SERGEI GAPON Afp
INFORMACIJE IZ POLJSKE

Hrvat s kapetanskom trakom: ‘Mi smo jedna od najboljih reprezentacija na svijetu, a oni to nisu‘

‘Kako god Poljska igrala, kakva je god situacija, Lewandowski je najveća prijetnja, uvijek je opasan‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. listopad 2024. 08:58

Bivši igrač Osijeka i Rijeke, Zoran Arsenić (30), kapetan je poljskog Rakowa, koji se trenutačno nalazi na drugom mjestu Ekstraklase, dva boda iza vodećeg Lecha. Nakon dugog izbivanja zbog ozljede gležnja i operacije vratio se na teren, igrao je petnaestak minuta protiv Radomiaka u posljednjem kolu poljskog prvenstva, baš prije reprezentativne stanke.

- Počeo sam normalno trenirati, odigrao sam na toj zadnjoj utakmici četvrt sata, tako da je sad sve super. Ozljeda je trajala dugo, ima već godinu dana, ozlijedio sam se na utakmici sa Sportingom, samo što je nismo mogli adekvatno dijagnosticirati. Bilo je sve nekako čudno, tako da sam operiran tek u lipnju i, evo, sad sam se vratio na teren. Da sam odmah po ozljedi bio operiran, sve bih riješio. Ovako sam se mučio godinu dana, nešto sam igrao, pa me boljelo, pa sam pauzirao... Stalno je bilo nešto, a onda sam se nakon prošle sezone odlučio za operaciju - kazao nam je u uvodu Arsenić.

image

Zoran Arsenić (lijevo)

LUKASZ SOBALA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Lukasz Sobala/zuma Press/profimedia

Rekao nam je kako je Rakow imao malo slabiji ulazak u sezonu, ali da su sad u dobrom nizu s četiri uzastopne pobjede. Sad bi trebali biti još i bolji jer se vratio kapetan i jedan od najboljih braniča Ekstraklase.

Treba im vremena

- Vratio se i stari trener, promijenili smo puno igrača, sad se treba sve to malo poklopiti. Treba malo vremena.
Naravno, jedan od razloga zašto smo nazvali Arsenića jest utakmica Lige nacija Poljska - Hrvatska, koja se igra u utorak.

Gledao je onu utakmicu u Osijeku kad su Vatreni pobijedili s 1:0.

- Mislim da smo mi odigrali točno onoliko koliko treba kako bismo pobijedili Poljsku. Nije to bio neki atomski nogomet, ali bilo je dovoljno. Isto tako očekujem da Poljake pobijedimo i u Varšavi. Držim da ćemo uzeti sva tri boda.

Rekao nam je Arsenić da nije gledao utakmicu Dalićevih izabranika protiv Škotske jer je bio na jednoj drugoj utakmici...

- Dok su naši igrali protiv Škota, bio sam na putu za Varšavu, gledao sam utakmicu Poljska - Portugal.

Eto, nismo mogli pronaći idealnijeg sugovornika, onoga koji je uživo gledao našeg budućeg suparnika i Portugalce.

- Portugal je izgledao dominantno. Većinu utakmice. Nakon što su poveli s 2:0, stali su na loptu, uzeli su posjed, nisu više agresivno napadali. Nekako su čekali da se završi utakmica. Onda je Poljska smanjila, pun stadion se “zapalio”, tribine su ponijele svoju selekciju. No, Poljska je onda dobila i treći pogodak te se ugasila. Definitivno, Portugal je suvereno i skroz dominantno stigao do pobjede.

image
SERGEI GAPON Afp

Opet krcat stadion

Kako Arseniću izgleda ova reprezentacija Poljske? Dugo je tamo, još 2017. godine iz Osijeka je otišao u Wislu, pa u Jagielloniju, pa se vratio u Hrvatsku, igrajući za Rijeku, evo ga sad u Rakowu...

- Kad sam rekao da očekujem da pobijedimo Poljsku u Varšavi, onda sam mislio na našu kvalitetu, koja je veća od one koju posjeduje domaća reprezentacija. Mi smo jedna od najboljih reprezentacija na svijetu, Poljska to nije. Poljaci su promijenili izbornika prije Svjetskog prvenstva u Kataru, došao je Michal Probierz. U novom su ciklusu. Dosta isprobavaju, pokušavaju stvoriti novu generaciju. Protiv Portugala u subotu debitirao je Maxi Oyedele, koji ima 19 godina. Dečko je iz Legije, nema puno minuta u Ekstraklasi. Pozvan je i Ameyaw iz mog kluba. Ima Poljska dobru reprezentaciju, ima potencijala, ali još se traže. No, u budućem razdoblju bi mogli postati ozbiljna reprezentacija.

Kaže da će stadion u utorak biti pun...

- Mislim da će biti krcat. Na Portugalu je bilo 56 tisuća gledatelja, stadion je sjajan, nešto što nama nedostaje u Hrvatskoj. Po najavama protiv nas bi također sve trebalo biti puno - zaključio je Zoran Arsenić.

image
SERGEI GAPON Afp

Lewandowskog se ne smije ostaviti samog

Robert Lewandowski se nekako muči igrajući za reprezentaciju?

- Totalno je drukčiji stil igre Barcelone i reprezentacije Poljske. Ali, pri svakom dodiru lopte vidi se njegova klasa. Ne smije ga se niti sekundu ostaviti slobodnog. Imao je i jednu situaciju u subotu protiv Portugala, lopta je otišla malo pored gola. Imao je i jednu situaciju protiv nas u Osijeku. Kako god Poljska igrala, kakva je god situacija na terenu, Lewandowski je najveća prijetnja, uvijek je opasan.

Linker
15. listopad 2024 08:58