Sloveniju sa 108:92! Izabranici Josipa Sesara na veličanstven su način otvorili kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, a momčad je predvodio kapetan Dario Šarić s triple-double učinkom (19 poena, 10 skokova, 10 asistencija), dok je Filipović ubacio 21 poen, a Zubac 18. S druge strane, Dončić je ubacio 26 poena, imao je čak i triple-double (11 skokova i 10 asistencija), ali uz šut iz igre 8/23, dok je promašio svih devet pokušaja za tricu.

108:87 Slovenci sada "lickaju" rezultat, smanjuju zaostatak, ali jasno je da će doživjeti težak poraz.

Izbornici polako povlače najjače karike na klupu. Zubac i Šarić smješkaju se pored parketa, dok je Dončić, koji je također na klupi, prilično neraspoložen...

106:83 Nikolić zabija tricu i smanjuje na minus 23.

Danko Branković, 23-godišnji centar Bayerna, uklopio se u nestvarno dobru partiju Hrvatske, ekspresno je stigao do brojke od 15 poena, a dosad je nepogrješiv iz igre - 7/7!

image
ARIS MESSINIS Afp

104:77 Sjajno zakucavanje Brankovića pored Neba! Na drugoj strani Prepelič je pogodio tricu, a Hrvatska je uzela time-out. Do kraja utakmice ostalo je pet minuta.

Toni Kukoč i Stojko Vranković jedini su Hrvati koji su prije Šarića imali triple-double u dresu reprezentacije.

Nevjerojatna utakmica 30-godišnjeg Šibenčanina.

image
ARIS MESSINIS Afp

102:73 Dario Šarić stigao je do triple-double učinka! Čudesna utakmica Šibenčanina! Trenutačno je na 17 poena, 10 skokova i 10 asistencija.

100:73 Pala je i "stotka"! Branković pogađa i odvodi Hrvatsku na plus 27.

Luka Dončić je upravo stigao do triple-doublea, ali kuriozitet je da još uvijek nema tricu (0/8).

image
ARIS MESSINIS Afp

98:73 Filipoviiiiić! Njegova šesta trica! Promašio je samo jedan pokušaj za tri.

95:70 Branković zabija za Hrvatsku u zadnjim minutama, stigao je do devetog poena, a na parketu je malo više od sedam minuta.

93:70 Počela je zadnja četvrtina, Dončić je ubacio dva poena na početku.

93:68 Kraj treće četvrtine!

Unatoč prekidu, koji je trajao više od 20 minuta, Hrvatska i dalje juri prema velikoj pobjedi! Naši su košarkaši dobili ovu četvrtinu s 39:27, a dionicu je zaključio Branković novim ubačajem. Filipović i Zubac su na 18 poena, a Šarić na 17.

Dario Šarić igra utakmicu života za Hrvatsku. Još mu samo jedna asistencija nedostaje za triple-double učinak.

image
TONCI VLASIC Cropix

87:62 Šarić razigrava, a Branković zabija! Sjajna kombinacija hrvatskih košarkaša za plus 25.

85:62 Prepelič je ubacio dva slobodna bacanja, a Branković je na drugoj strani pogodio jedno i stigao do prvog poena na dvoboju.

84:60 Niti prekid ne može ohladiti Filipovića! Sada je pogodio petu tricu iz šestog pokušaja.

81:60 Krenula je utakmica! Konačno...

📣 Nije sjeo prekid našim košarkašima, a nije ni vama, dragi čitatelji.

"Ne vjeruju delegati da vodimo 20 razlike, pa su otišli provjeriti je li sa semaforom sve u redu." (Toni Nikolaš)

"Odlični smo, ali ovo je sramota, pauza od 30 minuta na 20 razlike za nas. Sumnjivo!" (Mario Bartulović)

"Strašno kako ubijamo Slovence s Dončićem." (Tomislav Penjak)

Izgleda da se bliži novi početak u Pireju. Iako semafor iznad koša nije popravljen, postavljen je novi - pored koša - i čini se da će se utakmica nastaviti na ovaj način.

