GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
SEDLOSKI ZA JL

‘Dinamo je svemirski brod za sve klubove na Balkanu! Naš je cilj zapravo Konferencijska liga...‘

U 2. pretkolu Lige prvaka Dinamo će dočekati nekadašnju zvijezdu, poslije i trenera druge momčadi
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 13. srpanj 2022. 16:48

Još smo u Španjolskoj. Čekamo večernji let i zbrajamo dojmove s utakmice. Malo je nedostajalo da nam se istopi velika prednost iz one pobjede u Skoplju, ali srećom sve je dobro završilo, javio se Goce Sedloski u srijedu ujutro.

Večer prije njegov je Shkupi na gostovanju kod Red Impsa zamalo kompromitirao tri gola prednosti (3-0) iz prvog dvoboja. Dvadesetak minuta prije kraja meča prvak Gibraltara držao je u rukama 2-0 vodstvo. Red Imps se predstavio u skladu s imenom: "crveni vragolani", u stvarnosti mahom španjolski hakleri, opsjedali su kazneni prostor makedonskog prvaka i na koncu za dlaku izvisili. U 2. pretkolu Lige prvaka Dinamo će ipak dočekati svoju nekadašnju zvijezdu, trofejnog igrača, a poslije i trenera druge momčadi.

- Sedam ili osam godina u jednom klubu, pa makar to bio i velikan poput Dinama... Puno je to. Ispravite me ako griješim, ali samo se Arijan Ademi u Maksimiru zadržao dulje od mene - razmišlja naglas 48-godišnji trener.

Pitamo Gocu gdje je zapelo u uzvratu ako je u prvom meču s terena otpuhao prvaka patuljaste zemlje.

Rekorderi po golovima

- Nije nam bilo lako. Već uoči puta zaglavili smo u problemima s igračima, jer jedan nije imao putovnicu, a drugi nije uspio dobiti vizu. Onda smo još istrčali na teren s umjetnom travom, a ne snalazimo se najbolje na toj podlozi, po neviđenoj vrućini. Jednostavno se nismo snašli. Kada su nam zabili prvi gol, domaćini su poletjeli, dobili na sigurnosti, a moja momčad je počela malo paničariti. Podsjetit ću vas da Red Imps nisu baš bezveznjaci, jer prošle godine su izbacili Rigu i upali u skupinu Konferencijske lige (tamo su, doduše, upisali šest poraza u šest utakmica s Kopenhagenom, PAOK-om i Slovanom iz Bratislave, op. n.). Kasnije smo se ipak stabilizirali, u kriznim trenucima nismo izgubili glavu. Prošli smo, zatvaramo poglavlje i sada imamo pet-šest dana pripreme za Dinamo. U ponedjeljak se vidimo u Zagrebu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Shkupi je domaćinska momčad?

- Ne bih rekao, želja mi je uvijek igrati istim stilom, a rekordni broj golova u lanjskom prvenstvu (66 pogodaka u 33 kola) dokazuje da smo efikasna momčad. Prije tjedan dana u Skoplju smo Red Impse nadigrali, zabili smo im tri, a mogli smo još, ali nije to posljedica nekakve euforije, nego dobrog nogometa koji smo igrali. Prije nekog vremena smo na gostovanju kod Fenerbahcea odigrali 2-2.

Goce Sedloski već je vodio makedonskog prvaka u utakmicama s Dinamom. Dogodilo se to 2016. godine kada je na klupi Vardara vladao nacionalnim prvenstvom uzevši tri naslova, dva kao trener i jedan kao sportski direktor. U Skoplju je bilo 2-1 za plave, a malo je nedostajalo da si momčad Cice Kranjčara u uzvratu zakomplicira život. Dinamo je dvaput trčao za minusom i na koncu na Pjacin pogon dobio 3-2.

Iz Vardara u Shkupi, iz zagrebačke perspektive, možda izgleda kao putovanje s konja na magarca, ali u međuvremenu je kultni skopski klub potonuo u drugu ligu, a Shkupi izrastao u najozbiljniju momčad u zemlji.

Gazda iz Turske čeka...

- Došao sam prije godinu i pol. S gazdom iz Turske dogovorio sam da ćemo graditi projekt momčadi za Europu. Do kraja prvenstva osigurali smo izlazak na euroscenu i tamo smo ispali od jake portugalske Santa Clare. Ove sezone voljeli bismo otići korak dalje, do skupine Konferencijske lige, naravno uz imperativ obrane naslova državnog prvaka. Prošlu smo kampanju suvereno odradili, osigurali smo titulu pet kola prije kraja lige. Zadovoljan sam, vjerujem da imam dobru ekipicu na okupu. Dosta je tu stranaca, nije uvijek lako sinkronizirati različite stilove, no najvažnije je da posjeduju kvalitetu.

Kakav nogomet preferira Shkupi...

- Znate mene, volim agresivne i neustrašive igrače. Kao nogometaš nikada nisam volio čučanje u obrani, uvijek me vuklo prema naprijed, želim zabiti gol i isto tražim od svoje momčadi. Jedan od ciljeva kluba jest afirmacija mladih igrača jer bez jednog pravog transfera teško je zatvoriti proračun. Prošle godine klub je prodao gambijskog napadača Darboea u Bjelorusiju za milijun eura, a sada puno klubova želi našeg Sundaya Adetunjija, nigerijskog napadača koji je lani u ligi zabio 20 i nedavno Feneru utrpao dva komada. Zamolio sam predsjednika da se strpi s transferom dok ne vidimo kako će se rasplesti naša europska priča.

Znači da se ipak diskretno crtaju planovi kako podmetnuti nogu Dinamu...

- Bolje da ne uspoređujemo naše dvije stvarnosti. Dinamo je svemirski brod, ne samo za nas, nego za sve klubove na Balkanu. Naš je cilj predstaviti se u dobrom svjetlu, a poslije ćemo tražiti put prema skupini Konferencijske lige.

Linker
26. travanj 2024 07:53