Jure Mišković/CROPIX
NOVA POBJEDA RIJEKE

MALI PERICA POTOPIO ISTRU Kek ostao 'Mister sto posto', Cibalija sredila Lokomotivu

Slaven Belupo i Split su po blatnjavom terenu u Koprivnici odigrali bez golova, a igrač utakmice bio je vratar gostiju Andrija Vuković
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. travanj 2013. 20:19

ZADAR - ISTRA 1961 3-2 (Perica 50, 59, Ivančić 76 / Roce 23, Milić 64)

Demoni su napravili pravu malu predstavu poslije utakmice. Još neviđenu u Stanovima. Na bis su pozvali domaću momčad, čekali i dočekali da im se Zadrani dođu nakloniti. I pravo je da je tako jer su Demoni iskazali zavidnu razinu sportske kulture i navijanja. Ne samo zato što su u 33. minuti razvili transparent 'Hrvoje Ćustiić, počivao u miru', te skandirali ime pokojnog nogometaša Zadra koji je stradao prije pet godina. Za nagradu Demonima najbolji igrač Stipe Perica dao im je majicu!

- A kako sam mogao odbiti!

Utakmica je, inače, zavrijedila više od malo više od tisuću gledatelja koji su se skupili na tribinama. Sadržajna, prepuna strateško - taktičkih nadmudrivanja i prilagođavanja danoj situaciji, a tek dva prelijepa Peričina gola i asistencija kakve se rijetko viđaju.

- Mogao je i neigrati Stipe. Sat prije utakmice još nismo bili načisto hoće li nastupiti, ali prevladala je njegova čvrsta želja. Treba znati da je u prošlom razdoblju bio u mentalnom i fizičkom žrvnju, no kazao je "Dajte mi ovu utakmicu, pa onda deset dana odmora" - rekao je Ferdo Milin, trener Zadra.

Nije, ipak, Zadar tek tako došao do pobjede. Istra 1961. imala je cijelo prvo poluvrijeme ugodnu situaciju i beneficije u obliku puno darovanih domaćinovih lopta. Nije Zadru išlo ni u sredini, ni naprijed, ni natrag...

- Ništa nismo imali prvo poluvrijeme, ni raspored, ni agresivnost - kaže Milin koji se bio opredijelio za formaciju s četvoricom u liniji.

Momčad iz Pule imala je pozitivan rezultat u tih 45 minuta što nije čudno jer je Zadar svega jednom (Gržan) opasnije zapucao prema Prskalu. No, puno se toga promijenilo u poluvremenu. Milin je ostavio u svlačionici Mršića i Heistera, uz Pericu visoko podignuo Vasilja i Gržana, Suraću dao sredinu, a vratio je igru s korektorom. I još nešto, Zadar se u pritisku na loptu i na suparnika neopisivo promijenio.

- Je, drugo poluvrijeme nam je igra bila agresivnija i ja se i ispričavam kolegi Pamiću i gostima na nekim oštrijim startovima, ali to je borba za život - zborio je Milin. ( Bernard Paleka)

SLAVEN BELUPO - SPLIT 0-0

U najboljoj partiji ovog proljeća Slaven Belupo osvojio je samo bod protiv čvrste momčadi Splita. Susret je odigran po teškom, mekanom i blatnjavom terenu na kojem se domaća momčad znatno bolje snašla. Gosti su u Koprivnici igrali potpuno podređenu ulogu, što je priznao i njihov trener Zoran Vulić.

- Čestitam jednoj i drugoj momčadi na prikazanoj igri. Bilo je zbilja teško u ovakvim uvjetima igrati dobar nogomet, iako je Slaven pokazao da je to moguće i po ovako teškom terenu. Kad sve zbrojim i oduzmem, mogu biti sretan ovim bodom, jer je Slaven bio bolja i kvalitetnija momčad tokom 90 minuta. Iako, tko zna što bi bilo da smo mi zabili one dvije mrtve šanse - kazao je Vulić.

Split je u 35. minuti zaprijetio preko Glavine, čiji je udarac Rodić odbio u korner. Nakon ubačaja iz kuta stvorila se velika gužva koju je okončao Vidić poslavši loptu s tri metra iznad grede. To je bilo sve od Splita, ostatak susreta protekao je u izrazitoj dominaciji Farmaceuta, koji su napadačkim akcijama i presingom lomili suparnika.