Košarkaši su morali ponovno krenuti sa zagrijavanjem, a dok je većina njih na parketu, Luka Dončić sa strane vozi sobni bicikl...

image
SCREENSHOT/RTL

Već je prošlo 20 minuta otkako je utakmica prekinuta, ali po semaforu se i dalje "prčka". Igrači se ispod drugog koša zagrijavaju, cupkaju, šutiraju, vjerojatno se i u njih uvukla nervoza.

📣 Semafor je, čini se, proradio, a dok čekamo nastavak, još malo vaših komentara.

"Izbornik Sesar ima plan, to zasad lijepo izgleda." (Tanja Tušek)

"Odlični smo, samo da izdržimo do kraja, i gdje je više taj Hezonja!" (Mario Bartulović)

Trenutačno gledamo ovakve kadrove u dvorani, pokušava se osposobiti semafor na košu koji su napadali naši košarkaši u drugom poluvremenu.

Stigla je i službena obavijest Fibe da je utakmica "privremeno suspendirana". Spušten je koš iznad kojeg je zakazao semafor, stigli su i hausmajstori s ljestvama i šarafcigerima.

Čuje se "daj mi križni".

Prekid traje već više od 10 minuta, a za to vrijeme gledatelje zabavlja "Kiss cam".

image
FIBA.BASKETBALL

U tijeku je prekid utakmice zbog problema sa semaforom u dvorani, igrači se hlade već više od 10 minuta, a do kraja treće četvrtine ostalo je točno dvije minute i 37 sekundi.

Jedan od najuglednijih NBA novinara impresioniran je onime što je dosad vidio od Hrvatske.

Sjajnu utakmicu igra 27-godišnji Goran Filipović, koji je zabio četiri od pet trica, a za 23 minute zasad ima učinak od 15 poena, četiri asistencije i tri skoka.

image
Aa/abaca/abaca Press/profimedia

81:60 Slovenci nemaju odgovor na hrvatske napade! Kombinirali su sada Šarić i Hezonja, a Dubrovčanin je položio loptu u koš.

79:58 Murić je pogodio tricu, ali brzo je to poništio Smith! Amerikanac je ubacio svoju treću tricu, trenutačno je na 11 poena.

76:55 Dončić je zabio iz teške pozicije, a s druge strane Šarić hvata skok u napadu i vraća Hrvatsku na 21 poen viška.

image

Dario Šarić u akciji

FIBA.BASKETBALL

74:53 Filipović je ukrao loptu na polovici terena, sjurio se prema košu, a zatim izborio prekršaj i pogodio jedno slobodno bacanje.

73:53 Filipović! U samo 18 sekundi hrvatski je bek ubacio dvije trice i odveo Hrvatsku na "okruglih", velikih plus 20!

67:50 Čančar je pogodio oba slobodna bacanja, a Zubac je preselio na klupu zbog četvrtog prekršaja. Umjesto njega na parketu je Branković.

67:48 Hrvatska odlazi na najveću prednost na utakmici! Prvo je Smith bio precizan s linije, a onda je Hezonja ukrao loptu i zakucao za plus 19.

Slovenski izbornik izgleda rezignirano, raširio je ruke nakon Hezonjinog zakucavanja...

image
Maksim Konstantinov/zuma Press/profimedia

63:48 Dončić ubacuje drugi koš u drugom dijelu i stiže do 20 poena.

63:46 Smith odmah uzvraća! Naš Amerikanac zabio je tricu, a brzo su se nadovezali Zubac i Hezonja s dva poena.

56:46 Slovenci rade brzu seriju 5-0 i smanjuju na minus 10, zabili su Dončić i Čančar.

54:41 Počelo je drugo poluvrijeme! Zubac je zabio već u prvim sekundama.

📣 Prognoze naših čitatelja uoči početka bile su pretežno pesimistične, ali čini se da se vox populi mijenja...

"Sesar je odlično postavio igru." (Dario Ivančić)

"Nakon dugo vremena igra se dobra i učinkovita košarka. Svaka čast Sesaru što je do sada posložio i pripremio. Neka samo tako i nastave." (Bernard Breulj)

"Ajmooooo Hrvatskaaa!" (Dražen Marijana Eberl)

Dončićev vjerni navijač zasad ne može biti sretan scenarijem u Dvorani mira i prijateljstva.

image
Fiba.basketball

Dok je Hrvatska pogodila sedam trica iz 17 pokušaja, Slovenci su iz jednakog broja pokušaja pogodili samo dvije...

