EURO 2012.

Za deset otvorenih mjesta kandidira 25 reprezentacija, Furija i Elf kroje sudbine

Za deset otvorenih mjesta na Europskom prvenstvu 2012. u Poljskoj i Ukrajini kandidira još čak 25 reprezentacija. U petak je na rasporedu dvadeset utakmica pretposljednjeg kvalifikacijskog termina, dok će u subotu zaigrati Lihtenštajn i Škotska. Posljednji dvoboji prije play-offa odigrat će se sljedećeg utorka, no do tada će mnoge nepoznanice već biti riješene.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 07. listopad 2011. 13:15

SKUPINA A

1. mjesto - Njemačka 100%

2. mjesto - Turska 90%, Belgija 10%

Turska sve može riješiti u petak protiv Njemačke. Treba joj bod, potom i domaća pobjeda protiv Azerbajdžana i sigurno je druga. Čak i ako Nijemci trijumfiraju u Istanbulu, Belgijanci će teško ugroziti Turke. Potrebne su im dvije pobjede, u petak protiv Kazahstana ne bi trebala doći u pitanje, no Belgija u utorak gostuje u Düsseldorfu. Problem Belgijanaca je što su u međusobnim utakmicama lošiji od Turske.

SKUPINA B

1. mjesto - Rusija 35%, Irska 35%, Slovačka 25%, Armenija 5%

Rusija u petak u Žilini praktički može osigurati Euro. Uzme li bod u Slovačkoj, i potom upiše očekivanu domaću pobjedu protiv Andore, Rusija će sa 21 bodom osvojiti prvo mjesto u skupini. Do 21 boda će, vrlo vjerojatno, i Irci, koji nakon gostovanja u Andori dočekuju Armeniju, no Rusi su bolji u međusobnim susretima. Slovačkoj, dakle, igra samo pobjeda protiv Rusije, trijumf koji bi joj otvorio vrata drugog mjesta. Sa šest bodova u posljednje dvije utakmice u igru bi ušla i Armenija, ali njen je problem gostovanje u Irskoj.

SKUPINA C

1. mjesto - Italija 100%

2. mjesto - Srbija 70%, Estonija 25%, Slovenija 4%, Sjeverna Irska 1%

Srbi drže sve u svojim rukama, ukoliko u Beogradu svladaju Talijane definitivno su drugi. No ako i ne dobiju, mogu stvar ispraviti pobjedom u utorak u Ljubljani. Kako bi se nastavila nadati Estonija obvezno mora slaviti u Sjevernoj Irskoj i priželjkivati da Srbija u dvije utakmice maksimalno uzme dva boda. Slovenci će biti drugi samo ako Estonija izgubi u Belfastu, Srbija od Italije, pa na kraju pobijede Srbe. U ludom raspletu čak i Sjeverna Irska može do dodatnih kvalifikacija, ali ni oni sami tome se ne nadaju.

SKUPINA D

1. mjesto - Francuska 70%, BiH 29%, Rumunjska 1%

Prva meč-lopta za Francusku je Albanija, koja u petak navečer gostuje na Stade de Franceu. Nakon očekivane pobjede slijedi Tricolorima novi domaći sraz s Bosnom i Hercegovinom, dvoboj u kojem moraju izbjeći poraz i bit će prvi u skupini. BiH ima lak zadatak s Luksemburgom, s tom pobjedom sigurno je druga, a na kraju u Francuskoj trijumfom Sušićevi izabranici mogu direktno na EP. Rumunji moraju dobiti obje utakmice kako bi završili drugi, ali moraju im pomoći i Luksemburžani protiv BiH, što baš i nije realno očekivati.

SKUPINA E

1. mjesto - Nizozemska 100%

2. mjesto - Švedska 65%, Mađarska 35%

Nizozemci u Rotterdamu dočekuju Moldaviju, ali taj dvoboj nema veliko značenje, budući da je Oranje već prošlo, a Moldavci ispali. Zato će u Helsinkiju biti vatreno. Šveđanima za osiguravanje druge pozicije trebaju ukupno tri boda iz dvije utakmice, a Finska je 'nešto lakši’ zalogaj od Nizozemaca. Ako Šveđani ne svladaju susjede, morat će dobiti Nizozemce, jer ih u protivnome Mađari u utorak mogu preskočiti domaćom pobjedom nad Fincima.

SKUPINA G

1. mjesto - Engleska 95%, Crna Gora 5%

2. mjesto - Crna Gora 55%, Švicarska 40%, Engleska 5%

Englezima je za prvo mjesto u Crnoj Gori dovoljan i bod, a ako Tri lava Podgoricu napuste poraženi, Crnogorci ih mogu preskočiti ako pobijede i Švicarce u Baselu. Švicarci će navijati za Englesku, jer ih samo njena pobjeda ostavlja u igri za play-off. Ako Crnogorci u petak padnu pa izgube i u utorak, Švicarska će ih preskočiti. Naravno, samo ako svlada Wales u Swanseaju. Inače, Branko Brnović, koji je naslijedio Zlatka Kranjčara na klupi Crne Gore, izjavio je da namjerava odmarati većinu svojih prvotimaca protiv Engleza kako bi što spremniji dočekali dvoboj sa Švicarcima, koje očito vidi kao svoju realnu šansu da se nekako ipak dokopa Europskog prvenstva.

SKUPINA H

1. mjesto - Portugal 50%, Danska 45%, Norveška 5%

U petak iznimno važne dvoboje igraju Portugal i Danska. Portugalci dočekuju Island, a Danci gostuju na Cipru i ukoliko obje reprezentacije ostvare pobjede, u međusobni sraz u utorak u Kopenhagenu ući će sa 16 bodova. Toliko može imati i Norveška, ali njoj ne odgovara niti jedan 'krug’ s Portugalom i Danskom. Kako se raspliće situacija u ostalim skupinama, 17 bodova bi moglo biti dovoljno za poziciju 'najboljeg drugog’ i direktan plasman na EP.

SKUPINA I

1. mjesto - Španjolska 100%

2. mjesto - Češka 75%, Škotska 25%

U slučaju da Češka i Škotska završe skupinu s istim brojem bodova, drugo mjesto pripast će Česima zbog boljeg omjera u međusobnim ogledima. No obje reprezentacije još očekuje utakmica s najboljom svjetskom reprezentacijom Španjolskom. Ukoliko Češka u petak napravi čudo i svlada Furiju u Pragu, praktički će sve riješiti, a i bod bi za nju bio jako velik. Škotska mora pobijediti Lihtenštajn u Vaduzu, ali vrlo vjerojatno će joj potom trebati i barem remi u Alicanteu.

Linker
25. rujan 2024 15:20