Dragan Matić/CROPIX
UEFA TRAŽI AKCIJU

Prvih 150 dana novog predsjednika: Šuker nije spreman za Platinijeve akcije!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. prosinac 2012. 11:53

Platini je u utorak vraški upozoravajuće vitlao kažiprstom u HNK-u, sutra (8. prosinca) bit će godinu dana od uhićenja nogometnih i sudačkih čelnika Željka Širića i Stjepana Djedovića, dovoljno povoda za pitanje - što smo dobili s Davorom Šukerom kao predsjednikom HNS-a, je li napravljen ikakav iskorak? Da se kakvim kozmičkim čudom izbriše 5. srpnja 2012., i da se nije dogodila nominacija novog vodstva, nažalost vjerujemo da bi slika hrvatskog nogometa bila jednaka ili poput sijamskih blizanaca slična aktualnoj.

Jer, Davor Šuker u prvih pet mjeseci nije ozbiljno odskočio od Vlatka Markovića. Ne, nije to optužba, nego konstatacija koja poziva na djelovanje. Šuker je prekratko predsjednik da bi se potpisivali konačni zaključci, ali dovoljno da pohvata konce i pripremi ozbiljne reforme.

Što je sve ostalo po starom, a koje su ipak preinake u Šukerovoj eri? I dalje big boss nema ured u Rusanovoj nego u Maksimiru (Zdravko Mamić), što za sobom povlači brojne reperkusije, još uvijek se briga za HNL svodi na pomoć razine milodara, tako je Marković 2011. uplatio dva milijuna kuna za troškove službenih osoba, a Šuker sada 1,5 milijuna prvoligašima i drugoligašima od nagrade za plasman na Euro 2012. O kampu se samo priča, niti sa sudačkom organzacijom, niti s problemima kriminala nije se bavio. Licence dobivaju i klubovi u dugovima pa ih kasnije sankcionira Uefa (Hajduk, Osijek), sa suspenzijama tehniciraju bolje nego Messi s loptom.

Poput Markovića ima čovjeka koji zapravo vodi Savez, samo što se ne zove Srebrić nego Vrbanović. To ne znači da Zlatna kopačka nije ništa pokrenula, unio je živost i volju, ali jasno je da sam ne može donijeti niti jednu važnu odluku, da uvijek treba većinu u Izvršnom odboru, kojeg on nije birao nego ga je naslijedio u režiji Markovića i ponajviše Mamića. Ako mu je Platini između redaka želio kazati “oslobodi se Mamićevih okova”, zanima nas želi li to uopće, ali ne vjerujemo da može u dogledno vrijeme uspjeti.

U Uefinom satu sve je manje pijeska, pa čak i ako je u nekim stvarima preoštra u odnosu na druge zemlje, HNS i Hrvatska će vjerojatno kad-tad morati ispuniti njezine glavne zahtjeve. Iako su packe iz Nyona još više usmjerene na državne instituacije, i Platini ih je baš htio izreći pred premijerom Zoranom Milanovićem, HNS je vrhovna nogometna vlast, i kakve odnose on diktira takvi će i biti. Platini je Šukeru i Vrbanoviću dao totalnu podršku, Vladu pozvao na energično uključivanje, a za godinu dana, ako ne i prije, pitat će za rezultate. Možda već 22. ožujka, kada bi, govore najave, trebao u Maksimiru nazočiti utakmici Hrvatska - Srbija.

Linker
21. rujan 2024 13:45