Slovenci su na samom početku utakmice djelovali vrlo razigrano, a onda se izgubili u odlično posloženoj obrani Hrvatske.

Kraj prvog poluvremena!

Prvih 20 minuta je iza nas, a Hrvatska na odmor odlazi s prednošću 54:41! Naši su košarkaši munjevito otvorili utakmicu, imali čak i 18 poena prednosti, a na drugoj su strani dobro zaustavljali slovenske napade. Luka Dončić ubacio je 16 poena, ali uz osam pogođenih slobodnih bacanja, dok je iz igre na šutu 4/16.

Hrvatsku predvode Šarić s 13 poena (uz devet skokova) i Zubac s 14 poena, a naš je centar skupio još sedam skokova i četiri asistencije, ali i tri prekršaja, što bi mu mogao biti uteg u drugom poluvremenu.

50:38 Prepelič je sada zabio prvu tricu Slovenije na ovoj utakmici, nakon gotovo 19 minuta igre...

50:35 Dončić je ponovno promašio, a Šarić je s druge strane pogodio oba slobodna bacanja i stigao do 11. poena.

Uzima li Dončićeva ozljeda koljena ipak danak?

48:31 Zubac je bio miran s linije slobodnih bacanja, stigao do 14 poena i odveo Hrvatsku ponovno na plus 17. No, hrvatski centar skupio je već tri prekršaja, što bi mogao biti potencijalan problem za našu reprezentaciju.

46:31 Goran Filipović zabija tricu! Činilo se da su Slovenci nakratko uhvatili ritam, ali naši košarkaši zabili su sedmu tricu.

41:29 Slovenci smanjuju zaostatak ubacujući slobodna bacanja: Prepelič je zabio jedno, a Dončić dva.

41:26 Zubac je napravio prekršaj na polovici parketa, a Sesar je dobio tehničku grešku zbog prigovora.

41:26 Čančar je zabio dva slobodna bacanja i malo uljepšao slovenski zaostatak.

Ivica Zubac prvi je naš dvoznamenkasti igrač na utakmici (10 poena), Šarić mu puše za vratom (9).

image
Aa/abaca/abaca Press/profimedia

41:24 Hrvatska igra fenomenalnu utakmicu! Zubac je sada ušao u kožu asistenta, pronašao Hezonju u kutu, a zvijezda madridskog Reala pogodila za našu najveću prednost na susretu.

38:24 Zubac je lakoćom riješio duel s Dončićem ispod koša i zakucao loptu u koš!

36:22 Od ukupno 21 šuta slovenske reprezentacije iz igre, Luka Dončić uzeo je njih 12 i pogodio samo tri. Nije se proslavio niti na drugoj strani parketa, već je skupio dva prekršaja.

36:20 Toni Nakić zabija tricu! Peta je to trica hrvatskih košarkaša na ovoj utakmici.

33:20 Dončić je ubacio dva slobodna bacanja. Slovenac je stigao do osmog poena, unatoč šutu iz igre 2/10.

Najbolju akciju Hrvatske u prvoj četvrtini pohvalila je i Fiba.

33:18 Dončić i Šarić su zabili. Hrvatska i dalje drži 15 poena prednosti.

31:16 Počela je druga četvrtina, ali Slovenci nastavljaju gdje su stali: Nikolić je promašio tricu, a Slovenci su za iza linije za tri još uvijek bez ubačaja (0/9).

Kraj prve četvrtine!

Furiozna Hrvatska odigrala je sjajnih deset minuta! Sesarova momčad vodi 31:16, imamo sedam različitih strijelaca, a Slovenci se muče u napadu. Luka Dončić odigrao je četvrtinu za zaborav, trenutačno je na šutu 1/9, svih pet pokušaja za tricu je promašio, dok je s linije pogodio 2/3.

image
Nik Erik Neubauer/imago Sportfotodienst/profimedia

31:13 Nakić! I hrvatske karike s klupe su vrlo raspoložene, Hrvatska ima veliku prednost u Pireju.

29:13 Zubac je zabio nakon asistencije Šarića preko cijelog parketa! Dončić na drugoj strani forsira i promašuje, samo je jednom pogodio iz igre, ispalivši čak devet lopti.

