Luka Ivanušec 

 ANTE CIZMIC Cropix
U DRUGOM PLANU

Vatreni u problemima: Ciljao na Premier ligu, a onda su mu ‘ukrali sreću‘. Kod Dalića je bio samo promatrač

S Maksimira je otišao s jako velikim ambicijama, ali negdje je zapelo
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. rujan 2024. 23:22

Feyenoord je u nedjelju svladao NAC Bredu 2:0 u šestom kolu nizozemskog prvenstva, a hrvatski reprezentativac Luka Ivanušec je ušao u igru u 62. minuti umjesto Igora Paixaoa. To je čovjek koji mu je ukrao sreću u Rotterdamu i determinirao da hrvatski reprezentativac ove sezone bude na klupi.

Slotov izbor

Kupljen lani kao pojačanje iz zagrebačkog Dinama za nešto manje od 8 milijuna eura, u doba trenera Arnea Slota koji je sada u Liverpoolu, Ivanušec je odmah dobio šansu u prvoj postavi, ali jedna ozljeda ligamenta gležnja koja je ga odvojila od terena 36 dana pokazala se jako skupom. Prigodu je, naime, na mjestu lijevog krila, gdje su vidjeli njega, dobio Brazilac Igor Paixao i - impresionirao. Igrao je odlično, probijao, zabijao, asistirao.

Radi se o brzom, okretnom i tehnički jako dobrom 24-godišnjaku koji se prometnuo u jednog od najvažnijih igrača momčadi s De Kuipa, a novi trener, Danac Brian Priske, u njega ima golemo povjerenje. Iako se Ivanušec lani vratio i igrao, premda je potom imao još jednu ozljedu koju je rehabilitirao dva tjedna, ipak nije uspio uhvatiti kontinuitet, a specijalno nije mogao istisnuti Brazilca, što je samo potvrđeno ove sezone.

image

Luka Ivanušec

MARCEL VAN DORST Nurphoto Via Afp

Netko će kazati da Luka Ivanušec teško prati tempo Feyenoorda, jasno je da se radi o bitno većem intenzitetu treninga i igre nego što ga je imao u Dinamu, te se o tome može razgovarati, ali taj Paixao je živa vatra i njegov odličan nogomet glavni je razlog što statira pokraj terena. Ranije je bio desno krilo, silom prigoda “uletio” je na lijevo i zatvorio vrata Hrvatu.

Brazilska konkurencija

U protekloj sezoni nizozemske lige Ivanušec je igrao 24 susreta, od toga 14 od prve minute. Prosječno je na terenu boravio 48 minuta, a imao je itekako dobrih izdanja jer, primjerice, SofaScore ga je u četiri navrata uvrstio u momčad kola. Na kontu su bila tri gola i pet asistencija. Statistika je govorila o četiri promašene velike prilike. Dodao je tome je 1,4 uspješna driblinga po utakmici. Na startu tekuće sezone dobio je samo jednu prigodu započeti od prve minute, u dva navrata je ušao, na terenu je prosječno 34 minute, nema gola, dodavanja za pogodak, a niti propuštene šanse.

image

Luka Ivanušec

MARCEL VAN DORST Nurphoto Via Afp

Igora Paixaoa doveli su godinu dana prije Ivanušeca iz Coritibe za 4,5 milijuna eura. U toj prvoj sezoni zabio je sedam golova u 28 ligaških nastupa, od toga 15 od starta, te imao pet asistencija, no tada je većinom ordinirao po desnoj strani. Lijevo je podosta utakmica igrao Oussama Idrissi, na posudbi iz Seville. Tadašnji Feyenoordov trener Slot htio je Ivanušeca, za kojega je vjerovao da će biti jako rješenje i zato je toliko dugo čekao Dinamo da mu ga proda za 7,8 milijuna eura. No, kako se hrvatski igrač ozlijedio Paixao je “krpao rupu” i ostao. U proteklom prvenstvu postigao je devet golova, uz tri asistencije u 31 nastupu, a u tekućem prvenstvu je zabetoniran u ekipi, započeo je svih pet prvenstvenih utakmica, u njima boravio na terenu u prosjeku 85 minuta, postigao dva pogotka i jedan namjestio.

Ne ide po planu

Luka Ivanušec je vjerovao da će u nizozemskom klubu potvrditi kvalitetu, prvo se europski afirmirati za lige Petice, te potom napraviti konačan iskorak u karijeri. Ciljao je posebice na engleski Premiership. Zasad mu, međutim, ne ide po planu. Izbornik Zlatko Dalić zove ga u reprezentaciju, međutim, za Vatrene također igra jako malo. Primjerice, u rujanskoj akciji bio je samo promatrač, jer u ogledima s Portugalom i Poljskom na početku novog izdanja Lige nacija nije dobio niti minute. Ako se ovako nastavi prijeti mu dodatan pad rejtinga u nacionalnoj vrsti, pogotovo zbog dolaska mladih veznjaka, a u formaciji 3-5-2 nema klasičnih krila.

No, to mu je ovog časa čak sekundarno. Ključno je za Ivanušeca da se izbori za poziciju u Feyenoordu, ako je ikako moguće, ili će morati tražiti drugo klupsko rješenje koje neće biti korak premda zvijezdama, kako je očekivao, nego tek odskočna daska za bolje godine koje dolaze. Ide druga sezona u nizozemskom klubu, a nije se nametnuo. Opet, možda još uvijek nije kasno. Zašto se i njemu Fortuna ne bi nasmiješila...

Linker
28. rujan 2024 01:42