Tomislav Kristo / Cropix
NA ODLASKU PORUČIO

Nakon transfera koji će mu donijeti plaću od 12.000 eura: 'Jednog dana ću se vratiti'

Tomislav Kiš otišao je u belgijski Kortrijk. U samoj završnici prijelaznog roka munjevito se rasplela saga oko 21-godišnjeg napadača.
Piše: Slaven AlfirevićObjavljeno: 31. kolovoz 2015. 19:25

Još u petak nakon razgovora igračevih zastupnika Roberta Novosela i Miroslava Blaževića mlađeg s vodstvom Hajduka postalo je jasno kako Kiš neće produžiti ugovor koji mu je istjecao na kraju sezone, piše Slobodna Dalmacija.

A 24 sata kasnije, kada je već U21 reprezentativac Hrvatske s momčadi Hajduka bio doputovao u Zagreb dan prije gostovanja protiv Intera iz Zaprešića, otputovao je iz hotela uz suglasnost kluba prema Belgiji kako bi realizirao transfer. Navodno težak oko 200 tisuća eura. Jučer je Kiš u pratnji Blaževića juniora u Belgiji bio podvrgnut liječničkom pregledu i potpisao je trogodišnji ugovor za Kortrijk.

Kiš nije htio produžiti ugovor s Hajdukom. U njegovu taboru nisu bili zadovoljni ponuđenim, ali ni statusom igrača koji unatoč nekoliko vrlo važnih golova na startu sezone (četiri) u zadnja tri europska susreta Hajduka nije dobio ni minute! A golovima je ranije doprinosio prolazima u susretima protiv Kopera i Strømsgodseta. Hajduk je nudio novi ugovor po kojem bi navodno Kiš zarađivao oko 3500-4000 eura mjesečno. Navodno je druga strana tražila 8000. No, sada je više i svejedno. Hajduk je ostao bez svog najubojitijeg napadača ove sezone.

Na startu sezone Kiš je u deset odigranih susreta zabio četiri pogotka. No, ne zaboravimo, u samo pet ogleda Kiš je bio u početnoj postavi. U ostalima je ulazio s klupe. A ni u jednom slučaju nije odigrao svih 90 minuta. Na koncu se pokazalo kako je Kišu za svaki gol trebalo samo 109 minuta, po čemu je među "bijelima" bio rekorder. Usporedo s dolaskom Kiša u ljeto 2011. godine iz Croatije Sesvete s teretom uloge najboljeg strijelca juniorske prve lige krenula je i simpatija navijača Hajduka prema plavokosom Zagrepčaninu koji je osvajao pojavom, pristupom, ali i golgeterskim instiktom.

Međutim, mišljenje publike uglavnom nisu dijelili treneri. Čak ni kada je Kiš bivao ubojit na pripremama. Morao je težim putem do statusa prvotimca preko posudbi u Dugopolju (tada je zaradio i tešku ozljedu čeljusti zbog koje je mjesecima izbivao s travnjaka), Gorici, slovenskom Zavrču. Međutim, gdje god da je igrao Kiš je i zabijao. I upravo na startu sezone u kojoj se kroz pripreme konačno izborio za potpuni povratak na Poljud dogodio se razlaz.

Kada mu je dupkom puni Poljud nakon euro-golova Slovencima, Norvežanima skandirao "Kiš! Kiš! Kiš! Kiš!". Tri euro susreta bez sekunde na travnjaku, Ohandza koji je (ipak zasluženo) ispred njega kada su u pitanju napadači, Burićev sustav igre u kojem za drugog napadača nema mjesta ni kada momčadi za prolaz nedostaju tri gola. I sjećanje na prethodne tri sezone dokazivanja u Hajduku i po posudbama. Sve je to utjecalo na konačnu odluku.

Kiš je odlučio da neće produljiti ugovor koji mu je istjecao na ljeto, a u Hajduku takvi igrači ne igraju, takva je politika kluba. Odlučio je mladi napadač sreću potražiti u Belgiji. Usporedbe radi u tamošnjem prvoligašu Kortrijku bi mu navodno primanja trebala iznositi oko 12 tisuća eura mjesečno. S druge strane, Hajduk sad mora naći još jednog napadača. Od klasičnih punti (izuzev igrača na posudbama, pa i Milevskog) zapravo ostao je samo na Ohandzi i Maglici.

No, već je Kiš najavio povratak. Ne samo danas na okupljanje U21 reprezentacije, nego u Poljud.

- Grad Split mi je prirastao srcu. Uvijek ću biti dio grada i Hajduka. Jednog dana ću se vratiti – najavio je Kiš.

Za četverogodišnjeg boravka u Hajduku plavokosi Zagrepčanin postao je miljenik navijača, svaki njegov gol, dobar potez dočekivali su s oduševljenjem. Međutim, rastanak je stigao prije nego što se obostrano očekivalo.

- Navijači su mi uvijek bili podrška. Hvala im za sve – poručio je na rastanku Kiš.

Linker
22. rujan 2024 06:29