Vojko Basic / CROPIX
KUP HRVATSKE

Hajduk i Lokomotiva u finalu: Milić spasio Bijele, povijesni uspjeh momčadi s Kajzerice

Piše: Alen OrlićObjavljeno: 17. travanj 2013. 11:11

Hajduk se provukao kroz ušicu igle i prošao u finale Hrvatskog kupa iako je u uzvratnoj utakmici polufinala na Poljudu odigrao samo 1-1 sa Slaven Belupom.

Remi koji je bio dovoljan za prolaz dalje, ali to je bila teška utakmica za gledanje, s puno drame, u kojoj su Koprivničani bili na pragu senzacije, ali je golom Milića u 73. minuti Hajduk se spasio.

"Večeras je naša fešta", orilo se na kraju utakmice s tribina, i skandiranje "Kup je naš", ali gorka je ta fešta uz saznanje da je Hajduk s toliko muke došao do ovog prolaze.

Tko se mogao nadati ovakvoj drami? Znalo se da to neće biti rutinski zadatak i da će hajdukovci morati ozbilijno shvatiti ovu utakmicu. Ali prednost od 2-1 iz Koprivnice izgledala je uvjerljivo i očekivalo se da će biti sasvim dostatna da Splićani potvrde svoje mjesto u finalu Hrvatskog kupa.

Svi preduvjeti bili su tu. Vrijeme ugodno, raspoloženje među navijačima svečano. Na tribinama Poljuda bilo je više od desetak tisuća gledatelja, sa sjevera je pjevalo i skandiralo bez prestanka, ali dolje na terenu momčad Miše Krstičevića odigrala je jednu utakmicu koja je trgala živce navijačima.

Hajduk je potpuno podbacio, u prvom poluvremenu teško da bi se mogao naći igrač "bijelih" koji bi zaslužio pozitivnu ocjenu. Kao da su se Splićani prestrašili ove lijepe mogućnosti koja se pred njima otvorila, bili su blokirani, potpuno odsutni.

Gosti su držali konce igre u svojim rukama, pametno su napunili sredini terena i tu stvorili višak igrače pa su imali i loptu u svom posjedu i neke odlične situacije za gol.

Hajduk je zapravo stvorio jednu ili dvije situacije koja je mirisala na opasnost, bio je to udarac Caktaša iz blizine koji je završio pored stative pa pokušaj kouassija s poludistance koji je ukrotio vratar Pelin.

Slaven Belupo došao je do vodstva nakon pola sata igre. Bila je to lijepa akcija u kojoj je u tri poteza ispala cijela obrana Hajduka. Iz sredine terena Rak je ubacio u prazan prostor Puriću, a ovaj je s gol-aut linije centrirao oštro na peterac gdje je utrčao Glavica i zakucao loptu u mrežu iza leđa nemoćnog Blaževića.

To je bio šok koji je izazvao potpuni nered u redovima Hajduka. Takvo nesnalaženje i smušenost nismo odavno vidjeli pa su Koprivničani mogli zabiti još jedan gol nakon što se lopta dugo šetala po kaznenom prostoru Blaževića dok je konačno nije izbio Milić. Još prije toga imao je Rak još jednu situaciju kad je prolazio pored hajdukovaca kao pored čunjeva, pao je, ali sudac Pristovnik je pokazao da se igra dalje..

Hajdukovci su ispraćeni zvižducima na poluvrijeme, a 15 minuta kasnije dočekani su aplauzom i ohrabrenjem. Navijači su se nadali da će se "bijeli" trgnuti i konačno nešto odigrati, ali bile su to uzaludne nade.

Kako je počelo tako se nastavili s novim šansama gostiju, prvu je imao agilni veznjak Čanađija a poslije njega je udarac Bubnjića u zadnji čas zaustavio Blažević i tako je spriječio siguran pogodak.

Gol Belupa je visio u zraku i kako su minute prolazile strepnja je rasla. Hajduk je bio na pragu eliminacije.

I onda kako to u nogometu već biva umjesto da primi gol, Hajduk je zabio. U 73. minuti kad je uskuhalo na tribinama, kad su se svi digli na noge, i kad se dogodio krešendo tod ludog navijanja i skandiranja, kao da su i igrači Hajduka dobili dodatni poticaj.

Gol je rodio nakon šanse Vukovića koji je tukao iskosa, a tu je loptu Pelin odbio u korner. Crnogorac je sam ubacio iz kuta, na drugoj stativi najviši i bio Milić i zabio je gol, zlatan vrijedan.

Ali nije to bio kraj, događaje kao da je režirao sam Hitchocock. U 76. minuti Maloča je spasio sa gol linija nakon udarca Raka, a onda je Hajdukov spasitelj vratar Blažević obranio udarac Glavice.

