Reuters
UEFA NIJE KORUMPIRANA

Platini priznao: Nismo smjeli dopustiti da nas prevari nekakav Robin Bokšić!

Ako nam pokažu dokaze o korupciji članova IO, onda nećemo nikoga štititi. Ići ćemo do kraja bez oprosta, jer želimo zaštiti Uefu kao instituciju - rekao je Platini
Piše: Dragan ZubovićObjavljeno: 31. listopad 2010. 22:11

Nakon sastanka Izvršnog odbora Fife u Zürichu, na kojem je sudjelovao kao dopredsjednik Fife, predsjednik Uefe Michel Platini dao je intervju za francuski sportski dnevnik L’Equipe u kojem se osvrnuo na korupcijske skandale koji potresaju Fifu i Uefu, a ujedno se dotaknuo se i bivšeg Uefinog istražitelja Robina Bokšića.

Prvo L’Equipeovo pitanje se odnosilo na korupcijski skandal u Fifi, koja je privremeno suspendirala dva člana svog IO, Nigerijca Amosa Adamua i Tahićanina Reynalda Temariija zbog korupcijske afere za SP 2018.

- Za mjesec dana bit će izabrani domaćini SP-a 2018. i 2022. U igri je velik ulog i novac pa se zemlje koje žele organizirati Mundial služe svim sredstvima kako bi privoljele članove IO da glasuju za njih. Ne smijemo biti naivni glede toga, jer je to sastavni dio nogometnog sustava. No, to ne znači da je Fifa hrpa korumpiranih tipova. Meni osobno nikad nitko nije ponudio novac da glasujem za njega - kazao je Platini.

Zatim se osvrnuo na Cipranina Spyrosa Marnagosa, koji tvrdi da su Ukrajinci i Poljaci podmitili članove Izvršnog odbora Uefe kako bi dobili njihove glasove za Euro 2012.

- Uefa je transparentna organizacija. Ako nam pokažu dokaze o korupciji članova IO, onda nećemo nikoga štititi. Ići ćemo do kraja bez oprosta, jer želimo zaštiti Uefu kao instituciju.

S tim u svezi L’Equipe piše da je Uefa podnijela tužbu švicarskom sudu protiv bivšeg duznosnika Ciparskog nogometnog saveza Marangosa kako bi zaštitila svoj ugled, a ujedno ga i sudskim putem prisila da podnese dokaze o korupciji članova IO Uefe.

L’Equipe dalje dodaje da se Uefa našla u još delikatnoj situaciji od prethodne zbog otkriča njemačkog magazina Stern, koji je objavio priču da je šef Disciplinske komisije Uefe Peter Limacher, vjerujući jednom Hrvatu (Robin Bokšić), koji se predstavio kao agent njemačke tajne službe, tvrdio da je Bayern bio potplaćen od strane ruske mafije kako bi pustio utakmicu ruskom Zenitu za ulazak u finale Kupa uefa 2008. U očekivanju rezultata interne istrage o tom slučaju, Peter Limacher je napustio svoju funkciju.

- Peter Limacher si je dopustio da ga prevari zlonamjerni “informator” (Robin Bokšić). Točno je da nismo imali dokaza za te optužbe protiv Bayerna. Tražili smo ih tijekom istrage, ali ih nismo našli. Stoga je Uefa pomalo odgovorna za tu aferu - rekao je Michel Platini za L’Equipe, dodavši:

- Kako se više ne bi dogodili slični propusti, osnovat ćemo radnu skupinu od predstavnika nacionalnih nogometnih saveza koja će ponovno proučiti disciplinski sustav i kompetencije Uefe, jer nije Uefina uloga da se izlaže javnosti vodeći istrage o korupciji i namještenim utakmicama.

I toga se može izvući zaključak da će Uefa prepustiti pravosuđu, odnosno policiji da istražuju korupciju i namještanje utakmica u nogometu.

Linker
07. srpanj 2024 03:09