RONALD GORSIC Cropix
DALIĆEVE SLATKE BRIGE

‘Hrvatska bi mogla biti jača nego u Rusiji 2018. A na svijetu nema puno igrača poput njega u toj dobi‘

Promjenu sustava igre Vatrenih komentirali su Ilija Lončarević i Nikola Jurčević
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 15. listopad 2024. 12:09

Nakon što je hrvatska reprezentacija na razočaravajući način (prerano) ispala s Eura, stožer nacionalne momčadi odlučio je kroz ciklus Lige nacija promovirati novi sustav igre (3-5-2). Nakon rujanskih ogleda s Portugalom i Poljskom i pozitivnih recenzija za ustanovljeni model, u subotnjem srazu sa Škotskom hrvatska je momčad izgledala - manje dobro.

- Možda smo svi zajedno bili donekle pod utjecajem informacije da Škoti dolaze u Zagreb bez 12 ili 13 standardnih igrača. Iako se ovdje radi o Ligi nacija, a ne kvalifikacijama za veliko natjecanje, laganih utakmica više nema. Također, moramo uvažiti činjenicu da je izbornik Zlatko Dalić iskoristio prigodu kako bi isprobao neke taktičke varijante, pa je prvi puta postavio Perišića na desnu stranu, Pašalića na poziciju zadnjeg veznog... U takvim okolnostima ne ispadne uvijek kako bismo željeli. Ali, sveukupno vidjeli smo puno obećavajućih stvari i na budućnost hrvatske reprezentacije gledam pozitivno. Jednako bih razmišljao i da je utakmica završila 2-2 - konstatira doajen među hrvatskim trenerima, Ilija Lončarević.

image
RONALD GORSIC Cropix

Slično razmišlja i Nikola Jurčević, bivši reprezentativac i član stožera u izborničkom mandatu Slavena Bilića. On se osvrnuo i na novi sustav, koji je nekoć prakticirao Ćiro Blažević. Jurčević je u formaciji 3-5-2 igrao desnog bočnog igrača (wing-back) premda je po vokaciji bio - klasični napadač.

- Bočni igrači u sustavu 3-5-2 determiniraju taktiku, a posredno i igru cijele momčadi. To je najzahtjevnija uloga, jer iziskuje maksimalnu izdržljivost i igru u oba pravca. Od njih se očekuje da sudjeluju u završnici akcija, ali i da ispunjavaju defenzivne obveze, jer u protivnom trpi igra stoperskog trojca u posljednjoj liniji. Nije jednostavno bočne igrače "uklopiti" u momčad ako nikad nisu igrali na toj poziciji. Nije stoga slučajno da Dalić treću utakmicu zaredom iskušava i treće rješenje na desnom boku. Neke se stvari naprosto ne mogu riješiti preko noći - ističe Jurčević.

Mladima fali kontinuitet

Izostanak Matea Kovačića bio je evidentan...

- Naravno da je falio, pa on je jedan od stožernih igrača ove momčadi. Ali smo vidjeli neke nove igrače, poput Baturine, oba Sučića... Radi se o potentnim i moćnim igračima. Baturina je ponovno ostavio na mene snažan dojam. Imponira njegovo kretanje s loptom i bez nje, sprint, taktičko postavljanje... Mislim da nema puno igrača na svijetu njegove dobi s takvim karakteristikama. Kada preuzme značajniju ulogu u igri reprezentacije, postat će još bolji igrač - uzdaje se Lončarević u Dinamovu "desetku".

- Kovačić je igrač kojega su mediji često kritizirali, ali sada se vidjelo koliko nam nedostaje njegova promjena ritma, probijanje protivničkih linija... Stvaranje respektabilne vezne linije, poput trolista Modrić - Brozović - Kovačić, svojevrstan je proces. Mladim igračima nedostaje rutine i kontinuiteta u igri, ali imaju potencijal, a to je najvažnije. Logično je i da imaju oscilacije. Moramo im kroz utakmice dati povjerenje i stvarati neku novu priču - smatra Jurčević.

Blago reprezentacije

Hrvatska reprezentacija ima trenutačno na dispoziciji trojicu iznimnih talenata, koji su po igračkom profilu vrlo slični - Lovro Majer, Luka Sučić i Martin Baturina.

image

Martin Baturina

Goran Stanzl/xinhua News/profimedia

- Oni su blago hrvatske reprezentacije i Dalić može biti sretan što ih ima. Možda sva trojica neće imati mogućnost funkcionirati zajedno na terenu, ali se dogode ozljede, slabija forma i neće uvijek biti na dispoziciji. Slična je situacija i u posljednjoj liniji. Imamo 4-5 stopera za budućnost među kojima je Duje Ćaleta-Car s 28 godina uvjerljivo najstariji - primjećuje Lončarević.

Protiv Škotske hrvatska je momčad predstavila dva napadačka tandema: Kramarić - Matanović i Petković - Budimir.

- To je na tragu filozofije, koju zagovara trener Intera Simone Inzaghi. Ima na terenu dvojicu kompatibilnih napadača, a onda oko 60. minute mijenja jednog ili dvojicu. Držim to dobrom idejom, jer se zadržava svježina napadačke igre kroz cijelu utakmicu - ističe Jurčević.

Kad ‘klinci narastu: ‘Mogli bismo biti jači nego u Rusiji 2018.‘

Zamjetno je da u posljednjem razdoblju Hrvatska učestalo prima golove u posljednjim trenucima utakmice (Albanija, Italija). Doduše, protiv Škotske nas je "spasio" VAR...

- To je problem koji stožer mora analizirati - radi li se o nedostatku koncentracije ili pak taktičkoj nedisciplini u defenzivnom segmentu igre. Svejedno, ukupni dojam vrlo je pozitivan. Ovo je momčad u stvaranju i neke je stvari još potrebno uskladiti. Ali, ono najvažnije - mladi su igrači zalog našem optimizmu. Jedini je problem što im predstoji ubrzano odrastanje kako bi bili spremni u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Prema potencijalu, na sljedećem bismo mundijalu mogli imati bolju i potentniju momčad nego u Rusiji 2018. - smatra Lončarević. (mb)

Linker
15. listopad 2024 12:10