Lokomotiva u finalu

“Utakmica pameti”, kako ju je nazvao Tomislav Ivković, postala je utakmica za povijest. Laganom pobjedom protiv Cibalije (3-0) Lokomotiva je izborila prvi finale Hrvatskog nogometnog kupa.

Pred oko 1500 gledatelja na Maksimiru, Vinkovčani nisu izgledali ni približno motivirani kao što su najavljivali. Lokomotiva je odmah nametnula inicijativu i našla se u vodstvu nakon 19 minuta. Mario Šitum odapeo je iz daljine i lobao Matkovića.

“Lokosi” su nastavili šetnju oko šesnaesterca i pokušavali preko Šituma, Kramarića i Pjace, prije nego što je vodstvo u 43. minuti udvostručio Domagoj Antolić. Pjaca je uposlio Šituma, čiji je udarac obranjen, no s druge je strane naletio Antolić i rutinski poentirao. Konačnih 3-0 u finišu je postavio prvi strijelac HNL-a Andrej Kramarić nakon asistencije Borasa.

HAJDUK - SLAVEN BELUPO 1-1 (Milić 73/ Glavica 35)

90. minuta - Opsada gola Hajduka, tri kornera gostiju u nizu

76. minuta - Serija šansi Slaven Belupa, ali nema gola na Poljudu

GOOOL 73. MINUTA - Vuković je udarcem iz voleja izborio korner. Vuković je s desne strane sam izveo korner. Ubacio je na loptu na suprotnu vratnicu. Vratar Pelin je izletio na loptu, 'zaplivao' u prazno, a na drugoj vratnici je Milić bio najviši i nije mu bilo tešku glavom loptu poslati u nebranjenu mrežu.

60. minuta - U samo pet minuta gosti iz Koprivnice su dvaput opasno zaprijetili

53. minuta - Stojanović je inicirao akciju u kojoj je lopta došla do Vukovića, ali sa 13-14 metara vrlo loše zahvatio loptu

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

60. minuta - U samo pet minuta gosti iz Koprivnice su dvaput opasno zaprijetili

53. minuta - Stojanović je inicirao akciju u kojoj je lopta došla do Vukovića, ali sa 13-14 metara vrlo loše zahvatio loptu

GOOOL 35. minuta - Glavica je šokirao Poljud. Iz prvog udarca u okvir vrata uopće na utakmici gosti su poveli. Koprivničanci su probili desnu stranu. S korner linije loptu je pred vrata ubacio Purić. Sam je na pet metara ostao Glavica i loptu je zakucao u mrežu nemoćnog Blaževića

16. minuta - I gosti prijete. Maloča je u posljednji trenutak u opasnoj situaciji izbio loptu ispred Raka.

14. minuta - Jozinović je uposlio Caktaša koji je čuvaru loptu provukao kroz noge, ali je njegov šut pogodio samo vanjski dio mrež e

2. minuta - Hajduk je pritisnuo goste od prve sekunde. Na Poljudu je oko deset tisuća gledatelja

Utakmica je počela

HAJDUK: Blažević, Vršajević, Maloča, Nižić, Jozinović, Lima, Sušić, Kouassi, Caktaš, Stojanović, Vuković;

SLAVEN BELUPO: Pelin, Purić, Kokalović, Bubnjić, Maras, Batarelo, Glavica, Rak, Čanadžija, Delić, Jelavić.

LOKOMOTIVA - CIBALIA 2-0 (Šitum 19, Antolić 41, Kramarić 89)

KRAJ UTAKMICE

GOOOL 89. MINUTA - Andrej Kramarić defintivno je zapečatio sudbinu Vinkovčana nakon lijepe akcije Lokosa

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

53. minuta - Pokušaj Filipovića obranio je Picak

GOOOL 41. MINUTA - Pjaca je ubacio, a pokušaj Šituma obranio Matković. Na odbijenu loptu natrčava Antolić i posprema je u mrežu

28. minuta - Pjaca se prošetao obranom Cibalije, no njegov pokušaj otklonio je Matković

GOOOL 19. MINUTA - Mario Šitum je prekrasnim lobom doveo Lokomotivu u vodstvo

5. minuta - Prvi su zaprijetili domaćini, no Šitum je bio neprecizan

Utakmica je počela

LOKOMOTIVA: Picak, Boras, Barbarić, Mesarić, Bručić, Maleš, Pjaca, Trebotić, Antolić, Šitum, Kramarić;

CIBALIA: Matković, Miloš, Župarić, Mitrović, Rugašević, Vitaić, Mazalović, Matoš, Filipović, Terzić, Bartolović.

Linker
21. rujan 2024 13:49