PROBLEM ZA KLUBOVE

Stanje terena u HNL: Samo su Maksimir i Kantrida 'normalni', ostali se samo 'šminkaju'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. studeni 2013. 15:42

Dok odgoda utakmice u Puli i nije bila iznenađenje, pomalo je šokantno bilo vidjeti maksimirski travnjak pod vodom. S obzirom na to da su u njega uloženi milijuni, baš zato da se utakmice ne bi odgađale. No nema panike, usred radova došlo je do kvara na sustavu grijanja, koji se i nije mogao otkriti prije, nego tek u ekstremnim uvjetima. Kvar je otklonjen, teren će opet biti “upicanjen”, iako, naravno, ulogu je odigralo i stalno korištenje travnjaka.

Dinamo, Lokomotiva, reprezentacija, treninzi na glavnom terenu... Sve to nosi svoje, no maksimirski je travnjak i dalje perjanica HNL-a. Činjenica da su Rijekini nogometaši nakon odgode trenirali na pomoćnom igralištu Hitrec-Kacian, govori o kvaliteti uvjeta u Maksimiru.

Na gotovo svim ostalim prvoligaškim stadionima travnjaci su vrlo velik problem. Rijeka je jedina, uz Dinamo, koja je uložila u terene. Uz njih, još samo Osijek ima moderne strojeve, koji pomažu u kvalitetnom održavanju travnjaka. Osječani su donekle uredili teren uoči utakmice Hrvatske i Walesa i on se još solidno drži, dok je Rijeka prije dvije godine zamijenila svoj, tradicionalno loš travnjak, novim.

Napravljena je i drenaža, Kantrida danas uistinu ima kvalitetan teren. Štoviše, Riječani mijenjaju dijelove terena dosta često, tako je i uoči zadnjeg europskog susreta s Lyonom postavljeno 400 kvadrata nove trave. Problem je što je Kantrida ukopana duboko; kad je kiša, puno se vode slijeva baš prema stadionu, blizu je i more, sve to utječe na kvalitetu travnjaka. Ali, klub je napravio sve što je moguće. Svi ostali, tu i tamo, ponekad su “ulickali” terene, dodali nešto nove trave, ali u prave, velike promjene, nisu uložili.

Linker
22. rujan 2024 09:34