Juventus Mohamed Sissoko, right, and Salzburg's Nikola Pokrivac jump for the ball during an Europa League Group A soccer match at the Olympic stadium in Turin, Italy, Thursday, Nov. 4, 2010. (AP Photo/Massimo Pinca)
 AP
GERRARD BRILJIRAO

Porazi Cityja i Sportinga, remi Juvea, Gerrard zabio tri gola u 13 minuta, Stuttgart prošao

U skupini E su se na vrhu izdvojili bjeloruski BATE Borisov i ukrajinski Dinamo Kijev. Niti jedna momčad nije još matematički osigurala prolaz, ali je prije svega BATE milimetrima blizu
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 04. studeni 2010. 22:02

Favorizirane momčadi 4. kola skupina A, B i C nogometne Europa lige nisu se iskazale u četvrtak. Poraze su upisali Manchester City i Sporting, Bayer je do pobjede došao u 90. minuti, a Juventus je nastavio niz remija...

U derbi utakmici skupine A, a igrana je ona u Poljskoj, Lech je svladao lidera grupe Manchester City 3-1 bodovno se pritom izjednačivši s engleskom momčadi, ali i prestigavši ga u poretku. Obje su, naime, na sedam bodova te im u leđa i dalje gledaju Juventus i salzburški Red Bull koji su u drugoj utakmici skupine remizirali bez pogodaka. Juventusu je to bio četvrti remi.

Pobjeda Lecha nad razvikanijim i daleko skupljim Premierligašem u potpunosti je zaslužena. Na trenutke je momčad Roberta Mancinija djelovala nezainteresirano za igru, pogotovo njen napadački dio. U susretu s rijetkim prilikama zapravo je postignuto i mnogo golova od kojih svakako treba izdvojiti onaj Mozdzenova, posljednji s 30-ak metara u Givenove rašlje, kao i Adebayorov iz blizine što je bio Cityjev 100. u utakmicama pod UEFA-inom ingerencijom.

"Mršavo" s prilikama bilo je i u Torinu gdje je austrijski predstavnik bolje izgledao tijekom svih 90-ak minuta. Nikola Pokrivač (žuti karton u 15. minuti) startao je za Red Bull i iz igre izašao u 66. minuti.

Golom Vidala u 90. minuti utakmice protiv Arisa Bayer (hrvatski nogometaš Domagoj Vida nije nastupio za Bayer) je zadžao vrh poretka u skupini B s bodom prednosti pred madridskim Atleticom, kojeg je do slavlja kod Rosenborga doveo prekrasan udarac Tiaga pred kraj susreta.

Nakon što je Sergio Agüera već u četvrtoj minuti donio uvodno vodstvo španjolskom sastavu domaćin iz Trondeheima je početkom nastavka preko Henriksena izjednačio na 1-1. Ipak, šest minuta prije kraja susreta u kojem je Rosenborg više, ali neprecizno prijetio, ukazao se Tiago uzevši loptu na svojoj polovici i potom u "slalomu" nanizavši nekolicinu suparnika neobranjivo tukao s velike udaljenosti. Donijelo je to Atleticu sedmi bod i drugo mjesto ljestvice koje je do sada držao Aris.

S jednim bodom iz tri utakmice Gent ( Mario Barić svih 90 minuta) je dočekao vodeću momčad skupine C, lisabonski Sporting. Do 77. minute snage su na travnjaku bile poravnate, a takav je bio i rezultat na semaforu (1-1). Iskjučenje Abela dvije minute potom srozalo je igru gostiju što su iskoristili Conte i Arbeitman zabivši za konačnih 3-1.

U Sofiji je Levski protiv Lillea odigrao 2-2.

Nakon 4. kola skupine F Europa lige nogometaši moskovskog CSKA su i teoretski osigurali prolaz dalje. U četiri odigrane utakmice skupili su maksimalnih 12 bodova...

Nakon što su "osvojili" Siciliju prije dva tjedna pobijedivši Palermo u gostima 3-0, ovog četvrtka su slično dominantni bili na domaćem travnjaku (pobjeda 3-1). Unatoč činjenici što su primili pogodak već u 10. minuti (Maccarone).