Dario Šarić spremno je preuzeo ulogu lidera Hrvatske, izgleda vrlo inspirirano i zasad je naš najbolji strijelac sa sedam poena, a ima već i šest skokova.

image
FIBA

27:13 Nova trica Hrvatske! Kapusta je pogodio iz kuta. Hrvatska je pogodila četiri trice iz sedam pokušaja.

24:11 Sjajna kombinacija Hezonje i Zupca! Hrvatski centar dobio je loptu pod košem, a onda snažno zakucao za najveću prednost dosad.

22:11 Zubac hvata skok u napadu i ubacuje loptu u koš za povratak Hrvatske na plus 11.

20:10 Šarić je vruć! Hrvatski kapetan stigao je do sedmog poena na dvoboju, a s druge strane, Dončić je trenutačno na 1/6.

18:10 Krušlin je napravio prekršaj nad Dončićem, ali slovenska zvijezda ubacila je dva poena, a onda i pogodila iz dodatnog slobodnog bacanja.

18:7 Hrvatska odmah uzvraća! Hezonja pogađa tricu i stiže do prvih poena na utakmici.

15:7 Prepelič je ušao s klupe i ubacio dva slobodna bacanja.

15:5 Filipović je zabio i odveo Hrvatsku na dvoznamenkastu prednost! Sesarova momčad ima deset poena viška nakon prvih pet minuta, slovenski izbornik Aleksander Sekulić morao je reagirati pozivanjem time-outa.

"Moramo ih staviti pod veći pritisak", traži slovenski izbornik Aleksander Sekulić od svojih igrača na time-outu.

13:5 Dončić preko slobodnog bacanja dolazi do prvog poena na utakmici, ali drugo bacanje je promašio.

13:4 Filipović je zabio tricu i odveo Hrvatsku na devet poena prednosti! S druge strane, Slovenci su utakmici otvorili s 0/5 iza linije za tri poena...

10:4 Dario Šarić zabio je uz prekršaj! Hrvatska je sjajno otvorila utakmicu.

8:4 Šarić i Zubac ubacili su dva poena, a onda je Jaleen Smith zabio prvu tricu za Hrvatsku na utakmici!

2:1 Sjajan alley-oop na drugoj strani! Dončić je dobacio, a Nebo zakucao.

1:0 Šarić je s jednim ubačajem s linije slobodnih bacanja doveo Hrvatsku u prvo vodstvo, s druge strane Dončić je ispalio prvu tricu, ali bila je neprecizna.

0:0 Počela je utakmica u Pireju! Prvi napad imat će Hrvatska.

19.55 Upravo se intoniraju nacionalne himne, uskoro će sve biti spremno za košarkašku poslasticu!

19.40 Uz Hrvatsku i Sloveniju, u skupini A kvalifikacijskog turnira u Pireju nalazi se i Novi Zeland, dok su u skupinu B smješteni Grčka, Egipat i Dominikanska Republika. Upravo su potonje dvije momčadi odmjerile snage u prvoj utakmici dana, a Dominikanci su slavili s 90:77.

19.30 Dario Šarić ulogu kapetana prigrlio je lani, a vođa momčadi itekako je svjestan snage hrvatske reprezentacije.

- Na ovom turniru su reprezentacije najvišeg ranga, kao što je to domaćin Grčka ili Slovenija, naš prvi protivnik. I to je prava prilika da vidimo na kojoj smo mi razini u odnosu na njih. Ja vjerujem da s njima možemo igrati. Uostalom, mi u Ivici Zupcu imamo centra kakvog hrvatska košarka dugo nije imala, a Hezonja je, već sam rekao, najbolji igrač Europe na svojoj poziciji - rekao je Šarić za Sportske novosti, a cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

image

Dario Šarić

LAPRESSE/DDP USA/PROFIMEDIA

19.16 Kladionice su naklonjene Sloveniji. Tečaj na pobjedu naših sjeverozapadnih susjeda iznosi 1.50, dok je na Hrvatsku 3.60.

Ako mislite da će Mario Hezonja večeras upisati barem 18 poena, tečaj na tu okladu je 1.70.

📣 Pitali smo vas kakva su vaša očekivanja od večerašnje utakmice...

