Paun Paunović/Cropix
MLADA NADA

Lima sada nije pojačanje za Hajduk, klub s Poljuda njime ulaže u svoju budućnost

Transfer još nije formalno dovršen, no u iduća dva dana Lima bi i službeno trebao biti predstavljen kao igrač Hajduka. U tijeku su pregovori, preostali su tek detalji
Piše: Mario VelićObjavljeno: 19. lipanj 2011. 19:41

Već jučer ujutro, svega 17 ili 18 sati nakon što je Nadzorni odbor dao dozvolu za njegovo dovođenje, mladi Portugalac Reben Alexandre Rocha Lima, ili kraće Ruben Lima, pojavio se na treningu Hajduka. Trener Krasimir Balakov izveo je igrače na pomoćni teren, podijelio ih u tri momčadi te su zaigrali između sebe, a priliku je dobio i Lima na mjestu lijevoga bočnog. Za tu poziciju konkuriraju još i Goran Jozinović te Josip Barišić, tako bi se lako moglo dogoditi da jedan od trojice bude prekobrojan.

Sve zanimaju mogućnosti mladog braniča koji dolazi iz, u nogometnom smislu, cijenjenog okruženja. Lima je prošao Omladinsku školu Benfice, nastupao za mlade selekcije svoje države, no nije doživio debi za seniorsku momčad matičnog kluba. Zato je na ljeto 2008. godine posuđen Deportivo Avesu, klubu koji se natjecao u drugoj portugalskoj ligi, za kojeg je nastupio na 23 susreta. Iduću je sezonu proveo na posudbi u Vitoriji Setubal koja se natjecala u najvišem rangu, Superligi. Ruben Lima zaigrao je na 24 ligaške utakmice, zabilježio po jedan nastup u Kupu i Liga kupu. U kolovozu prošle godine, nakon što mu je istekao ugovor s Benficom, potpisao je trogodišnji ugovor s prvoligašem Beira-Marom. Očekivala se uzlazna putanja u karijeri mladog igrača, no uslijedio je pad. U Superligi zabilježio je svega šest nastupa, među kojima samo jedan u početnoj postavi, a preostalih pet puta ulazio je s klupe, najranije u 66. minuti. Bio je tek treća opcija za mjesto lijevog bočnog, ispred njega su bili Andre Marques i Renana.

Iako su se pojavile informacije da je za U-21 reprezentaciju Portugala odigrao 14 utakmica, nismo uspjeli pronaći potvrdu. Prema službenoj stranici Uefe, Ruben Lima odigrao je svega dvije službene utakmice za mladu selekciju Portugala, protiv Litve u rujnu te Grčke u listopadu 2009. godine.

Transfer još nije formalno dovršen, no u iduća dva dana Lima bi i službeno trebao biti predstavljen kao igrač Hajduka. U tijeku su pregovori, preostali su tek detalji koji se trebaju dogovoriti. Ruben Lima se uklapa u limit do 100 tisuća eura godišnje plaće, a i odšteta, bude li je Beira Mar uopće potraživao, neće biti velika.

Financijski se dakle radi o prihvatljivom igraču, no on nema iza sebe karijeru koja bi sugerirala da će odmah biti pojačanje za Bijele. Može ga se gledati kao ulaganje u budućnost te kao momka koji će zaoštriti konkurenciju u momčadi. Na Rubenu Limi je tek da dokaže kvalitete te da čelnici Hajduka njegovim angažmanom nisu napravili pogrešku.

Linker
29. lipanj 2024 09:54