Bad Radkersburg, 280608.Dinamo je na priprema u austriskom Bad Radkersburgu, za sezonu 2008-2009. Sammir u Hotelu IMPark .Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX
A DA JE SAMMIR DAMIR?

'Želim igrati za Hrvatsku, ali teško ću do pozivnice, bez obzira na moje igre...'

'Zaključujem da bih se veselio reprezentativnoj pozivnici, ali ne želim biti nikakav kamen spoticanja, autor nekakve javne polemike ili stvaranja problema izborniku Biliću'
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 13. rujan 2010. 14:12

Zdravko Mamić je nepozivanje Sammira u hrvatsku nogometnu vrstu nazvao “blamažom HNS-a i Slavena Bilića”. Za one koji možda ne znaju, Brazilac ima hrvatsko državljanstvo i može igrati za nacionalnu vrstu.

Je li Sammir zaista kapacitet za Bilićevu vrstu? Proteklih sezona nije bio dobar, loša igra mnogo puta je mamila zvižduk tribina i kritike novinara. Ali ove sezone, kad je počeo igrati na poziciji na kojoj je oduvijek trebao igrati, onoj iza špice kao playmaker u sredini travnjaka, Sammir je postao druga dimenzija nogometaša. Najbolji je igrač Dinama, najbolji strijelac, igra Modrih zasniva se na njemu.

Možete li se sjetiti kad je netko bio najbolji igrač i strijelac Dinama, nositelj igre, a nije bio pozvan u reprezentaciju? Ne možete se sjetiti jer se to nikad nije dogodilo. Ne pada nam napamet gurati Sammira u nacionalnu vrstu, niti soliti pamet Slavenu Biliću. Ali moramo postaviti pitanje - da se Sammir zove Damir, i da nije stranac, bi li dobio pozivnicu za reprezentaciju?

Možda se Bilić uistinu boji reakcije javnosti ukoliko bi pozvao Sammira, pa neće stvarati valove u mirnoj vodi? Ili zaista smatra da Brazilac s hrvatskom putovnicom nije dovoljno dobar za njegovu vrstu? U ovom trenutku stoji činjenica da Sammir igra odlično, da je na startu sezone u Prvoj HNL i Europi kao vezni igrač zabio 11 golova (nekoliko iz jedanaesteraca), te dodao pet asistencija. To je statistika pred kojom se mora skinuti šešir do poda.

Uostalom, s Brazilcem Eduardom Hrvatska ima sjajna iskustva, zašto ne bi imala i sa Sammirom?

- Bilo bi mi drago kad bih dobio poziv za hrvatsku reprezentaciju. Želio bih igrati u hrvatskom dresu i s hrvatskim grbom, već dugo sam u Zagrebu i ne osjećam se kao stranac. Ali nekako se bojim da neću dobiti pozivnicu, bez obzira na moje igre - kazao je Sammir.

Kad smo ga pitali da nam pojasni pesimizam, kazao je:

- Da me izbornik pozove, sigurno bi se otvorile razne teme oko te pozivnice. Tko zna kako bi reagirali mediji, javnost... Nisam siguran da mi sve to treba u psihološkom smislu. Potpuno sam posvećen nogometu, Dinamu, neviđeno sam koncentriran na ono što radim, veselim se svakom treningu i utakmici, osjećam se moćno, znam da ću biti još bolji. Zaključujem da bih se veselio reprezentativnoj pozivnici, ali ne želim biti nikakav kamen spoticanja, autor nekakve javne polemike ili stvaranja problema izborniku Biliću.

Pošteno od Sammira. Izgleda nam da je u cijeloj priči najveći problem reakcija medija i javnosti. Sammir je sam priznao da ga to pomalo plaši, trese li bojazan i Bilića?

Linker
05. listopad 2024 11:34