DAMIR KRAJAC Cropix
IZNENAĐENJE U PRVIH 11

Ovo je najbolja postava Vatrenih na početku sezone. Dalić je ‘zaboravio‘ odbačenog dinamovca

Uz pomoć Sofascorea sastavili smo momčad najbolje ocijenjenih Hrvata na početku klupske sezone
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 26. rujan 2024. 08:45

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacija Zlatko Dalić u ponedjeljak je objavio popis reprezentativaca za utakmice Lige nacija protiv Škotske i Poljske. Na njegovoj listi nije bilo previše iznenađenja, tek nas je sve obradovao povratak Mislava Oršića u krug Vatrenih, a mi smo se poigrali i provjerili koliko Dalićev popis odgovara aktualnoj formi hrvatskih nogometaša.

U pomoć smo pozvali Sofascore te analizirali učinak hrvatskih nogometaša u deset najjačih europskih liga prema aktualnom UEFA-inom rankingu. To su, uz lige petice, i prvoligaška natjecanja u Nizozemskoj, Portugalu, Belgiji, Češkoj i Turskoj, a u tih 10 liga igra točno 54 Hrvata.

Među svim tim nogometašima tražili smo najbolje ocijenjene u nacionalnim prvenstvima. Da bismo ipak izuzeli one koji su bljesnuli u jednoj ili dvije utakmice, željeli smo u obzir uzeti samo one koji su odigrali barem 50% prvenstvenih minuta.

Međutim, naišli smo na problem kojeg ima i Dalić - niti jedan od nogometaša koji konkuriraju za pozicije desnog i lijevog beka, odnosno ‘wingbacka‘ kako se popularno naziva ta pozicija u modernom 3-5-2 sustavu kojeg sada prakticira i Hrvatska, nije upisao 50% minutaže pa smo tu granicu malo spustili, na 45%. Da nismo, imali bismo postavu u kojoj nominalni stoperi igraju na bočnim pozicijama, a zaključili smo da je takva Hrvatska ipak predefenzivna.

Najbolje ocijenjeni hrvatski nogometaš po SofaScoreu u dosadašnjem dijelu sezone je Andrej Kramarić koji je s prosjekom 7,83 trenutno sedmi najbolje ocijenjeni igrač Bundeslige. Nakon njega slijede tri stopera - Joško Gvardiol (7,44), Josip Šutalo (7,35) i bivši dinamovac Boško Šutalo (7,35), a u top 10 su i Mateo Kovačić (7,34), Luka Modrić (7,25), Alen Halilović (7,25), Dominik Livaković (7,13), Milan Badelj (7,10) i Kristijan Jakić (7,10) kojem smo ‘oprostili‘ što je odigrao tek 46,4% minuta za Augsburg. Ovoj desetorici dodajte najboljeg lijevog beka, Bornu Sosu (6,78) koji je također ispod 50% minuta (46,4%) te drugog napadača, Franju Ivanovića (6,97) i dobit ćete ovu postavu:

Livaković - B. Šutalo, J. Šutalo, Gvardiol - Jakić, Modrić, Kovačić, Halilović, Sosa - Kramarić, Ivanović.

image

Najbolje ocijenjeni Hrvati na početku sezone

SPORTSKE NOVOSTI

Da nismo stavili nikakav limit minuta u prvoj postavi bi umjesto Halilovića bio Lovro Majer (7,30) koji je zbog ozljede odigrao tek 34,2% minuta, ali i manje poznati napadač Luka Kulenović. Ovaj 24-godišnjak igra za nizozemski Heracles za koji je odigrao 171 minutu (31,7%) te ima prosječnu ocjenu 7,10. Kulenović je u Nizozemsku stigao iz Slovana iz Libereca, veći dio karijere je proveo u ligi Bosne i Hercegovine, a jedno vrijeme je bio član druga momčadi Osijeka te Kustošije.

Zanimljivo je pogledati i koji igrači se po ocjenama nalaze između 11. i 20. mjesta. To su Marko Bulat (7,08), Toni Borevković (7,05), Luka Vušković (7,04), spomenuti Ivanović (6,97), Duje Ćaleta-Car (6,96), Ante Budimir (6,95), Borna Sosa (6,78), Mario Pašalić (6,75), Marin Šverko (6,75) i Nediljko Labrović (6.75).

Linker
26. rujan 2024 11:47