Dorian Horvat / Cropix
DUŽNI PET PLAĆA

Zbog loše financijske situacije i dugova Špehar podnio ostavku u NK Osijek!

Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 22. studeni 2011. 17:57

OSIJEK - R obert Špehar podnio je neopozivu ostavku na funkciju predsjednika NK Osijek, nakon 15 mjeseci koliko je bio na čelu osječkog prvoligaša. Istaknuo je pri tome da je o ovome razmišljao već nekoliko mjeseci, no na presudni korak odlučio se kada je shvatio da više nije u mogućnosti osigurati dostatan priljev novaca za funkcioniranje kluba.

- Kada sam preuzeo klub mnogi su govorili kako će stati iza mene kao sportaša i apolitične osobe. Na kraju je ta pomoć, izuzev Grada i Županije te nekoliko gospodarstvenika u većini slučajeva izostala. Kocao sam i zvao, no malo ih je otvorilo vrata i podiglo slušalicu. Iako smo mjesečne troškove za plaće i druge obveze s 1,3 milijuna kuna uspjeli smanjiti na 860 tisuća kuna, kao i obavili brojne druge restrikcije, sve to nije bilo dovoljno. Danas smo u situaciji da je klub dužan devet milijuna kuna. Kada smo ušli i klub, minus je bio 4,5 milijuna kuna, a u međuvremenu smo od sponzora i donatora uprihodovali 12,7 milijuna kuna. Sve smo to rasporedili za plaće i druge troškove, no sve to nije bilo dovoljno i jedino što mogu učiniti je povući se i prepustiti mjesto nekome tko će možda moći više učiniti - poručio je Špehar, koji će do Skupštine kluba obnašati funkciju v.d. predsjednika. Kap koja je prelila čašu navodno je bio sastanak Kohorte i igrača održan u utorak ujutro prije polaska za Rijeku, kada su, kako navodi direktor kluba Gordan Matković, igrači kao jedan od razloga lošijih rezultata u zadnje vrijeme naveli i dugovanja koja klub ima prema njima.

- Ne bježimo do toga da smo dužni pet plaća, ali smo se svo ovo vrijeme trudili u nekom kontinuitetu isplaćivati obveze, koliko smo kome mogli, pa je tako i prije 20 dana bila neka plaća - od 10 do 40 tisuća kuna - dodao je Matković, da bi i Špehar u konačnici zaključio kako ni neki igrači nisu ispunili što se od njih očekivalo, apostrofirajući pri tome Marka Babića te donekle Gorana Ljubojevića.

- Iako smo peti nakon prvog dijela prvenstva, što je u odnosu na ranije sezone uspjeh, ipak mislim da smo trebali imati više bodova. Očekivao sam da će Marko Babić biti naš vođa na terenu i da će u kriznim situacijama preuzeti odgovornost i donositi nam prevagu na terenu. Bili smo strpljivi prema njemu tri mjeseca, čekali ga, spuštali glavu prema podu cijeneći njegovo ime, no on nije ispunio očekivanja i on je moje razočaranje. Kod Ljubojevića pak voljni moment niti jednog trenutka nije bio upitan, davao je srce na terenu, ali su izostali golovi, a za to smo ga doveli. Nadam se da se sada probudio i da će do kraja sezone pomoći momčadi i klubu - rekao je Špehar, koji će ostati upamćen i po tome što je bio prvi predsjednik kluba koji je za svoj rad primao plaću, ali i po tome što je za njegova mandata u Dinamo transferiran njegov sin Dino Špehar.

- To mi je bila najteža odluka. Učinio sam to da spasim klub od propasti iako sam možda trebao odbiti ponudu Dinama i tada podnijeti ostavku. O tome neka sudi povijest - zaključio je sada već bivši predsjednik kluba, koji je izrazio i volju da u sportskom smislu i dalje participira klubu, ako ga nova uprava bude željela.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 22:00