"Slovenci će nas dobiti s +20." (Toni Nikolaš)

"Očekujem da se razigraju i namuče Slovence." (Daniel Librić)

"Želje su jedno, realnost nažalost drugo. Slovenija u hendikepu." (Mario Krajnik)

"Nećemo izgubiti, samo hrabro." (Vladimir Fajt)

18.40 Kako zaustaviti Luku Dončića? Glavno je to pitanje koje okupira našu ekspediciju u Pireju, a potencijalno rješenje ponudio je američki košarkaš u hrvatskom dresu.

- To je vrlo teško pitanje. Jer, vi njega ne možete zaustaviti. Čovjek ima odgovor na svaku vrstu obrane. Mi ga moramo energetski potrošiti, to bi mogao biti ključ - rekao je Jaleen Smith u intervjuu za Sportske novosti, a cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

18.25 Obje su reprezentacije "generalku" za večerašnji sudar odradile protiv Brazila. Osim što su obje momčadi osigurale pobjedničko ozračje uoči odlaska u Pirej, dvije su zvijezde uhvatile optimalnu radnu temperaturu - Luka Dončić Brazilcima je zabio 32 poena, a Mario Hezonja 39.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

18.00 Zadnju vizu za Olimpijske igre hrvatski su košarkaši isprintali na kvalifikacijskom turniru u Torinu 2016. godine. Iako početak nije bio bajkovit za naše košarkaše, nakon poraza od Italije na otvaranju, ishod turnira jasno će dočarati fotografija ispod ovog teksta, kada su se izabranici Ace Petrovića osvetili Italiji i srušili ih u finalu turnira nakon produžetka.

Nadamo se da večeras u Pireju, utakmicom protiv Slovenije, kreće nova uspješna borba, ovaj put za mjesto u Parizu...

image
MARCO BERTORELLO/AFP/PROFIMEDIA

Najavu piše: Tvrtko Puljić iz Pireja

Josip Sesar, izbornik naše vrste, suočen s teškim putovanjem koje je zadesilo reprezentaciju na putu do Atene, razmišljao je samo na kratko hoće li mijenjati što u planovima treninga uoči starta turnira u Pireju i ogleda sa Slovenijom u utorak od 20 sati.

- Osjetio se umor, ali odlučio sam da treniramo u nedjelju, odradili smo tonus, pa onda u ponedjeljak imali slobodno jutro i navečer obavili normalni trening. Usput smo imali i sastanke, kako bismo sve pripremili za utorak. I sve je kako treba biti - rekao je hrvatski izbornik.

Tako su Hrvati u dva navrata uoči utakmice ipak osjetili ugođaj velebne dvorane Mira i prijateljstva, smještene na ulasku u Pirej, atensku luku, koja je s vremenom postala i zasebna gradska cjelina, doduše, jako dobro povezana gradskim prijevozom.

Ta mitska Dvorana mira i prijateljstva ista je ona s kojom 3. travnja 1985. započeo velebni niz hrvatske klupske košarke. U njoj je Cibona prije 39 godina svladala Real Madrid i postala prvakom Europe. Isto je ponovila i godina dana kasnije, a onda Split između 1989. i 1991. tri puta pokoravao europsku košarku. U tih šest godina, dakle, između 1985. i 1991. hrvatski su klubovi čak pet puta bili prvaci Europe. Iz današnje perspektive neimaštine koja graniči s očajem, te priče djeluju nestvarno, posebno novim generacijama koje se tih dometa i ne sjećaju.

Sada je hrvatska košarka na nekom novom početku, a može li Pirej opet biti odskočna daska, kao i pred četiri desetljeća?

- Druga su to bila vremena. Mi smo sada u stvaranju, kreiranju momčadi i unutarnje kemije i ide nam sve to skupa dobro - tek će primijetiti Josip Sesar, koji je spoznao da je klima sasvim dobro radila u pirejskom hramu košarke, Olympiacosa, iako je bilo naznaka da bi s time moglo biti problema.

Vruće će biti svakako. Jer odmah na startu nas čekaju u utorak navečer Slovenci. I Luka Dončić.

