TONCI VLASIC Cropix
PUNO VIŠE OD POBJEDE

‘Do Pariza vodi krvav put, ali pobjeda protiv Slovenije veliki je impuls za hrvatsku košarku‘

Željko Pavličević, doajen među hrvatskim košarkaškim trenerima, analizira veliku pobjedu Hrvatske
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 03. srpanj 2024. 22:48

Na impresivan je način hrvatska košarkaška reprezentacija otvorila kvalifikacijski turnir za plasman na Olimpijske igre u Parizu: pobjedom protiv Slovenije 108-92! Luka Dončić i društvo bili su tek epizodisti u dvorani Mira i prijateljstva u Pireju...

- Na iznimno dojmljiv način hrvatska je reprezentacija ostvarila uvjerljivu pobjedu. Pokazali smo kvalitetu, homogenost, ali i leadership Šarića i Hezonje. No, nešto slično dečki su već pokazali u pretkvalifikacijama, kada su na vrućem terenu u Istanbulu dobili Tursku. Ova hrvatska momčad ima pobjednički duh - konstatira Željko Pavličević, doajen među hrvatskim košarkaškim trenerima. Iduće godine, dvostruki prvak Europe (s Cibonom i Splitom, koji se tada zvao POP 84) proslavit će pet desetljeća trenerske karijere!

Slovenci su donekle ostali zatečeni: znali su da moraju zaustaviti Šarića (ostvario je triple-double učinak - 19 poena, 10 skokova i 10 asistencija) i Hezonju (12 poena, 6 skokova i 8 asista), ali ih je iznenadio Goran Filipović, igrač srpske Igokee. Statistika 27-godišnjeg Splićanina: 21 poen (trice je gađao 6-7), uz 6 asistencija i 4 skoka!

Proizvodnja playmakera

- Odigrao je vrlo suvereno. S puno samopouzdanja. Za njega je bilo iznimno važno da cijela momčad bude na vrhunskoj razini.

Je li Filipović i konačno rješenje za playmakera, najdeficitarniju poziciju u hrvatskoj momčadi?

- Kada sam prije desetak godina bio u Stručnom savjetu HKS-a, konstatirao sam da mi ne "proizvodimo" playmakere. Već tada bilo je izvjesno da će nakon Ukića nastati "rupa" na toj poziciji. Playmakeri obično počnu sazrijevati nakon 24. godine. Istina, Ricky Rubio je postao vrhunski s 18, 19 godina, ali on je egzemplar. Igra Filipovića protiv Slovenije bitna je za cijelu momčad, a najviše za njega, jer je samome sebi dokazao da on to može.

image

Željko Pavličević

DAMIR KRAJAC Cropix

Dojam zapostavljanja Filipovića možda se krije i u njegovoj visini (180 cm)...

- Ne mislim da bi Filipović bio bolji play da ima 185 cm. Za njegovu su igru najvažniji samopouzdanje i sportska drskost. On to ima. Je li on do 27. godine ostao "neprepoznat" ili je kasnije sazrio, danas nije toliko bitno.

Više od "golog" rezultata u pobjedi protiv Slovenije imponira spoznaja da je Hrvatska u svakom trenutku izgledala kao momčad.

- Neprijeporno, Luka Dončić je košarkaški genij i svjetska zvijezda. Kada imate takvog igrača u momčadi, njegovi se suigrači često pasiviziraju. Zato Slovenija i jest izgledala kao Dončić i ostali, a Hrvatska kao dobro posložena momčad. Postoji još jedan detalj: Sesar, Šarić i Hezonja imaju zajedničku prošlost u KK Zagreb. Sesar je sve dobro posložio, a igrači su psihički stasali.

Preuzeta odgovornost

U nedostatku Bogdanovića, našeg najboljeg igrača, odgovornost su preuzeli Šarić i Hezonja. Šarić je još od mlađih uzrasta bio ključni igrač i lider. Hezonja je uzdanica Reala, najboljeg europskog kluba, a Zubac snaga na razini NBA. Međutim, i ostali igrači, poput Drežnjaka i Brankovića, besprijekorno su odradili svoje dionice. No, do plasmana na Ol i dalje je težak put. Eventualnim plasmanom u finale turnira, vjerojatno nas očekuje domaćin (Grčka) ili opet Slovenija.

- Do Pariza vodi krvav put, ali pobjeda protiv Slovenije veliki je impuls za HR košarku i naše igrače u borbi za plasman na OI.

Linker
03. srpanj 2024 22:49