Ronald Gorsic / Cropix
OTVORENO O SVEMU

Mamić uoči utakmice karijere: 'Bez poraza smo 50 utakmica, a moramo moliti za podršku'

Dok je još bio sportski direktor, nekoliko puta smo u neformalnim druženjima znali čuti da bi "ovaj Dinamo i s njegovom majkom na klupi bio prvi". A onda je Zoran Mamić završio na toj istoj klupi i shvatio da je bio u zabludi.
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 18. kolovoz 2015. 22:12

- Često se sjetim te rečenice. Čovjek uči dok je živ - smije se mlađi Mamić i nastavlja:

- Kada uđeš u svlačionicu kao trener shvatiš što se događa. Koliko tu ima ega i taština, straha od neispunjavanja ciljeva, pritiska navijača, medija i cijelog tog folklora.

Zoki rijetko pristaje na velike razgovore. I za ovaj smo ga trebali nagovarati. Kaže da je dostupan uoči i nakon svake utakmice i da nema smisla da ‘iskače iz paštete’.

- Ne bježim od toga, ali svemu treba pristupiti s mjerom - objašnjava Mamić.

Priznanje od trenera

Na klupi je već godinu i pol. Za to vrijeme skupio je šest bodova u skupini EL-a, osvojio dvostruku krunu i osobni trofej. Za najboljeg trenera HNL-a izabrali su ga oni koji jedu iz istog tanjura; treneri i profesionalci.

- Očito su prepoznali neke kvalitete i akceptiraju rezultate Dinama. Valjda imam nekog mota za ovaj posao. Osobno sam samokritičan i smatram da to može puno bolje. Tajna uspjeha? Okružio sam se sjajnim ljudima s kojima dijelim iste vizije i ciljeve. Možda su tek putevi do njih različiti, ali iz te raznolikosti dobivamo snagu.

Pripreme za sezonu od koje Dinamo puno očekuje tekle su idilično dok mu USKOK nije pokucao na vrata. Iako su mu odvjetnici zabranili da priča o postupku, nije mogao pobjeći od jednog detalja.

- Igramo protiv Hajduka na Maksimiru, a ja prijenos slušam na radiju. To mi je bilo...uh! Slušaš kako prenose Hajduk i čini ti se da je svaki njihov prelazak preko centra šansa za gol a Dinamova igra da je na sto muka. Imao se osjećao bespomoćno. Želim pomoći dečkima, a ne mogu.

Protiv Fole je već bio na tribinama. Doduše, u poluvremenu se spustio u svlačionicu i šokirao se vidjevši igrače.

- Naša poluvremena su specifična. Igrači se bodre a nerijetko se i malo pokoškaju u službi rezultata. I mislim da je to veliko bogatstvo ove momčadi. A onda uđem i vidim pognute glave. Cijeli taj cirkus ih je izbacio iz ritma.

Zamijenio ga je Damir Krznar koji se nije baš proslavio.

- Ne prihvaćam tu tezu. Vrlo dobro znam što radi Krznar, kako razmišlja i što je učinio. To što je momčad protiv Hajduka i Fole vodio on a ne Zoran Mamić nema veze s ta dva remija. Problem je bila nervoza, šok i klima koja se stvorila našim uhićenjem. Ne samo kod stožera i momčadi već u cijeloj organizaciji. Ugrožen je sustav, uvukla se neizvjesnost i napetost. Egzistencija ljudi je postala upitna - objašnjava Mamić koji se osvrnuo i na pune tribine na toj utakmici.

Neki tvrde da je razlog što tamo nije bilo braće Mamić.

Machado je pogriješio

- Imali smo kontinuitet dobrih posjeta i bilo je za očekivati da će doći puno navijača. Prvo je kolo, mi smo zadržali momčad a dolazi nam Hajduk. Sve to je utjecalo na posjet. Naravno da je bilo onih koji su došli jer mene i Zdravka nije bilo, ali to nije brojka koja čini razliku - tvrdi Mamić.

Kada smo kod navijača, u posljednje vrijeme je otvorio nekoliko frontova nes(p)retnim rečenicama. Priznaje da mu to nije trebalo, ali tvrdi kako je to bilo samo u službi zaštite svlačionice.

- Svi želimo imati tog 12. igrača, ali činjenica je da to nemamo u punoj mjeri. Ja sam najmanje bitan. Meni je žao igrača čiji rezultati zaslužuju respekt a dobivaju zvižduke. Pedesetak utakmica bez poraza, borimo se za Ligu prvaka a moramo moliti za podršku. Pa u onom Moldeu gube 0-3 i navijaju. OK, možda niti to nije normalno, ali nemojte nam zviždati ako nakon pet minuta ne vodimo 1-0. Možda smo s godinama i rezultatima podigli ljestvicu očekivanja, ali ne može svaka biti 5-0 - priča trener Dinama kojem smo skrenuli pozornost na srednji prst Machada.

Potez kluba da zadrži Portugalca u Maksimiru nakon tog incidenta, protumačen je kao novi srednjak tribinama, ali ovoga puta od kluba...

- Ono što je napravio je grozno. Istu večer okupio sam stožer i na jednu stranu stavili smo taj sulud čin a na drugu činjenicu da je bio ponajbolji igrač na proljeće, da je omiljen u svlačionici i da nije radio probleme do sada. Pričali smo s kapetanima i igračima i stav je bio da ga se sankcionira, ali ne i da ga se riješi. Uostalom, niti jedan argument za jednostrani raskid ugovora nije nam išao u prilog. Zaključili smo da bi suludo bilo riješiti se dobrog igrača i još to debelo platiti. Machado je pogriješio i za to je dobio najveću moguću kaznu. Drago mi je što su mu pljeskali za gol Splitu jer to je jedini način da se iskupi.

Rijeka ispred Hajduka

Kraj smo ostavili za HNL. Početak je bio zanimljiv. Hajduk je ostavio dobar dojam.

- Vesele me njihovi uspjesi, iako su mi pomalo iznenađujući. Momčad ima kvalitetu, a očito su napravili dobru kemiju što im se vratilo kroz rezultat. Hajduk definitivno može napraviti pomutnju u HNL-u i play-offu Europske lige. Imaju i tu čudesnu atmosferu koja ih diže. S druge strane, Rijeka je rano kapitulirala u Europi što bi im mogla biti prednost. Iskreno, mislim da nam je klub s Kantride i dalje najveći konkurent. Respekt da, ali ne i strah. Imam dugu klupu i dovoljno kvalitete da igramo na više frontova.

Linker
22. rujan 2024 18:31