Dorian Horvat / Cropix
'DRAMA' U OSIJEKU

Špehara ne dira što plaće kasne: 'Koga vidim na biciklu ili motoru, jao si ga njemu...'

'Zamislite, prije dva dana nakon treniga jedan je igrač odjenuo klupsku majicu, obuo kopačke, stavio kostobrane, pa na glavu kacigu i odvezao se na motoru. Na što to sliči?'
Piše: Darko RužićObjavljeno: 20. srpanj 2011. 14:57

Upoznavanje igrača s novim Pravilnikom o nagrađivanju, ali koji predviđa i kazne za kršenje normi ponašanja izazvalo je kod nekih val nezadovoljstva. Premije će Bijelo-plavi po Pravilniku ubuduće ostvarivati samo ako su nakon obračunskog ciklusa od šest uzastopnih utakmica plasirani među prve četiri momčadi.

- Zašto bismo plaćali ono što nam ništa ne donosi. Četvrto mjesto je još ona pozicija koja donosi plasman u Europu i njega ćemo premirati od ciklusa do ciklusa. Ispod tog plasmana ne - odlučno je kazao predsjednik Robert Špehar i dodao:

- Financijska situacija, pa i opstojnost kluba su vrlo neizvjesni. Svi nam potencijalni sponzorski partneri pod nos gurnu činjenicu da ne mogu plaćati, sufinancirati i pomagati nešto u čemu nema odgovarajućeg rezultata.

Dakle, igrači su na štihu?

- Svakako, jer njihove dobre igre donose bodove, a time i privlače publiku i sponzore. Osobno sam uvjeren da naša momčad ima kvalitetu i vrijednost za prave stvari. E, neka to i pokažu u prvenstvu koje će za nas početi u petak utakmicom s Rijekom.

Posebna zanimljivost iz Gradskog vrta je priča da će igrači biti novčano kažnjeni ako na treninge ili utakmicu dođu motorom ili biciklom. Igrači o tome javno ne žele govoriti, ali objašnjenje nije izbjegao predsjednik Špehar.

- Zašto je to čudno? Eto, Mario Balotelli je kupio Harley Davidson, a ne smije ga voziti, jer ga je trener Manchester Cityja upozorio da ga u tome sprječava jedna od ugovornih klauzula. I ja sam tijekom igračke karijere bio u klubovima u kojima sam potpisivao ugovore u kojima sam se obvezao da neću voziti motor, bicikl, skijati na vodi, snijegu...

Osijek ipak nije Manchester City, a ni jedan Bijelo-plavi nije ni Mario Balotelli...

- Nema to veze, mi smo profesionalni klub i moramo imati pravila ponašanja. To je odluka koju smo donijeli radi zaštite igrača. Zamislite, nakon treninga onako vrući sjednu na bicikl ili motor, ne daj Bože da netko padne, ozlijedi se... Ne, to ne ide. Prije dva dana trening smo odrađivali na terenu osječkih nogometašica, na Mačkamami. Zamislite, jedan je igrač odjenuo klupsku majicu, obuo kopačke, stavio kostobrane, pa na glavu kacigu i do Mačkamame se odvezao na motoru. Na što to sliči? - kaže Špehar.

Igrači šute, ni da zucnu, iako je informacija o zabrani korištenja bicikala i motora od njih potekla.

- Pravilnik je takav kakav je donesen i bit će primjenjivan. Na svakoga jednako. Bilo je komentara, kao nemam novca za benzin, pa se vozim jeftinije. Razumijem igrače, suosjećam s njima što im se plaće ne isplaćuju urednije i na vrijeme, ali disciplina ne smije trpjeti. Nikome neću dopustiti iskorištavanje situacije i traženje alibija s obrazloženjem nema plaće.

Robert Špehar podastire podatak da je igrao u osam klubova i u svima u inozemstvu je važila zabrana vožnje motociklima.

- Sjećam se i detalja karijere u Osijeku. Koliko me pamćenje služi, bilo je to 1988. godine kad je trener bio Stjepan Čordaš, a jedan od naših tadašnjih igrača, Skeledžić, došao je na stadion iz Slavonskog Broda vozeći se motorom. Ma, za uho ga je Čordaš izveo iz svlačionice i na mjesec dana prebacio u drugu momčad.

Linker
24. rujan 2024 21:59