No, Nocerino je svoje suigrače iz Palerma gurnuo u rupu tako što je u 17. i 31. minuti zaradio dva žuta kartona, a pravi stampedo prema gostujućem vrataru Benussiju je nastao početkom drugog dijela. U uvodnih deset minuta CSKA je zabio tri pogotka - jedan Japanac Honda, a dva Čeh Necid.

Osim što se CSKA ovom pobjedom potpuno izdvojio iznad konkurenciju u skupini, veliki korak naprijed je napravila praška Sparta koja je slavila kod švicarskog drugoligaša Lausanne s 3-1. Sparta sada ima sedam bodova, četiri više od Palerma na trećem mjestu. Na ovom ogledu u Švicarskoj, u dresu Sparte, svih je 90 minuta odradio hrvatski nogometaš Manuel Pamić.

U skupini E su se na vrhu izdvojili bjeloruski BATE Borisov i ukrajinski Dinamo Kijev. Niti jedna momčad nije još matematički osigurala prolaz, ali je prije svega BATE milimetrima blizu.

U ovom kolu je BATE pobijedio na domaćem travnjaku moldavski Sheriff sa 3-1, uz strijelce Rodionova, Pavlova i Bressana, dok je Dinamo u Kijevu pobijedio nizozemski AZ Alkmaar s 2-0.

Oba je puta strijelac za Dinamo bio ukrajinski reprezentativac Artem Milevski (47. i 61. minuta), dok je hrvatski nogometaš Ognjen Vukojević odigrao svih 90 minuta u pobjedničkom sastavu.

Na Anfieldu su navijači Liverpoola gledali još jednom ove sezone tužno prema travnjaku očekujući novi kiks svojih miljenika. Spremao se i poraz protiv Napolija...

No, u završnici utakmice 4. kola skupine K Europa lige bljesnuo je Steven Gerrard, kapetan Liverpoola, i to tri puta. Argentinac Lavezzi je još u 28. minuti donio prednost talijanskim južnjacima i takav je rezultat stajao sve do 76. minute.

Od tada je krenuo preokret u režiji engleskog reprezentativca koji je do kraja postigao - hat-trick. Drugi i treći pogodak je postigao u samoj završnici, u 88. i 89. (prvi iz jedanaesterca) i navijači na Anfieldu su mogli otpočeti veliko slavlje. Liverpool je s ova tri boda odbjegao pratnji na ljestvici. Imaju 8 bodova, ali još moraju "raditi" za prolaz dalje. U igru se vratila Steaua koja je u Bukureštu, s identičnih 3-1, pobijedila nizozemski Utrecht.

I tamo je jedan igrač odlučio golovima u dvije minute. U pitanju je Stancu koji je zabio u 52. i 53. minuti za 3-1.

Unatoč 1-1 na domaćem terenu protiv Beşiktaşa prolaz dalje u Europa ligi je ostvario Porto. Osim po pogotka na obje strane, na utakmici su pokazana i dva crvena kartona (po jedan na obje strane).

U skupini J je Sevilla vodeća momčad s 9 bodova, a u ovom kolu su Andalužani s lakih 4-0 pobijedili ukrajinski Karpati na svom Sanchez-Pizjuanu. Dva puta je strijelac bio Alfaro, a po jednom Cigarini i Negredo.

U drugom ogledu, u Parizu, PSG i dortmundska Borussija su odigrali bez pogodaka iako je frcalo na obje strane. Veću žal za tri boda mogu izraziti gostujući igrači koji ponekad nisu zabili niti kada vratara nisu imali ispred sebe kao prepreku.

Nogometašima Stuttgarta nikako da krene u njemačkom nogometnom prvenstvu, u Europa ligi, pak, djeluju vrlo dojmljivo pa su tako svladali na gostovanju Getafe 3-0 u susretu 4. kola skupine H...

Donijelo je to Bundesligašu i dvanaesti bod, potvrdilo na vodećem mjestu ljestvice grupe, i osiguralo prolazak među posljednje 32 momčadi natjecanja. Precizni su za Stuttgat bili Marica, Gebhart i Harnik, a pobjedu narušuje tek crveni karton strijelca uvodnog gola. Dobio ga je Marica u 79. minuti zbog navlačenja suparnika za uho.

