Edo Murić

 PAUN PAUNOVIC Cropix
SLOVENIJA POZIVA NA OPREZ

‘Ova Hrvatska je odrasla zajedno, puno su homogeniji nego ranije, čeka nas teška bitka‘

Iz suparničkog tabora stižu izjave iz kojih se može iščitati respekt prema Hrvatskoj
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. srpanj 2024. 22:31

Slovenci su imali čudne pripreme. Kad je Aleksander Sekulić okupio reprezentaciju nije imao pojma hoće li joj se i kada priključiti Luka Dončić. Slovenija, naravno, kao što ne bi bila niti jedna momčad na svijetu koja ima privilegiju računati na Dončića, nije ista bez Dončića ili s njim. S druge strane, od prvog dana priprema se u reprezentaciji nalazio dosadašnji naturalizirani stranac Mike Tobey. Jer se još nije znalo kada će i hoće li na vrijeme putovnicu dobiti nova američka akvizicija Josh Nebo. Usput, nakon što su propustili posljednju sezonu zbog operacija koljena na pripremama su se pojavili Edo Murić i Vlatko Čančar, ali je obojicu trebalo polako uhodavati u napore.

I onda je zbog ozljede leđa otpao Jaka Blažič, a još je ranije bilo jasno da nemaju niti Žigu Šamara. Konačno, Dončić je odradio nekoliko treninga posljednjeg tjedna, Nebo je primio putovnicu i Slovenija je stigla u Pirej u sastavu koji joj budi nadu. I uz tri pokusa. razmijenili su pobjedu i poraz s Litavcima, svladali Brazil u “generalki”.

image

Luka Dončić

Imago/imago Sportfotodienst/profimedia

Problemi u visokoj liniji

I u utorak od 20 sati će na megdan Hrvatima.

- U Pireju je vruće izvan dvorane, ali bit će i na parketu. Čeka nas u prvom ogledu Hrvatska koja igra puno bolje nego je to bio slučaj posljednjih godinama. Imaju jasno raspoređene uloge u reprezentaciji. Tu je vrlo kvalitetni Hezonja, a pod obručima dominiraju Zubac i Šarić, dok im dodatnu pomoć daje Smith. Ono što je po meni najugodnije iznenađenje, kad govorimo o Hrvatskoj, jest da je to danas momčad koja je vrlo dobro povezana međusobno. I to je ono što Hrvatskoj daje veću snagu nego je imala ranije - kazao je slovenski izbornik Aleksander Sekulić.

Slovenski mediji rado podvlače kako je Slovenija slavila na posljednjih pet ogleda s Hrvatskom, a zadnja naša pobjeda je bila u rujnu 2018. godine. Ukupno smo odigrali u povijesti 38 utakmica i tu je trenutačno podijeljen omjer, 19-19. Naravno, prvu uopće utakmicu u svojoj povijesti kao samostalne države, Hrvatska i Slovenija su odigrale međusobno, 20. svibnja 1992. godine.
Strahovanje susjeda uoči ogleda s Hrvatskom leži i u činjenici da je u visokoj liniji, gdje bi Hrvati trebali biti u prednosti, Slovenija u velikim problemima. Josh Nebo je tek nekoliko dana novi igrač u reprezentaciji, Vlatko Čančar i Edo Murić izlaze iz neugodnih ozljede, pa je samo Žiga Dimec, koji je ionako alternacija, na svojoj standardnoj razini.

Očekuju tešku bitku

- Sigurno je da će Hrvatska imat svoje prednosti u igri pod košem i svjesni da ćemo morati dati dodatni napor kako bi Hrvatima parirali u skoku. Opet, s obzirom na visinu hrvatskih centara, tu bi mogli imati i neke svoje prednosti. Znamo da nas čeka teška bitka. Hrvati djeluju sada puno homogenije nego u prošlosti, dolazi jedna nova generacija koja je zajedno odrasla. Kažem, čeka nas teška bitka, ali dat ćemo sve za pobjedu i napravit sve što treba kako bismo došli do nje - podvukao je Edo Murić.

Osim Luke Dončića, jedna od najvećih opasnosti po Hrvatsku trebao bi biti Klemen Prepelič. Ovo su njegova razmišljanja:
- Ispred nas je vrlo težak turnir sa zahtjevnim protivnicima, a Hrvatska je jedna od takvih. Osobno vjerujem da mi imamo bolju momčad, da imamo više kemije između sebe i da ćemo u utorak istrčati na parket sto posto motivirani i pripremljeni za dvoboj s Hrvatima.

image

Klemen Prepelič

Francis Gonzalez/sopa Images/shutterstock Editorial/profimedia

Isto tako nema dvojbe da će ove riječi Klemena Prepeliča poslužiti i kao motivacija u hrvatskoj svlačionici. Koja će biti isto takva. Motivirana i pripremljena.

Linker
01. srpanj 2024 22:34