Ivan Jurić

 FILIPPO MONTEFORTE Afp
BJESNI MALI RAT

Odbio svoj Hajduk, došao u nogometnog velikana svjetskog glasa i odmah upao u osinje gnijezdo

Hrvatski trener nalazi se u delikatnoj situaciji u Romi, gdje je dobio najveći izazov u karijeri
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 23. rujan 2024. 22:54

Ivan Jurić svoje je novo mjesto pod suncem našao u Rimu, na vrućem mjestu trenera Rome. Našao ga je u vrlo delikatnoj situaciji rata navijačke scene i klupske uprave. Trener koji je svoju karijeru mukotrpno te korak po korak gradio i gradi već 15-ak godina, od mjesta pomoćnog trenera u Palermu i Interu do glavnih uloga u Crotoneu i Genoi (gdje je i završio igračku karijeru), te je preko Verone i Torina došao u sadašnju ulogu, pred najvećim je dosadašnjim izazovom. S jedne strane Jurić ima zahtjeve uprave da u predstojećoj sezoni izbori Ligu prvaka, a s druge ima igrače, koji su u "koroti" za bivšim trenerom Danieleom De Rossijem, i navijače, koji su mu priredili stresnu uvertiru u novo poglavlje u karijeri.

Najžešći navijači Rome okupili su se ispred Olimpica prije utakmice, demonstrirali su protiv uprave te pozivali cijeli stadion i one ne tako nabrijane navijače Rome da bojkotiraju prvih pola sata utakmice.

Premijerna pobjeda

Kako je u životu i inače, nisu dobili punu podršku te je veći dio navijača gledao cijelu utakmicu. Ipak, šutjeli su tijekom prvoga poluvremena, u znak solidarnosti. Konkretni povod za prosvjede bila je upravo smjena klupske legende Danielea De Rossija iako su razlozi mnogo dublji i sukob na relaciji uprava-navijači traje već dulje. Naravno, Jurić je u tom smislu bio u vrlo nezahvalnoj ulozi. Posredno je i on u toj situaciji bio kamen spoticanja, no njegovi su igrači na terenu odradili odličan posao i s 3-0 pobijedili dotad nepobijeđeni i na tablici vodeći Udinese. Interesantno je da je u toj konstelaciji snaga upravo njegov dosadašnji klub Torino iskoristio situaciju i nakon pet kola zasjeo na vrh prvenstvene ljestvice.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

U skladu sa svojim (skromnim?!) habitusom, Jurić je nakon utakmice priznao da je vrlo lako uvidio da je u poprilično nezahvalnoj situaciji:

- Igrači su bili korektni i vrlo iskreni prema meni. Pokazali su da su tužni zbog smjene De Rossija. Ponekad to igrači znaju i mogu sakriti, ali to nije bio slučaj kad sam došao. Unatoč svemu tome i svim negativnostima koje nas okružuju, proteklih smo dana odlično radili i to je bilo vidljivo na mojoj premijernoj utakmici.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

"Kralj rezultat"

Savršeni je to debi trenera koji je u 2016. Crotone prvi put doveo u prvu ligu i koji je i dalje na zemlji te ne misli da će nakon prve pobjede poteći med i mlijeko.

- Vidjet ćemo koliko ćemo izdržati, no prva je reakcija bila odlična. Vidio sam da su igrači sposobni pratiti moj stil igre, koji su neki odmah i bez većih problema pohvatali. No to je uobičajeno. Ja ću u igri tražiti presing i agresivnost, veću kontrolu igre... No, ponovit ću, bila je to tek prva utakmica.

image

"Daniele De Rossi uvijek s nama"

FILIPPO MONTEFORTE Afp

Naravno, kad je nogomet u pitanju, rezultat je uvijek taj koji kroji budućnost. Za podsjećanje, nakon De Rossijeve smjene bijesni navijači pojavili su se u Rominom trening-kompleksu Trigoria tražeći direktoricu Linu Souloukou, dok su po gradu osvanuli grafiti: "Gdje je Lina?" U toj atmosferi "linča", ona je odmah dala ostavku te joj je zbog prijetnji njoj i njenoj obitelji dodijeljena policijska pratnja. Bez obzira na sve, Roma je u turbulentnom periodu; De Rossi je morao otići, presudila su mu tri remija i jedan poraz u prve četiri utakmice. On je najprije bio vršitelj dužnosti nakon otkaza Joséu Mourinhu, a u međuvremenu je preokrenuo Rominu sezonu zauzevši šesto mjesto u Serie A i dovevši je do polufinala Europske lige.

Lako je s ultrasima

Tektonski poremećaj u upravi i odlazak Souloukou također nisu bili nešto na što se splitski trener oglušio. Nije to njegov stil:

- Doznao sam to s TV-a. Tužno je to što su u sve na određeni način uvučena djeca, Linina obitelj; ovo je zaista težak trenutak za nju...

U nastavku obraćanja Jurić je logično detektirao gdje bi moglo biti rješenje problema:

- Na nama je da radimo najbolje što možemo, da igramo dobar nogomet, te da navijači imaju razloga za veselje, a ne bijes.

Naravno, "njegovo veličanstvo" je rezultat - u njemu se kriju svi odgovori.

Kad je Jurić u pitanju, Romini najagresivniji navijači neće biti ostavljeni na cjedilu jer je riječ o treneru radniku, koji će i posljednji atom snage ostaviti na klupi i uz klupu. Ipak, sad je pred njim najveći izazov u karijeri. Kad je prošle sezone otišao iz Torina, bio je konkurent za Bolognu i Fiorentinu, ali i Hajduk. Iskreno, bio je dovoljno "pametan" da odbije ponudu kluba iz kojeg je ponikao. S predsjednikom Bilićem i Nikolom Kalinićem dugo je pregovarao, a zatim je odustao i prepustio mjesto Gattusu. Ma kako nezgodni bili, Romini su ultrasi protivnici s kojima će se lakše nositi nego sa svojima u rodnom Splitu.

Linker
24. rujan 2024 16:57