Zagreb, 310108.XXI Kongres Uefe koji se odrzava u Zagrebu u Hypo Expo zgradi na slavonskoj aveniji, Vlatko Markovic predsjednik HNS-a i Georgij Surkis predsj. Ukrajinskog saveza.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX
CIPRANI IMAJU DOKAZE

Ukrajinska braća Surkis kupila Europsko prvenstvo 2012. za 11 milijuna eura!

Cipranin navodi da se posao obavljao preko jedne odvjetničke tvrtke, a da je konačna suma bila 11 milijuna eura, koja je izgleda podijeljena na pet dijelova
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 23. listopad 2010. 23:21

Prošlo je tri i pol godine od najvećeg poraza Vlatka Markovića i čelništva HNS-a. Bilo je to 18. travnja 2007. godine u Cardiffu kada se birao domaćin Europskog prvenstva 2012. godine. Marković je mjesecima uvjeravao javnost da će zajednička kandidatura Mađarske i Hrvatske pomesti konkurenciju, odnosno Italiju te Ukrajinu i Poljsku koji su također zajednički ušli u projekt Eura. Glavni grad Walesa tada je pohodio i premijer dr. Ivo Sanader, no otišao je posramljen i ljut nakon što naša kandidatura nije dobila niti jedan glas, a prvenstvo je dobila istočna koalicija, podsjetimo bilo je 8:4 za njih.

Markoviću se tada najžešće zatresao stolac u Rusanovoj, no izdržao je do današnjeg dana, međutim on je tada tvrdio da je Euro kupljen i da neki nisu mogli odoljeti bogatim ponudama s istoka, ciljajući na Ukrajince odnosno na braću Surkis koji su svojim novcem i utjecajem, autsajdera pretvorili u pobjednika. Nitko nije te optužbe shvaćao ozbiljno, većina je mislila kako je to alibi za veliki poraz kojeg je doživio HNS, no izgleda da je Marković ipak bio u pravu, ako je suditi po tekstu koji je danas objavio Süddeutsche zeitung.

Nogometni dužnosnik s Cipra Spyros Marangos navodno posjeduje dokaze u kojima stoji da je kandidatura Ukrajine i Poljske blago trečeno 'podmazana’. Cipranin navodi da se posao obavljao preko jedne odvjetničke tvrtke u njegovoj domovini, a da je konačna suma bila 11 milijuna eura, koja je izgleda podijeljena na pet dijelova jer su navodno upletena petorica visokih dužnosnika Uefe. Marangosov odvjetnik, Neoclis Neocleous tvrdi da postoji barem jedan ili dojica svjedoka koji su vidjeli te transakcije, a to su i potvrdili u svojim potpisanim iskazima.

- Svjedoci su spremni pod zakletvom iznijeti sve dokaze pred sudom - kaže Neocleous.

Čeka se reakcija Uefe.

Linker
04. srpanj 2024 16:18