Damir Milinović u dresu Rijeke na utakmici protiv Hajduka 2003.

NOVI SPORTCAST

‘Mi smo pobijedili Hajduk pred 45.000 navijača i cijeli Poljud nam je skandirao. Tada i nikad više!‘

Nekad poznati igrač, danas trener ZG kluba: ‘Na prvi trening došlo mi je 58 igrača. Rekord...‘
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 13. srpanj 2022. 14:32

Damir Milinović je imao lijepu igračku karijeru koju je uglavnom proveo u Rijeci, ali je igrao i za Dinamo, Bochum i Austriju Salzburg. Trenerskim poslom se počeo baviti 2007., netom nakon završene igračke karijere i to u Pomorcu iz Kostrene, a prošlu sezonu je proveo u Zagorcu iz Krapine s kojim je osvojio uvjerljivi naslov u Trećoj HNL Središte. Uoči nove sezone je preuzeo Dubravu koja će igrati u novoj Prvoj NL, odnosno drugoligaškom društvu.

"Na prvom treningu je bilo 58 igrača. Meni je osobno ovo rekord. Jednom sam prilikom, dok sam bio trener u Gorici imao 45 igrača, ali ovo je to premašilo. Malo to ide prema brojci koliko bi ih trebalo ostati - sad smo došli do brojke 38, a narednih dana ćemo smanjiti na 25 onih koji bi trebali ostati u kadru prve momčadi", ispričao je Milinović zanimljivu anegdotu sa starta priprema u novom Sportcastu te dodao:

"Svatko želi probati, svak traži put k sreći. Razumijem te dečke koji dođi, žele probati, ali međutim moramo biti objektivni da je to za neke još uvijek preveliki zalogaj. Za neke je bolje da negdje igraju nego da sjede na klupi ili tribinama."

image

Damir Milinović

SPORTSKE NOVOSTI

S obzirom na to da je prošle godine vodio klub u Trećoj HNL Milinovića smo pitali i što misli o jedinstvenom trećeligaškom natjecanju ove sezone, odnosno Drugoj NL u kojoj će igrati 16 klubova.

"Mene je samo strah da u toku prvenstva netko ne odustane. To su većinom igrači amateri, a kada se ide na neko daleko gostovanje moraju se uzimati slobodni dani na poslu. Bit će to veliki izazov za klubove, ali mislim da je to dobra stvar za nogomet. Nadam se da će biti dobra liga, ali samo se nadam da na pola sezone neće netko odustati."

Nakon niželigaškog nogometa, okrenuli smo se onom najboljem, SuperSport HNL ligi od koje očekujemo ista uzbuđenja kao prošle sezone.

"Nema ljubitelja nogometa koji nije uživao u prošloj sezoni jer nije prvenstvo zanimljivo kad netko pobjegne ili zaostane 20 bodova. Nadam se da će ove godine isto tako biti dobra liga i da će opet biti neizvjesno."

U prijelaznom roku smo vidjeli dosta povrataka i dolazaka iz većih liga u HNL i to ne samo u Dinamu, Hajduku i Rijeci, već i u manjim klubovima jer je Dario Maresic došao u Istru 1961, odnosno Jozo Stanić u Varaždin.

"To je veličina našeg nogometa. Igrači su se iz velikih liga i dobrih klubova počeli vraćati u HNL."

Od svih pojačanja najviše je pompe izazvao dolazak Josipa Drmića u Dinamo gdje sada trener Ante Čačić ima slatke brige jer osim njega ima i Brunu Petkovića. U Superkupu su njih dvojica igrali zajedno u napadu, a na klupi je bio Mislav Oršić.

"Lijepo je imati širok kadar i puno igrača, svi kažu da su to slatke brige, ali treneru nisu slatke brige. Ne stavite Oršića u momčad, već je on možda osjetio da bi trebao igrati - ne stavite Drmića, već je on možda isto osjetio. Drmić je odličan igrač, pokazao je u Rijeci da je sjajan strijelac i da ima nos za gol, ali upitno je hoće li ponoviti sezonu iz Rijeke. Dinamo je posebna sredina gdje moraš biti maksimalan na svakom treningu i na svakoj utakmici. Puno je igrača nestalo u Dinamu, a bili su dobri u svojim klubovima jer ne mogu pratiti taj ritam."

image

Damir Milinović i Emir Fulurija

SPORTSKE NOVOSTI

Milinović je najveći dio karijere proveo u Rijeci i naravno da gleda prema Rujevici.

"Rijeka ove godine nakon dugo vremena ulazi s domaćim dečkima. Trenerski tandem Tadić - Budičin je domaći, puno je domaćih igrača iz Rijeke što do sada nije baš bio slučaj. Ne znam je li prošle sezone bio jedan ili dva igrača iz Rijeke. Kao bivši igrač, kapetan i građanin Rijeke želim da naprave dobru momčad, da se napravi dobra momčad. Bilo je puno promjena, a mislim da ni treneri još uvijek ne znaju s kim će istrčati na prvu utakmicu. Doveli su Alena Halilovića, ali trebat će mu vremena da pokaže što može. Vjerujem da će se u Rijeci naći i da će pokazati barem dio onoga zbog čega smo ga nazvali ‘hrvatskim Messijem‘."

Zanimalo nas je i je li bilo poziva za klupu Rijeke.

"Igrao sam tolike godine u Rijeci, bio sam kapetan i još uvijek imam najviše nastupa u dresu Rijeke od kada je HNL-a, ali nije bilo poziva. Sad se mijenjaju stvari, sad su prva dva riječka trenera nakon dugo vremena pa se svi nadamo da će praksa biti učestalija da budu riječki treneri."

Prisjetio se Milinović i jedne sjajne scene koju je doživio u dresu Rijeke na Poljudu.

"Nikada neću zaboraviti 1999. godinu kada smo se borili za prvaka Hrvatske, kada je na Poljudu bilo 45.000 ljudi. Mi smo tu utakmicu dobili, a cijeli Poljud je skandirao ‘Rijeka, Rijeka‘. To je bilo tada i više ne, ali oni znaju stvarno napraviti taj ambijent. Svakom igraču, pa i protivničkom gušt doći igrati na puni Poljud jer dobiješ poseban motiv."

Što Milinović misli o odgodi utakmica u SuperSport HNL; o fenomenu Livaje i navijačima Hajduka: o pojačanjima svih vodećih klubova; o borbi u drugom dijelu tablice; o reprezentaciji i mladim stoperima; o prenatrpanom kalendaru natjecanja; o rezultatima prvog kola domaćeg prvenstva i o drugim temama pogledajte u našem Sportcastu:

Linker
01. svibanj 2024 10:23