- U startu je važno biti svjestan da je ovo prva utakmica turnira i normalno da je naš fokus posve umjeren prema Sloveniji. Opet, isto tako znamo da nas već iduće popodne čeka Novi Zeland, a i s mogućom pobjedom nad Slovenijom, morali bismo po pobjedu i nad Novim Zelandom. Sve što smo željeli pripremiti smo napravili. Spremili smo za Slovence i alternativne obrane, razne varijante. Ne smijemo dopustiti da nam fokus ode na nešto pogrešno, moramo biti usredotočeni samo na sebe i na svoju igru. Igrači su spremni, svi željno očekuju podbacivanje - rekao je izbornik.

Dvije stvari ističu Slovenci u najavi ove utakmice kao strateške elemente u kojima treba strepiti od Hrvata. Spominju jaku centarsku liniju, ali i povezanost u našoj reprezentaciji koja je sada na drugačijoj razini nego je to bila ranije.

- Mi dobro znamo gdje je naša kvaliteta i gdje bismo mogli biti jači od Slovenije. Te naše prednosti trebalo bi iskoristiti. Važno će biti da utakmica bude u našoj kontroli ritma, kao što će biti važna i naša momčadska igra. Slovencima nećemo smjeti dozvoliti šuteve iz dotrčavanja, neki blitz-krieg u kojemu mogu napraviti break, jer za to su sposobni. Nama najveća opasnost dolazi s bekovskih pozicija Slovenije i na to ćemo se koncentrirati.

Naravno, među tim bekovima se ističe ime Luke Dončića. Čovjeka koji momčad čini boljom, a i sam je sposoban svašta neugodno smisliti za protivnika.

- Vidljivo je da Slovenija igra u ritmu koji diktira Luka Dončić. Kad on želi trčati, onda Slovenija trči, kad Dončić želi napadati kroz postavljeni napad, onda igraju tako. On je pokretač svih slovenskih akcija. Na nama je da mu smanjimo postotak uspješnosti iz pojedinačnih akcija, ali će isto tako biti važno zatvoriti i ostale. Da se ne uvedemo u priču da nam svako po malo stvara probleme, malo Dončić, malo ostali. I da, jest, to ću opet ponoviti. Slovenci su to dobro primijetili, naša snaga je naša momčad i naša povezanost.

Tako je zborio Josip Sesar samo dan uoči prvog ogleda u Pireju. Djeluje upravo onako kako je djelovao i uoči kvalifikacija u Istanbulu proteklog ljeta. Tako djeluje i momčad. Samo su godinu dana iskusniji, godinu duže zajedno. Godinu dana bolji.

Tko će u utorak otići na spavanje korak bliže polufinala, znat će se oko 22 sata. Ovo je utakmica, barem na papiru, za prvo mjesto u skupini. Pobjednik, barem se tako očekuje, trebao bi izbjeći Grke u polufinalu. Ne mora to tako biti, ali tako stoje stvari uoči prvog podbacivanja.

TKO SU HRVATI KOJI ŽELE U PARIZ?

Borna Kapusta (28), Split

Bio je playmaker reprezentacije U19 koja je igrala 2015. godine finale SP-a protiv SAD-a. Od tada do danas je tražio svoje mjesto pod suncem velike košarke, koje se upalilo u vezi s Josipom Sesarom, koji ga je vodio u Gorici, pa ga doveo u Cibonu, onda i u reprezentaciju. Lani je igrao za Studentski centar, sada je potpisao za Split. U igri pet na pet do izražaja bi mogla doći Kapustina lucidnost.

Goran Filipović (28), Igokea?

I on je bio dio one srebrne generacije sa SP-a U19. Splićanin je nešto ranije od Kapuste zakoračio u seniorsku reprezentaciju no razmahao se proteklog ljeta kad je prigrlio poziciju startnog playa, a tu bi ulogu mogao imati i sada. Filipović je iznimno brz, s poenima u rukama, lani je bez problema igrao sa suigračima više klupske razine od svoje.

Jaleen Smith (29), Partizan?

Kad jednoga dana ne bude Jaleena Smitha u reprezentaciji zbog standarda koje je postavio, prije svega u socijalnim kontaktima, a svakako i u igračkim, bit će se teško odlučiti za nekog novog stranca. Smith je primarno prije dva ljeta doveden kao playmaker, iako ga Josip Sesar koristi više kao comba, a to je pozicija u kojoj se najbolje snalazi. U stanju je odigrati obranu na najboljem suparničkom napadaču, ali i dati ravnotežu u našoj igri u napadu.

