Dagur Sigurdsson

 Gerhard Koffler/Imago Sportfotodienst/Profimedia
NEMOGUĆ SCENARIJ

IHF promijenio pravilo na Olimpijskim igrama, evo što to znači za Hrvatsku i ostale momčadi

Dagur Sigurdsson će morati jako precizno birati s čvrstim temeljem u 14 igrača
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 02. srpanj 2024. 15:47

Olimpijske Igre drugačije su od svakog drugog natjecanja u rukometu. Na njima može sudjelovati samo 14 igrača u svakoj momčadi, dok je to na SP i EP 16 s tendencijom povećanja na 18 u skorašnjem periodu. Razlog su naravno povećani napori kojima su izloženi igrači. Na SP i EP dopušteno je čak pet promjena tijekom natjecanja.

Zbog ukupnog broja sportaša na Igrama MOO taj broj na Olimpijskim igrama smanjuje. Prvo je bilo samo 12 igrača, onda je bilo 14 +1, a sada su da bi koliko toliko mogli držati korak sa sportom odlučili dopustiti 14+3 sustav izmjene igrača tijekom natjecanja.

No, to nije tako jednostavno kako naoko izgleda i ne znači da u svakom trenu svaki izbornik ima na raspolaganju 17 igrača. Dapače, morat će jako precizno birati i nadati se da se glavni igrači neće ozlijediti, da bi izdržali turnir koji ima 8 utakmica, ako želite doći do medalje.

Prije neki dan stigla je na adresu saveza konačna odluka o tom sustavu koji ostaje 14+3, ali promjene su moguće samo uz detaljnu medicinsku dokumentaciju. Dakle, ako neki igrač igra slabo, nemoguće ga je zamijeniti samo zbog toga. Mijenjati se mogu samo ozlijeđeni.

Prvobitno je ideja bila da se zamjenjivi igrač ne može vratiti u tim tijekom natjecanja, ali sada je ta ideja promijenjena uz naglasak na liječničkoj dokumentaciji. Dakle, igrač koji je zamijenjen zbog ozljede ponovo se može vratiti u tim, pod uvjetom da je neki dugi igrač ozlijeđen. No, to je skoro pa nemoguće i neizvedivo, jer u ovom slučaju radi se samo o ozbiljno ozlijeđenima, a da će netko takav za pet dana moći ponovo igrati gotovo je nevjerojatno.

Konkretno, Dagur Sigurdsson će morati jako precizno birati s čvrstim temeljem u 14 igrača da bi zadovoljio osnove i napada i obrane za osam utakmica koliko želimo odigrati. A neće to biti samo težak posao za našeg izbornika nego i za sve ostale, jer Francuska bez Mema i Remilija nije ista momčad, kao što nije ni Danska bez Pytlicka i Gidsela, ni Španjolska bez Perez de Vargasa i Alexa Dušebajeva danas.

Ovaj način formiranja momčadi sigurno je i veliki test za izbornike. Pravo na pogrešku je bitno smanjeno, ali pravila su takva za sve. Lakše će biti onima koji imaju manje za birati, a teže onima koji imaju obilje u svojim selekcijama. Podsjetimo, Hrvatska je u Ateni kada je osvojila zlato među 14 igrača imala samo jednog pivota (Vori), te samo jednog desnog vanjskog (Metličić). U Atlanti smo imali u zapisniku finala protiv Švedske samo 12 igrača od kojih Iztok Puc nije mogao igrati zbog ozljede stopala. olimpijska parola je jedinstvena – snađi se.

Linker
02. srpanj 2024 15:50