VATRENA HOBOTNICA

Pletikosa upozorava: 'Moramo biti oprezni, Island nije slab, podsjeća me na Škotsku'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. studeni 2013. 21:54

Stipe Pletikosa je najkonstantniji i uz Luku Modrića najbolji igrač Hrvatske u ovim kvalifikacijama . Čuvar mreže Rostova je prekaljen i u nokaut utakmicama koje znače plasman na veliko natjecanje, prošao je četiri susreta s Ottom Barićem i Slavenom Bilić, primivši u njima samo jedan gol i braneći na vrhunskoj razini. Iako je Hrvatska favorit, uloga vratara i protiv Islanda bit će važna, uzdamo se da će Pletikosa u Reykjaviku biti naš adut. Da će potvrditi dosadašnje nastupe...

Jedino je on igrao kompletnih 900 minuta u deset izlučnih utakmica u skupini, primio je devet golova, u SN ima prosječnu ocjenu 6,55. Za niti jedan pogodak nije izravno kriv, a što je sve spasio i obranio, napisala bi se knjiga debela kao “Rat i mir”.

Neki će za njega reći “Stipe hobotnica”, drugi da je poput francuskih vina, kao Cremant de Bougogne, što stariji to bolji, u posljednjih godinu-dvije brani kvalitetnije nego ikad. Iskustvo, zrelost i znanje stopili su se u pouzdanost i jako dobre prezentacije. Mnogo govori što je sve ove godine ostao ljubimac navijača širom države.

Sada će najviše morati paziti da ga ne iznenade - vjetar, autovi i projektili iz daljine. U otežanim uvjetima dva oružja domaćina postat će još neugodnija, oni često tresu mreže iz gužve, kad obrane ne riješe stvar kako treba, ili s poprilične udaljenosti. Pogotovo Gylfi Sigurdssonn i Johann Berg Gudmundsson imaju granatu u nogama. Pletikosa to zna, s maksimalnom ozbiljnošću čeka Islanđane...

- Moramo biti silno oprezni. Islanđani nisu slabi, već s time što su u dodatnim kvalifikacijama potvrđuju vrijednost. Dosta me podsjećaju na Škote. Proučavam njihove napadače, o nekima sam i prije ponešto znao - kaže Pletikosa.

S golmanom Pletikosina kontinuiteta sve izgleda manje opasno. On je jedan od “nosećih stupova” na kojima Niko Kovač gradi - Brazil!

Linker
22. rujan 2024 17:36