ZAŠTO JE ODBIJEN POLJUD?

Na brojačima karata i video nadzoru ne inzistira Fifa ili Uefa, već hrvatski zakon!

Nakon što je Platini zaprijetio izbacivanjem Hrvatske s internacionalne scene, u HNS-u kažu kako je upravo MUP odlučio da više neće biti popusta na susretima Vatrenih
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. travanj 2013. 16:10

Mnogi se pitaju traži li Fifa ultimativno da stadion na kojem se igraju kvalifikacije za SP mora imati video nadzor i brojače ulaznica. Ne, Fifa to preporuča, ali kao obvezu to nameće Zakon RH o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. MUP i HNS ove su godine odlučili čvrsto i dosljedno provoditi zakon, barem kad se radi o najvišoj razini, a to susreti nacionalne A-vrste.

Naime, ta odredba da se međunarodni dvoboji i Prva HNL smiju igrati samo na stadionu koji zadovoljava sve te sigurnosne uvjete donijet je još prije nekoliko godina, međutim i MUP i HNS odgađali su njegovi primjenu, pa je tako Wales u listopadu mogao gostovati u Osijeku.

Međutim, nakon što je Platini zaprijetio izbacivanjem Hrvatske s internacionalne scene, u HNS-u kažu kako je upravo MUP odlučio da više neće biti popusta na susretima Vatrenih, a postupno će se primjenjivati i na utakmice klubova. RH tako želi biti čista pred Uefom.

Prema informacijama iz HNS-a, ovoga ljeta, po svemu sudeći, dopustit će se još našim klubovima koji igraju kvalifikacije za Europsku ligu da budu domaćini na stadionima koji ne zadovoljavaju te kriterije. Od sredine sljedeće godine, dakle od sezone 2014/15. licencu za Prvu HNL, tako i Europu dobit će samo klubovi s brojačima, a već ove zime dužni su postaviti video nadzor. Dakle, to što Štimčeva momčad ne igra u Splitu ili Osijeku dok ne zadovolje sigurnosne stavke nije imperativ Fife, jer ima država poput BiH koje nemaju niti jedan takav stadion, ali jest po Zakonu RH.

Danas se pitamo hoće li doista MUP inzistirati da svi prvoligaši budu "totalno opremljeni" od sljedećeg ljeta jer gdje će naći novac za to? Na stadionu kao što je Poljud cijena je oko milijuna eura, na onima s manje ulaza i manje tribina nešto je niža.

MUP i Kuća nogometa po svemu dosad poznatom neće dopustiti da Split kandidira za domaćinstvo Belgiji dok Poljud ne bude sređen. Pitanje je tko će to platiti. Ako bi to učinio HNS, sigurno bi to bilo jako lijepa gesta prema hrvatskom jugu, ali bi ujedno u neravnopravan položaj doveo ostale klubove koji neće dobiti licencu ukoliko to nemaju. Radilo bi se o klasičnom pogodovanju jednom, na štetu drugih. Grad Split jedini je ovlašten i zadužen da se pozabavi sa stadionom.

Linker
22. rujan 2024 02:22