OPERACIJA ISLAND

Kovač otkrio nakon treninga: 'Ako mi Olić potvrdi da je 100 posto spreman, igra!'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 14. studeni 2013. 16:30

Hrvatski izbornik Niko Kovač zbog klimatskih je uvjeta na sjevernom Atlantiku, lagane ledene kiše koja se smrzava i temperature oko ništice te olujnog vjetra koji stalno prijeti, bio prisiljen promijeniti plan. Tako su naši nogometaši dan prije nadmetanja s Islandom trenirali ujutro, ali ne na stadionu Laugardalsvöllur, gdje se u petak u 19 sati po lokalnom vremenu igra prva utakmica doigravanja za Copa do Mundo 2014., nego u obližnjem Kopavoguru, na stadionu Breidablika.

- Razmišljao sam, delegat nam je rekao kako nema smisla da isprobavamo teren, jer četiri sata treba da se skine pokrov i vrati, i za to vrijeme bi se smrznuo - kazao je Niko Kovač, koji je u četvrtak ujutro sa svojim stožerom bio i na glavnom terenu:

- Ispod pokrova puše topao vjetar iz agregata, po sredini je travnjak prilično dobar, no sa strane je tvrd. Uvjeti u petak navečer bit će koliko-toliko solidni, prognoza kaže da neće biti jaki vjetar, a ako i bude bit će južina. Mogli smo i u dvoranu ići trenirati, ali htio sam da dečki osjete uvjete koji ih čekaju, kišu i hladnoću, tako da sve pet.

Trening na Kopavogsvölluru bio je otvoren, no vježbalo se samo 45 minuta; trčanje krugova koje je prevodio Robert Kovač, pa istezanje s Nikom Kovačom, te igra na dva gola na 60 posto terena, 12 protiv 12, izmiješane postave. Dvostruki strijelac za ‘plave’ bio je Jelavić. Inače, naši će u petak istrčati u prvoj garnituri s crveno-bijelim kvadratićima.

- Momčad je složena, priopćit ću je igračima oko podneva na dan utakmice. I Ola je odradio prvi pravi trening s momčadi, popričat ću s njime u petak ujutro, neću vam otkriti tajnu ako priznam da će igrati ako bude 100 posto spreman - najavio je naš izbornik uoči svoga seniorskog debija, no to ne znači da će se mijenjati formacija, 4-2-3-1 u 4-4-2, pitanje je samo hoće li Ola na lijevo ili desno krilo. To se može iščitati i iz sljedećih Nikinih riječi:

- Imamo dvije utakmice. Znamo da bimo svi voljeli sve riještii u 90 minuta, no nećemo srljati, bit ćemo pametni, kao što će sigurno biti i oni. Pred nama je 180 minuta nadmetanja. Tražit ćemo gol, jedan ili ako može više. Idemo po pozitivan rezultat i dečki su takvo strateško opredjeljenje dobro prihvatili. Žele zaboraviti što je bilo i pokazati na terenu za što su se pripremali, vidjeli ste i po ovom treningu kako ih je povukla lopta, koliko su željni nastupa i povoljnog rezultata. Ritam proteklih dana nije bio jednostavan, dvaput dnevno po dva treninga, pa brdo teorijskih sastanaka gdje smo razrađivali taktiku.

Kovač smatra da će Lagerbäck istrčati s opreznijom varijantom, s Gudjohnsenom na klupi, a Gylfijem Sigurdssonom ofenzivnije, no spreman je i za Finnbogasona sa Sigthorssonom u špici.

- Island je fizički dominantna i utrenirana momčad, s puno ofenzivnih mogućnosti, visoko motivirana, no znamo i gdje su im lošije osobine, pokušat ćemo ih iskoristiti kroz našu igru. Nećemo se samo braniti, ali ćemo biti pametni, a ne naivni. Pokušat ćemo iskoristiti svoje prigde koje će doći, imamo dovoljno dobrih igrača da to napravimo, poručio je 42-godišnji hrvatski izbornik.

Linker
22. rujan 2024 15:16