FILIPPO MONTEFORTE Afp
Robert Matteoni
UVJERLJIVA POBJEDA

Jurić je odlično počeo rimsku avanturu, ali tek treba dobiti podršku Ultrasa koji žele odlazak vlasnika

Jurić je za početak pokazao puno vještine u kontroli demoralizirane grupe
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. rujan 2024. 15:54

Nogometna sudbina piše nevjerojatne scenarije. Dovoljno se sjetiti kakva je atmosfera vladala u HNL-u prije deset dana oko Dinama i Hajduka, a kako se sada sve izokrenulo. Je li to slučajno? Mudraci nogometa, iskusni akteri koji se drže logike, kazat će da nema slučajnosti. Ivan Jurić je prije tri mjeseca praktično bio pred potpisom ugovora za Hajduk. Da je došao, tko zna gdje bi krenula gore spomenuta priča o promjenama.

Ono što je sigurno, Ivan Jurić, nakon što se predomislio glede poziva matičnog mu kluba, ne bi bio u poziciji da prošlog tjedna preuzme veliki klub kao što je AS Roma. Jurić je već bio pomalo razočaran što mu se nakon više uspješnih sezona u Veroni i Torinu nije otvorila neka prestižnija klupska adresa. I onda kao grom iz vedra neba američki vlasnici Rome, obitelj Friedkin, smijenili su legendu kluba i navijačima omiljenog Daniele De Rossija.

Jurić se prometnuo u praktično rješenje

Sondirali su raspoloživost kod Stefana Piolija, ali on je odabrao milijune u Saudijskoj Arabiji, gdje će trenirati Cristiana Ronalda, Brozovića i društvo. Xavi Hernandez je, kažu, bio drugi pick, ali legenda Barcelone se želi odmoriti nakon stresova koje je imao u tom klubu odnosno s predsjednikom Laportom.

Tad se navodna opcija tri, Ivan Jurić prometnula u praktično rješenje. Prvo zato što je Jurić odmah prihvatio voditi sigurno najveći klub u njegovoj dosadašnjoj karijeri. Drugo jer je u Italiji "kod kuće" i nema potrebu prilagođavati se ičemu. Treće, Jurić ima veliki respekt stručne javnosti jer je njegov nogomet drugačiji, brži i okomitiji te, iznad svega, maksimalno povećava vrijednost ne baš znanim igračima...

Jurić ima veliki respekt stručne javnosti jer je njegov nogomet drugačiji, brži i okomitiji

Ivan Jurić dočekan je u Romi kako zna obično biti u njenom okruženju. Klub pod velikim negativnim pritiskom navijača, još jednom ozlojeđenih smjenom neke drage im face, a bez jasnih pokazatelja da će to nečemu pridonijeti. Otkako je klub u vlasništvu Dana Friedkina (4 godine) bilježi se jedno sedmo i tri uzastopna šesta mjesta. Doduše, osvojila se Konferencijska liga (s Mourinhom) i s istim, u siječnju smijenjenim trenerom, finale Europske lige.

No, nije bilo dosta, a ni uvjerljivo, pa navijači, unatoč milijardi eura koje su uložili Friedkini (fiks ideja je izgradnja novog stadiona) iskazuju negativne stavove. Friedkin baš i ne mari puno za to, jer smjene su kod njega svakodnevica. U četiri godine, uz tri trenera (Fonseca, Mourinho, De Rossi) smijenilo se dva sportska direktora, 3 predsjednika Uprave, šest članova Uprave, uz oko 200-tinjak zaposlenika u svim sektorima kluba! Zbog svega toga je Ivan Jurić uletio u najnezgodnijem trenutku u "priliku karijere". No, Jurić je isto tip koji ne mari puno za stereotipe i uhvatio se odmah posla.

Roma je odigrala sjajno u atmosferi totalne negative

Protiv neporaženog Udinesea izostavio je par važnih pojačanja, i s "starom" škvadrom u novom sustavu (3-4-2-1) i stilu igre (visoki presing, tri braniča jedan na jedan s napadačima) naposljetku pomeo vodeću momčad s 3:0. Pri tom je Roma odigrala sjajno prvo poluvrijeme, točno onako kako Jurić voli, a u nastavku je malo spustila gas, što ni ne čudi, jer nije lako odmah biti u top izdanju potpuno novih taktičkih pretpostavki.

I to sve u atmosferi totalne negative, koja je do 29. minuta prvog dijela bila demonstrirana izostankom Ultrasa na Jugu, a njihovim ulaskom slijedili su koncerti zvižduka svim akterima osim par ljubimaca igrača (recimo Dybala), skandiranja protiv vodstva i pojedinih aktera Uprave.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

Jedna od onih koja je bila na zubu rabijatnim akterima Južne tribine, bila je predsjednica Uprave, Grkinja Lina Souloulu. Ona je pred utakmicu odletjela u Švicarsku, gdje se sastala s Danom i Ryanom Friedkinom, te je dogovorila sporazumni raskid ugovora.

