Jaleen Smith

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
JALEEN SMITH ZA SN

‘Dončića je nemoguće zaustaviti, moramo ga energetski potrošiti, a treba iskoristiti ovo što dozvoljava FIBA‘

Bek hrvatske reprezentacije nudi recept kako pristupiti slovenskom superstaru
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. srpanj 2024. 10:28

Znate sve o Jaleenu Smithu. Na terenu je to čovjek koji će napraviti sve kako bi njegova momčad upisala pobjedu, a izvan njega je tip koji će svojom neposrednošću, skromnošću i pristojnošću osvojiti na prvu.

On je i tip koji ima veliki cilj. Kad je prihvaćao hrvatsku putovnicu, a zbilo se to prije dva ljeta, Smith je znao da negdje iza ugla stoji šansa za odlazak na Olimpijske igre. Doduše, s vremenom su šanse bivale sve manje, ali Smith je s ostatkom momčadi pronašao nišu s kojom se vidi nada. Ono što trebate znati o Smithu jest i to da mu je jedan od najvećih sportskih ciljeva, ako ne i najveći, jednom stići na Olimpijske igre.

Odgovor na svaku obranu

To nije mogao sa SAD-om, ali s Hrvatskom - koju je u međuvremenu toliko zavolio da na srcu drži ruku dok svira himna, a i na svim društvenim mrežama mu je profilna slika u hrvatskom dresu - to može preko Pireja...

I 24 sata uoči prvog ispita u Grčkoj, Smitha je dočekalo pitanje svih pitanja. Kako zaustaviti Luku Dončića?

- To je vrlo teško pitanje. Jer, vi njega ne možete zaustaviti. Čovjek ima odgovor na svaku vrstu obrane. Mi ga moramo energetski potrošiti, to bi mogao biti ključ. Nadalje, ovo nije situacija u kojoj Dončić igra sa skupinom neupečatljivih suigrača, uz njega su i NBA i euroligaški igrači koje upravo čini boljima. Na nama je da tu Sloveniju usporimo, da odigramo na granici faula, jer FIBA dozvoljava agresivnost. Tu mu se treba zavući pod kožu, treba krenuti od toga.

image

Jaleen Smith

SERHAT CAGDAS Anadolu Agency Via Afp

A što bi na ovoj utakmici mogle biti prednosti Hrvatske?

- Mislim da smo mi u stanju napadati igrače za koje se unaprijed dogovorimo da ih trebamo napadati. Mislim da bi to trebalo biti jako važno. Ako možemo, trebamo napasti i Dončića, jer ako ga natjeramo da se troši u obrani, da se mora provlačiti kroz naše napadačke kretnje to će dodatno izmoriti. I kako se utakmica bude bližila kraju, on će biti sve umorniji, ne znam koliko se dobro tako može vraćati u obranu. Na tom smo dijelu bili jako dobri u posljednja dva pokusa uoči puta u Grčku.

Podizač samopouzdanja

Koliko je, ne samo rezultatski, nego i psihološki važna prva utakmica?

- Ona bi mogla biti snažan podizač za samopouzdanje. Igrali smo sa Slovenijom prije dvije godine uoči odlaska na Eurobasket pokus u Celju. Izgubili smo jako tijesno. Ako bi sad krenuli s pobjedom, izgradili bismo samopouzdanje s kojim bismo nastavili turnir i to bi bila velika stvar za nas.

Na toj utakmici u Celju je Smith osjetio što to znači igrati protiv Luke Dončića.

- Tada ga je čuvao Bojan Bogdanović, a ja nešto sitno. Učinkovit je, prilagodljiv svakoj obrani. Morate se obraniti sa što manje pomoći, jer ako uključi ostale suigrače, oni to počnu osjećati i krenu biti opasniji. A jako ovise o njemu.

I za kraj, ostaje li Jaleen Smith u Partizanu? Po nekim anketama navijača nakon sezone, Smithovo ime bilo je na vrhu želja navijača od stranaca koje bi željeli vidjeti i u novoj sezoni u momčadi Željka Obradovića?

- Nadam se da ostajem. Možda će se čak i za vrijeme ovog turnira donijeti neke odluke. Imam još dva mjeseca za odluku, ali već se sada osjećam kao slobodan igrač. Sada sve ovisi o Partizanu, hoće li me produžiti ili ne.

S obzirom na to da je u završnici teške sezone bio jedan od najboljih, bilo bi iznenađenje da Jaleena Smitha Partizan ne ostavi i dogodine u svojoj momčadi. Ako ne, bit će ponuda, Smith je s te strane spokojan.

Linker
02. srpanj 2024 10:28