Zeljko Hajdinjak / CROPIX
PLJUVANJE PO SUCU

Tudoru prijeti kazna, Šupraha upozorava: 'Matocu ovo nije prvi put da sudi ovako loše...'

Šupraha tvrdi da sudac unatoč pogreškama nije presudno utjecao na ishod koprivničke golijade
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 04. studeni 2013. 22:21

Ako se dobro sjećam, taj je isti Matoc prije samo dva mjeseca hajdukovcima bio gospodin. Tada je vodio utakmicu Lokomotiva - Hajduk koju su gosti dobili sa 3-1”, kaže Alojzije Šupraha, umirovljeni arbitar koji za potrebe televizijske emisije o MAXtv Prvoj HNL obnaša dužnost sudačkog higijeničara.

Zaista, Matocovo suđenje maksimirskog meča između “lokosa” i hajdukovaca (28. kolovoza) jedva da je registrirano, iako je tom prilikom Hajduk poveo golom iz jedanaesterca.

Mogao je biti pametniji

Kormilareći utakmicom Slaven Belupa i Hajduka (3-3-) zaprešićki sudac Marko Matoc ponudio je dovoljno materijala za stručno seciranje, Igor Tudor se nakon meča o njegovoj predstavi izražavao “biranim riječima” , ali Šupraha tvrdi da unatoč pogreškama nije presudno utjecao na ishod koprivničke golijade.

- Kada je riječ o upotrebi disciplinskih mjera, sudac definitivno nije kvalitetno vodio utakmicu, ali sasvim sigurno nije utjecao na rezultat. Matocu se, nažalost, ovakve stvari ne događaju prvi put. U posljednjih pet minuta mogao se postaviti i “pametnije”, mogao je na primjer dopustiti izvođenje slobodnog udarca na kraju utakmice. Ali onda opet... Da posjeduje tu kvalitetu, već bi se nalazio na međunarodnoj listi - dodaje Šupraha.

Tudor je u Koprivnici bjesnio jer se osjetio nezaštićenim; “farmaceuti” i hajdukovci “fasovali” su po tri žuta kartona , iako statistika pokazuje da je domaćin skrivio dvostruko više prekršaja. Mateo Beusan nije htio komentirati kriterij koji je sudac slijedio, ali je podcrtao dvije očite pogreške u završnici utakmice.

Ranije odsvirao kraj

- Prvo, ako je sudac pokazao da se igraju tri minute nadoknade, onda govorimo o minimalnom vremenu koje se može igrati. Sudac ima pravo odfućkati kraj nakon, recimo, tri minute i 20 sekundi, ali ne može završiti utakmicu prije isteka treće minute. Drugo, ako na kraju utakmice imamo korner ili dosuđen slobodni udarac, sudac je temeljem pravilnika Uefine Stručne komisije dužan dopustiti izvođenje tih udaraca. Matoc je pogriješio u oba navedena slučaja - objašnjava Beusan.





BREZNI PRIJAVIO TUDORA

Povjerenik 1. HNL Josip Brezni prijavio je disciplinskom sucu Udruge prvoligaša Krešimiru Vlajčeviću trenera Hajduka Igora Tudora. Po dva članka Disciplinskog pravilnika HNS, onima koji tretiraju povredu Kodeksa ponašanja nogometnih djelatnika te vrijeđanje i klevetanje. Dakako da su posrijedi javne izjave o sucu i suđenju nakon utakmice 15. kola Slaven Belupo - Hajduk 3:3. (bs)

MATOCOVE POGREŠKE

1. Isti broj kartona za Slaven Belupo i Hajduk makar je domaća momčad skrivila dvostruko više prekršaja

2. Matoc nije smio svirati kraj prije isteka sudačke nadoknade (odsudio ga je šest sekundi prije, a trebao je zbog postignutog gola produljiti još malo)

3. Ako je na kraju utakmice dosuđen slobodni udarac ili korner sudac mora dopustiti izvođenje tih udaraca

Linker
22. rujan 2024 05:36