Njoj su, kao i članovima joj obitelji navijači vrlo otvoreno prijetili, smatrajući da je vinovnik smjene De Rossija. Policija je ozbiljna shvatila te prijetnje te su njoj i djeci pružili 24-satnu zaštitu. No, ako je kao menadžer mogla prihvatiti tenzije i rizike posla, kao majka je odlučila da želi što prije napustiti Romu...

image

Fedayn Roma (ultrasi)

FILIPPO MONTEFORTE Afp

Jurić je za početak pokazao puno vještine u kontroli demoralizirane grupe, jer je odabrao igrače koji su duže u klubu i tako im dao priliku da poprave situaciju i sebi. Navijači smatraju da su oni odgovorni za trenerov pad, a ne De Rossi. No, Jurić je i nakon utakmice mudro naglasio kako su mu igrači otvoreno kazali čim je došao da su jako tužni zbog smjene De Rossija. Pohvalio ih je da imaju karakter, nisu bili kalkulanti prema njemu, nego su iskreno kazali da im je teško. I onda su na terenu demonstrirali kako su brzo pohvatali njegove principe igre...

Sada slijede nova iskušenja, već u četvrtak s Athletic Bilbaom u Europskoj ligi, a potom u nedjelju na Olimpico dolazi neuvjerljiva Venezia. Prođe li četvrtak isto pozitivno, već u nedjelju bi moglo biti kudikamo pozitivnije atmosfere na tribinama. Ništa ne liječi nezadovoljstva kao pobjednički rezultati...

Slična situacija je i među Rossonerima

To je na svojoj koži u nedjelju navečer iznova osjetio Paulo Fonseca, prije nekoliko godina trener Rome, a sada osporavani "novi trener" Milana. Virtualni medijski svijet je već tutnjao kako će biti smijenjen ako derbi s Interom ne prođe "dobro", anketiralo se koji je nasljednik najbolji. Fonseca je sve otrpio i pripremio se za sudar s momčadi koja je u tjednu držala u šahu moćni Manchester City. Bilo je onih koji su predviđali da će se teret tog žestokog ogleda Lige prvaka osjetiti na energiji Intera.

Tako je vjerovao i Fonseca jer je taktički prilično iznenadio sve. Postavio je momčad u nominalnih 4-4-2, iako je s dva bočna "vezna" u liku Leaoa i Pulišića to zapravo bio ultra ofenzivni 4-2-4. Fonseca je napao i time je otupio ofenzivni doprinos Dimarca, iako je ovaj postigao gol za privremeno izjednačenje, i Dumfriesa. Uz to je natjerao na stalnu trku u obranu veziste, pa nije čudno da su se Barella, Calhanoglu i Mhitarjan brzo umorili te su u nastavku zamijenjeni.

image

Matteo Gabbia slavi pogodak

GABRIEL BOUYS Afp

Junak dvoboja bio je jedini Talijan u Milanovoj momčadi, 24-godišnji stoper Matteo Gabbia. Osim što je odlično igrao u obrani, Gabija je postigao pobjedonosni pogodak u 89. minuti za delirij navijača Milana na južnoj strani Meazze. Domaćin je bio Inter i imao podršku 70 tisuća navijača, a svi su u blagajnu kluba donijeli rekordnih 7,626 milijuna eura prihoda! Među gledateljima je bio i izbornik te bivši trener Intera, Luciano Spalletti koji je očito zainteresiran za Gabbiju. Igrač koji je postigao do sada 5 zgoditka u karijeri, sve glavom, od kojih jedan i Dinamu u Ligi prvaka (2022./23).

Dok je Fonseca "odjednom" lumen, čak iz pera onih koji su procjenjivali da će biti uskoro smijenjen, a i Ibrahimović sada kazuje da nitko u Milanu nije ni razmišljao o novom treneru, dotle Simone Inzaghi živi drugu krajnost ovog nelogičnog medijskog svijeta odnosno doživljaja nogometa. U četvrtak su ga veličali kako je nadigrao Guardiolu, u nedjelju navečer mu spočitavaju lošu taktiku (a ista je), zamjene glavnih aduta (koji su djelovali iscrpljeni) i činjenicu da u odnosu na prošlu sezonu, u ovoj fazi ima čak 7 bodova manje. Tipično talijanski kontrasti...

JURIĆEVI KLUBOVI

Mantova

Crotone

Genoa

Hellas Verona

Torino

Roma

Linker
24. rujan 2024 18:04