Vladimir Dugandžić/CROPIX
NALJUTILI RIJEČANE

Borba za najboljeg strijelca Prve HNL ušla u kontroverzne vode, Benku ukraden gol?!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. travanj 2013. 18:00

Imamo najbolji napadački tandem lige, Benko i Cesarec su ispred svih! Izrekao je to Matjaž Kek i bacio rukavicu ostatku lige . Prije svih, naravno, Dinamu, koji bi, po navici, trebao imati najbolji napadački tandem. Jer, u Dinamu nije dobro ako napadači nisu u vrhu ljestvice strijelaca. A ona pokazuje da su Leon Benko i Danijel Cesarec, što se golova tiče, uistinu najbolji napadački tandem lige. Prema statistici Udruge prvoligaša njih dvojica su dosad postigli 20 pogodaka. Benko je na brojci 13, Cesarec je pridodao 7. I, kao da je baš ta izjava izazvala Dinamove napadače, Krstanović i Beqiraj u zadnja su dva kola zabili zajedno pet pogodaka i trenutno su na 11. Najbolji je Dinamov napadački tandem onaj Čop - Krstanović (ukupno 16 pogodaka), međutim, s obzirom da Čopa vjerojatno neće biti do kraja sezone, sve je ostalo na Krstanoviću. No, cijela je ta priča, očito, probudila inat u borbi za najboljeg strijelca lige, po svemu sudeći mogla bi do kraja prvenstva upravo ta borba biti i najzanimljivija, uz onu za ostanak, naravno. I to ne samo na terenu, već i izvan njega!

Naime, po službenoj listi strijelaca Udruge prvoligaša Andrej Kramarić je vodeći sa 14 pogodaka, Leon Benko ima ih 13. Međutim, u stvarnosti su, možda, poravnati na vrhu sa 14 pogodaka, kao što to, primjerice, u svojoj statistici vode SN! Jer, na utakmici Lokomotiva - Rijeka 2:1, u studenome 2012., Rijeka je zabila pogodak iz gužve, suigrači su pohitali čestitati Leonu Benku, koji se najviše raduje, bodri sam sebe... Po njegovim gestama nema spora da je on strijelac. Međutim, delegat i sudac utakmice u službeni su zapisnik upisali da je strijelac Mato Neretljak! U tom trenutku valjda nevažno, ali je sada kad borba za najboljeg strijelca dolazi blizu vrhunca - vrlo bitno. Iako neke posebne nagrade za najboljeg topnika lige nema, taj “trofej” ipak nosi određene plusove u CV-u, što i kod mogućeg transfera može donijeti neku tisuću više u “pogađanju”. Bez obzira na kvalitetu HNL-a. I s Kantride su reagirali i tek prošlog tjedna poslali dopis u Udrugu prvoligaša da se promijeni ime strijelca. Ali, od toga neće biti ništa.

- Mi ćemo i dalje kao strijelca voditi Neretljaka, tu nema više promjena - odlučan je Josip Brezni, povjerenik za natjecanje Prve HNL.

Razlog je pronašao u propisima i pravilniku.

- Zapisnik se može mijenjati do 48 sati nakon utakmice, a sad je prošlo mnogo više vremena i nemam nikakvog temelja promijeniti ime strijelca. Možda bih mogao napraviti presedan kad bi nakon gledanje snimke bilo sto posto sigurno da je Benko zadnji pucao na gol. Na snimci se, doduše, ne vidi da je Neretljak strijelac, ali nije niti jasno da je lopta zadnjeg dirala Benka. Neretljak je pucao, a je li lopta dotaknula Benka, to ja ne mogu odlučiti, jer nije kristalno čisto - govori Brezni, koji, osobno, ni u prvi mah nije bio siguran tko je strijelac.

- Bio sam na utakmici i rekao sam tada delegatu i sucu da pogledaju snimku, da provjere tko je strijelac, da ne bi bilo zabune. Ali, oni su čvrsto ostali pri tome da je gol zabio Neretljak, bili su sigurni. Sad kad sam vidio da je Rijeka poslala dopis, odmah sam znao o kojoj je utakmici riječ. Ali, kažem, ništa se tu više ne može popraviti.

Neobična situacija, definitivno, koja je “posvađala” i ugledne, internetske portale. Tako, primjerice, soccerway.com iza Leona Benka ima brojku 14, a transfermarkt.de - 13. Benku, čini se, ne preostaje ništa drugo nego nastaviti zabijati u istom ritmu i zabiti barem gol više od prvog pratitelja da bi se mogao dičiti naslovom najboljeg strijelca. Formalno-pravno promjenama više nema mjesta, Benko ostaje na 13 golova...

Linker
22. rujan 2024 05:35