Za to što ga nisu do kraja slomili najzaslužniji je vratar Andrija Vuković, koji je obranio zicere Raku u 14. i Vugrincu u 75. minuti, a uz to još par teških udaraca od kojih izdvajamo pokušaj agilnog Čanađije u 18. minuti, a u 31. je Maras iz slobodnog udarca s 23 metra pogodio gredu.

Izravni crveni karton u završnici je dobio Aljoša Vojnović, vjerojatno je nešto rekao sucu, a Vulić smatra da je takva odluka suca bila apsolutno opravdana. Split nastavlja neizvjesnu borbu za Europu, tek sad slijede ključni ispiti.

- Moramo igrati svaki sa svakim, sad dolaze te međusobne utakmice i tko tu bude bolji i jači, ići će u Europu. Ne trebamo čekati kikseve drugih, nego trebamo gledati sebe, pobjeđivati i skupljati pobjede, i nadati se da Hajduk ili Lokomotiva, koji su među prve četiri momčadi, osvoje Kup. ( Goran Čičin-Mašansker)

RIJEKA - OSIJEK 1-0 (Benko 31)

Najteže su utakmice u kojima je pobjeda "unaprijed upisana", a upravo je takvu Rijeka igrala protiv osječkog dječjeg vrtića bez osmorice prvotimaca i sa tri juniora od kojih dva prvoligaška debitanta.

Puno muke, no ipak - trijumf. A produkt... Četvrta uzastopna pobjeda nakon četiri godine i skok na drugo mjesto u fenomenalnoj atmosferi Kantride! Golom izvanrednog Leona Benka, koji je u zadnje tri utakmice zabio četiri gola i Rijeci donio devet bodova! I to je Bijelima trebalo protiv desetkovanog, ali rasterećenog Osijeka koji je samo jednom istinski zaprijetio, no istodobno bijelim favoritima bio jako težak zalogaj. Svaka čast Rijeci koja je u sjajnom nizu, a svaka čast i Mršićevom Osijeku na onome što je pokazao na Kvarneru.

Pred cijenjenim gostom iz Afrike, nigerijskim ministrom prometa Umarom Idrissom Abdullahom, 100-tinjak pripadnika Kohorte i glasnom polupunom Kantridom, Rijeka nije djelovala onako odlučno i energično kao prije tjedan dana protiv Belupa. Lopta nije išla onako glatko, ali sjajni su navijači osjetili trenutak pa stvorili kulise za naježiti se od užitka. Kad je Osijekova mladost negdje oko 65. minute igru preselila na Rijekinu polovicu, s tribina je krenulo još žešće navijanje. Bijele su do pobjede odveli - Benko i tifosi! Igra je mogla biti bolja, no najvećim minusom s riječkog aspekta ispao je žuti karton Brezovcu kojeg zbog toga neće biti na Parku mladeži.

Matjaž Kek je to vrlo jednostavno prokomentirao:

- Breza je opet istrčao svoje, ali dobio je žuti karton zbog prigovora, posve bespotrebno! S druge strane... Evo za Split šanse nekom drugom igraču.

Pobjedu je Kek komentirao ovako:

- Utakmica točno onakva kakvu sam očekivao. Jako teška, ali i - naša zaslužena pobjeda. Mora se čestitati Osijeku koji je još jednom dokazao kako ima sjajno organiziranu igru. Nama je ta serija pobjeda pomalo ušla u psihu jer se u mjesec dana sve okrenulo. Inače, istina je da su oni imali prvu pravu šansu na utakmici, ali je istina i da smo ih onda mi imali mnogo više. Promašili smo i uvukla se nervoza u momčad, a ni trkački nismo bili na razini. Inače, imao sam loš osjećaj! Jer smo imali dosta problema s ozljedama, neki su igrali nakon samo dva treninga, za Benka je npr. bilo pitanje hoće li uopće moći igrati. A trebalo bi, kao, sve ići samo od sebe... Baš zbog toga mi je ovo dosad najdraža pobjeda u Rijeci! A najviše me veseli što je, kad nam je bilo najteže, Armada digla cijeli stadion i pogurala nas do tri boda. Treba dobiti i utakmice u kojima se ne briljira. Kad podvučem crtu: dobra tekma i zasluženi trijumf.

