Cropix
PIŠE Z. REIĆ

Mišo najavio ludnicu na Poljudu: On uvjerava da će biti glatkih 3:0, a samo čekam da netko najavi i 10:0!

Odbrojavanje za uzvratnu utakmicu između Hajduka i Slovana krenulo je od trenutka izvlačenja parova četvrtog pretkola Eurolige, a posljednjih dana doživljava svoj klimaks, tako da je baš teško razlučiti kome je važniji plasman dalje na europskoj sceni: igračima, treneru, predsjedniku Marinu Brbiću ili masi navijača Bijelih.
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 26. kolovoz 2015. 20:55

Nevjerojatan je taj naboj u kojem pojedinci svojim prognozama nastoje dokazati koliko su veliki navijači, pa tako Mišo Kovač, naš omiljeni pjevač, oduvijek navijač splitskih 'bijelih', uvjerava javnost kako će biti glatko '3:0 za Hajduka'.

Bude li tako Mišo će se 'puvati jesan ti reka', ne bude li koga briga… Ima ih po Facebooku koji najavljuju i 5:1 za Hajduka, nadmetanje u prognozama se nastavlja, može se dogoditi da uslijed prave pomame netko najavi i 10:0.

Sreća je za Hajduka da ima za trenera Damira Burića, koji je u svojoj karijeri, istina kao pomoćnik njemačkog stručnjaka Robina Dutta, uspješno apsolvirao silne utakmice na klupi Bayera iz Leverkusena. Njegovo iskustvo je dragocjeno, on zna kako psihološki pripremiti momčad za takvu utakmicu – figurativno rečeno – 'na život ili smrt'. Od ovih igrača osmorica su prošla slična stanja lanjske sezone u dvobojima protiv ukrajinskog Dnjipra na Olimpijskom stadionu u Kijevu (1:2) i Poljudu (0:0). Kalinić, Milović, Sušić, Caktaš i Maglica, pa i Vlašić, Bencun i Nižić bili su akteri i to u bitno komotnijoj situaciji kad je u uzvratu trebala minimalna pobjeda od 1:0. Ali tada bez obzira nas sve priprema Bijeli nisu stvorilim pravu priliku protiv Dnjipra.

"Mi smo spremni", to je omiljeni start Damira Burića u razgovoru s novinarima uoči svake utakmice. Pripremili smo se dobro, momci su kao spužva, upijaju sve savjete, jedva čekamo da napokon krene ta utakmica.

Burić je posebno naglasio dva elementa važne utakmice protiv Slovana:

1.moramo biti strpljivi, znati kontrolirati odnose na terenu, bit će prava umjetnost uspostaviti ravnotežu između zahtjeva za napadima i igre obrane;

2.naši navijači isto tako trebaju biti strpljivi, zato molim za razumijevanje, znamo da ćemo dobiti silnu podršku, ali isto tako molimo da se zna kako utakmica traje 90 minuta.

Radi se o tome da Hajduk na ovoj utakmici, s obzirom na negativni rezultat iz prvog susreta (0:1) ne smije srljati… Baš u odnosu na ta iščekivanja navijača kako bi trebalo što prije postići gol iskusni trener Stanko Poklepović je poručio:

"Jurnjava za rezultatom može biti kobna, zato Hajduk mora igrati na svoj uobičajeni način, rekao bih normalno, ali u završnici, ne bude li željenog rezultata, tada se treba preuzeti rizik, jurišati pod svaku cijenu…".

Trener Burić je rekao kako je sa svojim stožerom dobro upoznao kvalitetu protivnika, to jest i mane i vrline, pa su pripremili nekoliko varijanti igre pri čemu je jedina misao 'proći dalje jer bi našem klubu stvarno to bio veliki dobitak'. Burić o posebnim premijama (zna se da je uprava najavila nagradu od 25.000 eura po igraču) kao i do sada nije želio govoriti, jer se, po njemu, 'ovakve utakimice ne dobivaju zbog premija nego prije zbog dokazivanja i gušta'. Bitni element u pripremi utakmice je činjenica da nema ozlijeđenih, da su svi spremni i da će igrati najbolji sastav.

ČESI STIGLI 'NA MORE': 'Ja mislim da mi bolje poznajemo Hajduk nego oni nas'

Česi su stigli u Dugopolje, nadomak Splita, optimistički raspoloženi, uvjereni da će obraniti prednost iz Libereca.

Trener Jindrich Trpišovsky uvjeren je u dobar rezultat svoje momčadi.

"Oni znaju mnogo o nama, ja mislim da mi bolje poznajemo Hajduka. Možda je za moje igrače jedina nepoznanica ta vaša publika, zato moramo biti oprezni u početku. Ali kad se navija, bez obzira na domaći teren, onda je to stimulirajuće za obje momčadi".

Prema tvrdnjama trenera Slovana oni se nisu došli braniti, jer ne samo da nisu navikli na defanzivni stil nego bi obrambena igra pogodovala Hajduku.

"Kompletni smo, imam dilemu oko jednog igrača, ali to i nije toliko bitno", rekao je Trpišovsky.

Prvotno je najavljeno 200 navijača iz Libereca. Ali su sad najavili dolazak duplo više svojih pristalica. Kako se očekuje da će uokolo hotela Katarina navijači Hajduka prirediti svoj karusel, tamo su upućene dodatne snage prometne policije.

Uoči polaska na put za Split saznalo se da su tri igrača Slovana Šural, Pavelka i vratar Koubek na popisu kandidata za reprezentaciju Češke.

Jozef Šural je rekao:

"Teško će nam biti održati 0:0, zato moramo zabiti gol, to je imperativ. Što se tiče publike nemamo bojazni, kad je ambijent pravi ne može se igrati loše".

Očekivani sastavi:

HAJDUK: Kalinić – Juranović, Milović, Nižić, Milić – Jefferson – Sušić, Balić, Caktaš, Vlašić – Ohandza.

SLOVAN: Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorny, Bartošak – Pavelka, Sackey - Delarge, Shala, Šural- Bakoš.





Linker
22. rujan 2024 12:29