Filip Krušlin (35), Strasbourg

Najiskusniji naš reprezentativac, uz Šarića i Hezonju jedini koji je bio dio reprezentacije koja je 2016. igrala na OI u Riju. Iako u poznim igračkim godinama, fizički fantastičan, čak se doima da su mu noge sada brže nego je to bilo prije par sezona. Važna karika reprezentacije, posebno u defenzivnom dijelu, dok je Krušlin igrač i s kojega se nitko od protivnika neće usuditi pomagati u našem napadu.

Mateo Drežnjak (25), Studentski centar?

Posljednjih sezone je nezaobilazan u svakom reprezentativnom okupljanju. Lani je igrao svoju najbolju klupsku sezonu karijere, a u Pireju će obavljati specijalističke zadatke, prije svega u obrani. Pouzdan i odgovoran, igrač s jasnom ulogom.

Mario Hezonja (29), Real Madrid

Prva napadačka opcija naše reprezentacije, jedan od najboljih košarkaša koji imaju klupski angažman izvan NBA lige, bit će velika snaga Hrvatske. Teško je za Hezonju pronaći adekvatnu obranu i tko se god bude bavio skautingom, prvi prioritet će biti kako zastaviti Marija Hezonju. Uoči odlaska u Pirej stavio je 39 Brazilu i postao drugi najbolji strijelac u povijesti reprezentacije.

Toni Nakić (25), Breogán

Zbog ozljede ga nije bilo proteklo ljeto, no Nakić je siguran reprezentativac, igrač koji može puniti oba krila i iza kojega su dvije sezone ACB lige. Ovdje će prijetiti s klupe, a s vremenom bi trebao postati i jedan od nositelja reprezentacije.

Dario Šarić (30), Golden State Warriors?

Kapetan je u novoj misiji. Lijepilo naše igre, ključan za svaku obranu, krucijalan za svaki napad u kojoj se pretvara u alternativnog playa s pozicije krilnog centra. Igrat će i čistog centra, a svojom energijom, borbenošću i kvalitetom davat će ton našoj igri.

Dario Drežnjak (26), Zadar?

Trebao bi biti prva promjena na visokim pozicijama. Sjajan šuter, inteligentan u pronalasku koridora u napadu, bit će važan kotačić. Jedan od onih čiji se doprinos očekuje, jer će udarnoj petorci trebati pomoć s klupe. Dario Drežnjak je može dati, to je sigurno.

Ivica Zubac (27), LA Clippers

Velika uzdanica naše vrste, čovjek koji će zatvarati prilaze obruču svakog protivnika, čovjek koji će čuvati leđa u svakoj našoj obrani. I veliki napadač, čiju je masu povezanu s centarskom tehnikom teško braniti. Ako se netko bude odlučio preuzimati sve u hrvatskom napadu, Ivica Zubac će biti prvi koji će kazniti svaki mis-match, ali i realizirati jedan na jedan svaku situaciji. Teško će se netko odlučiti ne udvajati ga.

Danko Branković (24), Bayern

Ovo je prvi puta da je na velikom natjecanju unutar momčadi, kao što je prvi puta Toniju Nakiću i Ivanu Vranešu. Branković je još viši od Zupca, ali ima i izrađen šut za tri poena, pa bi mogao biti važno koncesijsko oružje u našoj vrsti, posebno u minutama kad će odmarati Zubac.

Ivan Vraneš (27), Juventus?

Još jedan igrač iz one generacije koja je 2015. igrala finale SP-a U19, koji je napravio veliki napredak u posljednje dvije sezone. Prvu je odigrao u francuskoj drugoj ligi, a onda u litavskom Juventusu bio je jedan od najboljih igrača zbog kojih je ova momčad zaključila prvenstvo na četvrtom mjestu. Fizički se posve izgradio, neustrašiv, dobar u obrani. Jedan od igrača koji su Sesarovo otkriće i koji bi i na ovom turniru mogao biti i te kako koristan u minutama kad Hrvatska bude ili bez Šarića, ili bez Zupca u postavi. (tp)

Linker
02. srpanj 2024 23:19