Stanko Mršić nije djelovao posebno razočarano:

- Iznenadila me kvaliteta same utakmce jer smo izašli sa puno juniora, prvi put u ovom sastavu. Prvi smo imali mrtvu šansu, Kutrovićevu, i da smo zabili možda bi sve bilo drukčije. No Rijeka je predobra i preiskusna, preteško joj se suprostaviti s ovim klincima. Ovo je četvrta utakmica koju Rijeka igra u istom sastavu što je, zapravo, kuriozitet! Imamo puno problema, nadam se da ćemo ostati u ligi - rekao je Mršić.

Osijek je u problemima, Rijeka je - na sedmom nebu! ( Daniel Vukušić)

CIBALIA - LOKOMOTIVA 2-0 (Mazalović 20-11, Filipović 62)

Dobrim dijelom utakmice bila je to igra bez dinamita. Istini za volju, dekor je bio daleko od motivirajućeg, na tribinama pustoš. Nešto se čudno događa u gradu na Bosutu koji ima dva zaštitna znaka, Vinkovačke jeseni i Cibaliju. Cibaliju koju u pokušaju proboja prema finalu Kupa Hrvatske, drugom u klupskoj povijesti, s tribina bodri 800-injak navijača, a jednoj od kvalifikacijskih utakmica u borbi za ostanak u eliti - niti toliko.

Atmosferu su koliko-toliko dizali oni najvatreniji, Ultrasi, koji su se od doslovno 1. sekunde bavili Brunom Marićem, odavno im već nije drag. Daruvarski sudac im se, vjerojatno, barem malo omilio u 19. minuti kada je domaćinu doznačio kazneni udarac koji je u vodeći pogodak pretvorio Mazalović, najbolji ovosezonski strijelac sastava s Bosuta.

Mazalović je u aktualnoj sezoni zabio osam pogodaka (sedam prvenstvenih, jedan u Kupu), a točno polovicu od toga isporučio je Lokomotivinim vratarima Lovriću i Picaku!

Barut se na travnjaku ipak osjetio početkom nastavka kada su Chago i Šitum žestoko startali na Župarića i Matoša, pa za to zaradili javne opomene, a nešto kasnije požutio je i Terzić, zbog čega neće biti međukandidatima za nadolazeće gostovanje na Poljudu, baš kao ni Rugašević. Lokosi su bili angažiraniji nego u prvom dijelu, krenuli su, doduše bez izrazitih šansi, po izjednačenje što je ostavilo ponešto prostora za Cibalijine brzance. Dovoljno da im Mišić i Filipović u 62. minuti stvore veliku nepriliku i gurnu ih u rezultatski zaostatak koji do kraja susreta Ivkovićeva momčad nije mogla nadoknaditi, analogno tome ni izbjeći poraz, peti vinkovački u isto toliko prvenstenih gostovanja pokraj Bosuta.

- Nismo bili na razini od srijede, to je evidentno. Niti kombinatorni, niti koncentrirani, poglavito u situaciji koja je prethodila drugom pogotku kada smo praktički poklonili Cibaliji kontru i meč-loptu. Kazneni udarac? Ne bih želio da suci komentiraju moj rad, pa neću ni ja njihov - rekao je Lokomotivin trener Tomislav Ivković.

Mnogo zadovoljniji mogao je biti šef Cibalijine struke Miroslav Bojko, jer njegovi dečki nisu dopustili Zadranima odmak na plus četiri (zapravo plus pet zbog toga što je Zadar uspješniji u međusobnom omjeru). Bojkova momčad i dalje je u zoni ispadanja, ali je itekako "živa"!

- Zaštitili smo igrače od informacije iz Zadra. Kad smo počeli sastanak uoči utakmice u Stanovima je bilo 2:2, nakon toga mobiteli su bili isključeni. I bez toga smo pod velikim pritiskom, nije lako igrati kad ti je svaka utakmica "biti ili ne biti". Čestitam mojim igračima na iznimno teškoj, ali i apsolutno zasluženoj pobjedi - podvukao je Bojko. ( Damir Begović)

Linker
22. rujan 2024 03:46