U istoj skupini Odense je stigao do prve pobjede. Ostvarili su je protiv švicarskih Young Boysa, a bilo je 2-0 učinkom dvostrukog strijelca Hansa Henrika Andreasena. Inače, bila je ovo 50. utakmica Odensea u utakmicama Kupa UEFA-e/Europa lige.

Tri boda protiv Debrecena, uknjižena 3-0 pobjedom, zadržala su PSV-u na vrhu ljestvice u skupini I, a mađarski klub i matematički izbacili iz utrke za drugim krugom.

Sampdoria i Metalist odigrali su 0-0.

Europa liga, 4. kolo:

Skupina A:

Juventus - Red Bull Salzburg 0-0

Lech - Manchester City 3-1 (Injac 30, Arboleda 86, Możdżeń 90 / Adebayor 51)

Redoslijed: 1. Lech 7, 2. Manchester City 7, 3. Juventus 4, 4. Red Bull Salzburg 2.

Skupina B:

Bayer - Aris 1-0 (Vidal 90)

Rosenborg - Atletico Madrid 1-2 (Henriksen 52 / Agüero 4, Tiago 84)

Redoslijed: 1. Bayer 8, 2. Atletico Madrid 7, 3. Aris 4, 4. Rosenborg 3.

Skupina C:

Gent - Sporting 3-1 (Smolders 7-11m, Conte 79, Arbeitman 82 / Saleiro 39)

Levski - Lille 2-2 (Dembele 11, Gadzhev 82 / De Mello 35, Ivanov 88-ag)

Redoslijed: 1. Sporting 9, 2. Lille 5, 3. Levski 4, 4. Gent 4.

skupina E

Dinamo Kijev - AZ Alkmaar 2-0 (Milevski 47, 61)

BATE Borisov - Sheriff 3-1 (Rodionov 16, Pavlov 70, Bressan 75 / Erohin 32)

Redoslijed: 1. BATE Borisov 10, 2. Dinamo Kijev 7, 3. AZ Alkmaar 3, 4. Sheriff 3.

skupina F:

CSKA Moskva - Palermo 3-1 (Honda 47, Necid 50, 54 / Maccarone 10)

Lausanne - Sparta Prag 1-3 (Katz 6 / Bony 45, 90, Kweuke 75)

Redoslijed: 1. CSKA Moskva 12, 2. Sparta Prag 7, 3. Palermo 3, 4. Lausanne 1.

Europa liga, 4. kolo:

Skupina H:

Getafe - Stuttgart 0-3 (Marica 26, Gebhart 64, Harnik 76)

Odense - Young Boys 2-0 (Andreasen 12, 60)

Redoslijed: 1. Stuttgart 12, 2. Young Boys 6, 3. Getafe 3, 4. Odense 3.

Skupina I:

VIDEO PSV - Debrecen 3-0 (Afellay 22, Reis 44, Wuytens 88)

Sampdoria - Metalist 0-0

Redoslijed: 1. PSV 10, 2. Metalist 7, 3. Sampdoria 5, 4. Debrecen 0.

skupina J

PSG - Borussia Dortumnd 0-0

Sevilla - Karpati 4-0 (Alfaro 9, 42, Cigarini 31, Negredo 51)

Redoslijed: 1. Sevilla 9, 2. PSG 8, 3. Borussia (D) 5, 4. Karpati 0.

skupina K

Liverpool - Napoli 3-1 (Gerrard 76, 88-11m, 89 / Lavezzi 28)

Steaua - Utrecht 3-1 (Gardos 29, Stancu 52, 53 / Mertens 34)

Redoslijed: 1. Liverpool 8, 2. Steaua 5, 3. Napoli 3, 4. Utrecht 3.

skupina L

VIDEO Porto - Beşiktaş 1-1 (Falcao 36-11m / Nihat 61)

Rapid - CSKA Sofija 1-2 (Salihi 56-11m / Jančev 50, Marquinhos 65)

Redoslijed: 1. Porto 10, 2. Beşiktaş 7, 3. Rapid 3, 4. CSKA Sofija 3.

Linker
25. rujan 2024 05:13