Jakov Prkić/CROPIX
STATUS QUO

Kerum odgodio prodaju, a Svaguša mu poručuje: 'Ja prijatelja nikad ne bih izdao!'

Svi koji me optužuju da sam ja kriv za loše stvari su u krivu. Pa ja nikad nisam ni bio na utakmici, ne znam 90 posto igrača, a kamoli da igram - rekao je splitski gradonačelnik
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 23. prosinac 2010. 14:05

"Nisam kriv za ništa niti znam što dalje - ovim se riječima pravdao splitski gradonačelnik Željko Kerum koji je u posljednji trenutak povijesne sjednice Gradskog vijeća odgodio najiščekivaniju odluku u gradu pod Marjanom - odluku o prodaji 30 posto dionica Hajduka.

- Ja najprije na utakmice ne idem. Bio sam na jednoj i to na nekoj manje bitnoj. I rekao sam, bilo bi najbolje da postoji netko tko bi bio većinski vlasnik pa da on upravlja klubom. Spominjati mene kao nekog tko zna nogomet ili igrače, to ne stoji - nesuvislo se izvlačio gradonačelnik. Nisam imao volje ni uplitati se u vođenje kluba - kazao je, vjerojatno zaboravljajući da je na čelno mjesto kluba upravo on postavio sad već bivšeg prijatelja Joška Svagušu , a za predsjednika Nadzornog odbora zeta Petroslava Sapunara. Pa ipak, kaže Kerum, Grad kao većinski vlasnik, ne bježi od odgovornosti.

- Ma ja bi najradije da Grad nije ni bio većinski vlasnik, ali nemam moralno pravo odlučivati hoće li se udio u Hajduku prodavati, - očigledno se predomislio gradonačelnik i odluku o sudbini Hajduka odgodio za neku drugu sjednicu Gradskog vijeća.

A kako neslužbeno saznajemo, tako je odlučio večer ranije, a gdje drugo, nego u u restoranu "Noštromo" gdje je u krugu poznanika izjavio "skidam tu točku s dnevnog reda"!.

- Teško je zadovoljiti svih, jer ni jedno od ponuđenih rješenja ne zadovoljava ni navijače, a ni mene- nastavio je Kerum, napominjući kako će se oko Hajdukove priče ishoditi i mišljenje Državnog odvjetništva, a tek potom donosti odluka o mogućoj prodaji. Gradonačelnik namjerava podjeliti odgovornost oko sudbine splitskog simbola sa svim relevantnim tijelima.

Predsjednica Gradskog vijeća , Kerumova sestra Nevenka Bečić, prihvatila je prijedlog da se sva dokumentacija iz Prijedloga o prodaji dionica Hajduka dostavi nadležnim institucijama te da se o tome raspravi na jednoj od idućih sjednica vijeća.

- Što zapravo prodajemo?- upitao je nezavisni vijećnik Nikola Grabić pojašnjavajući da se prodaje tek pravo korištenja nekretnine koja je gradska. Oko 220 milijuna kuna vrijednost je temeljnog kapitala na osnovu ugovora o pravu korištenja stadiona i poslovnih prostora - objasnio je Grabić upozoravajući kako se Hajduk bez toga uopće ne bi mogao preoblikovati u dioničarsko športsko društvo. Istog je mišljenja bio i predsjednik skupštine Hajduka, odvjetnik Vinko Radovani. HDZ-ov vijećnik Mirko Ramljak pak smatra da bi o tome i treba li prodavati Hajduk, trebalo odlučiti referendumom.

- Sto godina je Hajduka . A u tih 100 godina naraštaji zaljubljenika u taj klub voljeli su ga kao jedan i disali za njega. I danas u našem gradu ništa ne budi tako jake i duboke emocije kao Hajduk. Stoga, odakle nama vijećnicima pravo da odlučujemo o sudbini simbola Splita?, upitao je Ramnjak.

No prije , "skidanja" odluke o prodaji dionica Hajduka, vijećnici su nakon burne rasprave i niza optužbi izrečenih na račun gradonačelnika, s trinaest ruku ipak usvojili financijsko izvješće o poslovanju tog kluba. Devet vijećnika je bilo protiv dok je nezavisni Nikola Grabić ostao suzdržan. Novi predsjednik Hajduka Josip Grbić potvrdio je da još nema niti jedne pismene ponude za kupnju dionica.

Svaguša: Ja nikada ne bih izdao prijatelja!

Joško Svaguša dva dana je šutio o svojoj smjeni, a onda je jučer poslijepodne, nakon što je Nadzorni odbor prihvatio njegovu ostavku, rekao znakovitu rečenicu o svom odnosu s gradonačelnikom Željkom Kerumom.

- Ja nikada ne bih izdao prijatelja. To je sve što ću vam ja kazati - rekao je Svaguša.

Očito je da se bivši predsjednik Uprave Hajduka osjetio izdanim od svog do jučer velikog prijatelja Keruma.

'Kerum je postavio nesposobne ljude na vodeće pozicije'

Kao i obično najžešće prigovore gradonačelniku Kerumu uputila je HDZ-ova vijećnica Sanja Bilač.- Kerum je postavio nesposobne ljude na vodeće pozicije, a kada je klub došao u financijski nezahvalnu situaciju, želi pošto- po to prodati dionice. Bahato ste se razbacivali novcem koji ste nasljedili od prošle uprave. Klub se nalazi u financijskom i organizacijskom rasulu. Jeste li vi odobrili Jošku Svaguši da za proteklu sezonu sam sebi isplati 50 tisuća eura za ostvarene rezultate, iako je rekao da će raditi volonterski, oštra je bila HDZ-ovka Bilač.

Linker
24. rujan 2024 12:19